reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

El Salvador se s Bitcoiny dostává do kladných čísel, účet je 6 mil. USD v plusu

5.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
El Salvador se s Bitcoiny dostává do kladných čísel, účet je 6 mil. USD v plusu
El Salvador a jeho prezident Nayib Bukele vsadili na kryptoměnu Bitcoin. Dlouhou dobu sázka na tuto kryptoměnu zemi nevycházela, to se ale nyní mění. Peněženka se dostává do plusu v hodnotě několika milionů USD.
Kryptoměny sice dnes nejsou ani zdaleka tak žhavým tématem jako před několika lety, to ale neznamená, že se tak nemůže opět stát. Např. hodnota Bitcoinu roste už od počátku letošního roku, kdy začínala na 17 tisících USD. Během necelého roku stoupla na 2,5násobek a dnes se bavíme o částkách lehce přes 42 tisíc USD za jeden BTC. A zde se nám do hry dostává salvadorský prezident Nayib Bukele, který v polovině roku 2021 prosadil Bitcoin jako druhou oficiální měnu své země. Počáteční nákupy za 47 až 60 tisíc za BTC se ale brzy ukázaly být potenciálně velmi prodělečné (kdyby byly skutečně prodány). Bitcoin totiž od začátku roku 2022 začal strmě padat na hodnotě a na přelomu let 2022 a 2023 byla hodnota již zmíněných 17 tisíc USD. Většinově se tak tento projekt považoval za neúspěšný pokus.
 
 
Jak ale kdysi řekl Warren Buffett, "akciový trh je nástrojem pro přesun bohatství od netrpělivých k trpělivým", a totéž, zdá se, může platit i o trhu s kryptoměnami (alespoň některými z nich). Mnoho z nich se sice propadlo už tak moc dolů, že se patrně nikdy nedostanou na své maximální hodnoty z minulosti, a trpěliví se možná propadnou ještě níž, než dnes jsou (pokud to vůbec ještě jde), v případě Bitcoinu ale trpělivost Bukeleho přináší El Salvadoru růže. Místo toho, aby na nátlak nepřejících se ztrátou prodal nakoupené Bitcoiny a projekt prohlásil za průšvih a nepovedený pokus, po výrazných propadech nakupoval dál. A nyní se na svém Twitteru (X) pochlubil, že kryptoměnová peněženka země se už dostala do zelených čísel.
 
Ta sice ukazuje jinou hodnotu než stránka nayibtracker.com, ale i ta už koketuje se zelenými čísly. V případě tweetu Bukele zmiňuje hodnotu portfolia 130,9 mil. USD s nerealizovaným ziskem 3,6 mil. USD (Bitcoiny nebyly prodány), což platilo pro situaci, kdy jeden vyšel na 41.631 USD. Hodnota je ale nyní okolo 42.400 USD za Bitcoin, což celkovou částku posouvá na 133,3 mil. USD a tedy zisk okolo 6 mil. USD. Bukele ve svém tweetu upozornil, že se ale nechystá prodávat, protože to není cílem projektu. Připouští, že cena může dále kolísat, to ale neovlivňuje dlouhodobou strategii. A co si o projektu myslíte vy?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama