Dary a dárky a milé pozornosti – projevy lásky prověřené evolucí lidstva

05. 12. 2023
Autor: Loverotika
Fotografie:

Čas čtení: | Počet slov:

dary a darky z lasky

To snad ví každý, že z lásky se milovaným osobám dávají dary a dárky a různé drobnosti. Potěšení je lásky cíl. Umění milovat je mimo jiné umění potěšit.  Dar je celkem jasný důkaz, že na mě můj miláček myslí. A ideálně i ví, co mě potěší. Dostat i tu nejmenší prkotinu z lásky je krásné a milé. A krásné a milé je dary také dávat, vybírat, vymýšlet.

Vánoce se blíží, pojďme si trochu shrnout a oživit, o co v tom obdarovávání vlastně jde a proč je tak mocným projevem lásky.

Dávat dar z lásky znamená, že, neočekáváte hlasité projevy vděku nebo automatický závazek na straně obdarované. Přesto je v této souvislosti třeba zmínit i to, že dospělý zralý jedinec umí dary i přijímat – umí dát najevo, že si je projevu lásky vědom a je za něj rád.

Evoluční psychologie řadí obdarovávání mezi základní projevy lásky. Vzájemné obdarovávání vždy byl, je a bude důležitý prvek prezentace osobního zájmu a vůle podělit se o dostupné zdroje.

Dárky „jen tak“ mají význam veliký

Na otázku kdy obdarovávat je snadná odpověď – kdykoliv. Narozeniny, Vánoce, výročí – jasné příležitosti. Že by se dary měly vybírat s předstihem a rozmyslem a ne v časovém presu někde u pumpy, taky jasná věc. Za co bych se ale obzvlášť přimluvila jsou drobnosti a pozornosti „jen tak“

Dárky „jen tak“ mají velkou hodnotu. Generují čerstvou lásku, mile překvapí a nemůžete si pomoct a musíte říct: „Proboha, já tě fakt miluju!“. Vyžadují zamyšlení, čím bych třeba tak mohl/a udělat zrovna radost. A to je právě ta jejich největší hodnota.

Jejich význam je zároveň jejich největší záludnost – o tyto drobné pozornosti vás nikdo konkrétně nepožádá. Je možné to někdy obecně probrat a zjistit preference, ale konkrétní chvíle a plnění je pak prostě na vás.

Jak jsem zastánce jasných sdělení a požadavků, o drobné pozornosti si vaše žena nebo muž říkat nemůže, to vás prostě buď napadne, nebo ne. Do tohoto ranku patří třeba veskrze stereotypní dar jako květiny. Proč ženy milují květiny, o tom může mudrovat jindy, pravda prostě je, že mnoho a mnoho žen květina prostě potěší.

Mimochodem, květina je zrovna skvělá drobná pozornost. Nezáleží na penězích. Když pominu pár zimních měsíců, téměř vždy nějakou zdarma někde najdete, koneckonců můžete nějakou i vyrobit třeba z papíru.

Umění darovat tak akorát

Jak je to s cenou darů obecně? Je nutné zahrnovat ženy drahými šperky, když na to nemáte? Samozřejmě že ne. Existuje mnoho darů, které vás nestojí téměř nic. Mnohdy dokonce jedna krásná růže nadělá víc radosti než celý pugét.

Poznatky evoluční psychologie potvrzují, že ženy očekávají tak drahé dary, jaké si mohou muži dovolit. Evoluční vědy v tomto jedou ty stereotypy, ale asi to samozřejmě platí genderově neutrálně. Žádný parťák si nepřeje, abyste koupil drahou věc, když pak nebudete mít na složenky.

Jestliže vyděláváte pět šedesát, bude po vás chtít briliantový prsten jen blbka (a takové ho nekupujte, ani kdybyste měl zrovna kliku a vyhrál v loterii). Ale když jste kdysi vydělával pět šedesát a vaše žena byla štěstím bez sebe z prstenu z kočičího zlata a teď už léta vyděláváte pětsetšedesát tisíc, to už bych ty brilianty z evolučního hlediska přece jen asi zvážila…

Nároky moudrých žen a mužů na dary odpovídají aktuálnímu finančnímu zázemí. Člověk má být grant jen tehdy, když na to má.

Vybírat dary je umění. Dá se to naučit praxí. Je dobré mít oči a uši na stopkách a zajímat se – co se líbí, co koho zajímá, pamatovat, z čeho byla evidentně velká radost, co koho zaujalo. Inspirujte se různými tipy od přátel, v případě obdarovávaných žen určitě sondujte u kamarádek.

Největší dar – společné zážitky

Na co v rámci obdarovávání rozhodně nezapomínejte, jsou různé společné zážitky. V nějakém fakt hodně dlouhodobém vztahu možná časem převáží nad hmotnými. Přinesou svěží vítr.

Ve vztahu nemusí být nuda, to je na vás. Když opravdu víte, s kým žijete a co zrovna váš muž nebo žena prožívá, můžete se obdarovávat příjemnými drobnostmi. Z dobré znalosti aktuální situace mohou vzejít úplně speciální, a přitom ve své podstatě banální dary.

Miláčku, kup si něco na sebe! A další magické formule…

Jako příklad „win-win“ dárku uvedu super tip na pozornost pro manželky – utahané matky malých dětí: nabídka celodenního hlídání dětí v období slev. Přidat se dá i nějaký voucher na oběd nebo mimořádný finanční bonus: „Miláčku, běž a kup si něco na sebe.“ A propos, pánové, to je přímo magická věta, která má hodnotu zlata! Můžete ještě dodat: „Těším se pak na módní přehlídku.“

Pokocháte se přece rád krásou své ženy, že ano?. Až bude vaše žena obvolávat kamarádky, aby se s ní některá sešla na kafe, budou jí všechny upřímně závidět – „Teda ty se máš, ten na tebe tak myslí!“

Když už jsem zmínila ty děti, máte-li nějaké, je opravdu důležité udělat si čas na lásku partnerskou. Navzájem se čas od času unést od rodičovských povinností. Najít hlídání a vymyslet zajímavý program, to je dar nejen parádní, ale i terapeutický.

Darování jako manipulace?

Někdo má strach dávat dary proto, aby to „nepřehnal“ a dotyčný neměl pocit, že si ho někdo „kupuje“. Dáváním darů si nikoho nekupujete. A pokud cítíte v obdarování ze strany dárce manipulaci, není takové jednání vůbec v pořádku. Nejspíš vypozorujete i další varovné signály v rámci vašeho vztahu.

Nicméně, tak jako dary lze zneužít i všechny ostatní projevy lásky, není tedy důvod se zrovna před tímto mít tak na pozoru.

Pokud dáváte dar z čistých pohnutek, je to nádherné vyznání lásky. Někdo si zase myslí, že dárky se často dávat nemají, abyste svou lásku „nerozmazlili“. Naopak, lásky není nikdy dost! Klidně svou lásku rozmazlujte. Lásky se ještě nikdo nepředávkoval!

Když se dárek nepovede

Co když to nevyjde? Někdy prostě dárky nedopadnou tak, jak byste si přáli. To se stává, nenechte se tím pro příště odradit a zkoušejte dál.

Snažte se to brát s humorem. Jako speciální dárek můžete třeba připravit i nějaké úplně nové zážitky a záruku, že se to chytí, prostě nemáte. Každá snaha se ale cení. A i z těch nepovedených akcí mohou být minimálně vtipné vzpomínky a dobrý námět na vyprávění.

Zažijete spolu v praxi, že leccos ustojíte, že to zvládnete, ačkoliv možná jinak, než byste čekali. Uvidíte druhého zase v jiném světle. Možná to otevře k řešení problémy, které je nutné řešit a bez neočekávané situace byste se k tomu dlouho sbírali nebo je dokonce ani neviděli. Lidé s nižším sebevědomím to někdy až moc řeší a ze strachu radši něco neudělají, přitom třeba by zrovna tohle vyšlo skvěle. To nikdy nevíte.

Všechny společné zážitky k něčemu jsou, jsou to cenné společné zkušenosti.

Darujte si lásku a umění milovat

A abych si na závěr trochu přihřála vlastní polívčičku – darovat si můžete taky zlepšování v různých dovednostech lásky. Třeba naslouchání je skvělý vzájemný dar. Nebo osvojení principů jasnější komunikace. Nebo je super vypilovat různé hýčkací a fyzické rozmazlovací praktiky…

Akurátní porci skvělých rad a tipů od odborníků i ze života, které můžete ve vztahu hned jednoduše aplikovat v praxi, najdete v mé knížce Péče o lásku. Mimochodem, to je taky pěkný tip na dárek z lásky. A dárkové balení k tomu teď máte jako pozornost v ceně – ať vám zbyde co nejvíc času a pozornosti na vaše miláčky doma!

0 komentářů

Přidat komentář

Nejčtenější

Nejčtenější

Doporučené

Doporučené

Pin It on Pinterest

Share This