Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Český velvyslanec v Tunisku Vyčítal povede pohraniční misi EU v Libyi

Autor: ČTK, mav - 
5. prosince 2023
22:58

Novým šéfem pohraniční mise Evropské unie v Libyi bude současný český velvyslanec v Tunisku Jan Vyčítal. Oznámila to dnes Rada EU zastupující členské státy. Vyčítal povede misi EUBAM od začátku ledna rok a půl.

Evropský blok se v rámci EUBAM od roku 2013 snaží pomáhat libyjským úřadům s ostrahou hranic, k níž v této severoafrické zemi patří zejména boj proti organizovanému převádění migrantů a dalším přeshraničním zločinům. Členové mise pomáhají například s přípravou a výcvikem libyjských kolegů nebo jim radí či pomáhají s organizací.

Politický a bezpečnostní výbor Rady EU dnes rozhodl, že Vyčítal od začátku příštího roku v čele EUBAM vystřídá Italku Natalinu Ceaovou. Jeho mandát potrvá do konce června 2025. To je také datum, do kterého letos trvání mise EU prodloužila.

Vyčítal před svým nástupem do čela velvyslanectví v Tunisku působil jako český ambasador v Iráku či právě Libyi. Migrační politice se věnoval na českém stálém zastoupení při EU, kde v letech 2004 až 2008 vedl odbor spravedlnosti a vnitřních záležitostí.

„Je mi ctí, že jsem byl nominován jako nový vedoucí mise,“ tweetuje Vyčítal s díky končící šéfce. „Těším se na tuto novou výzvu v Libyi od ledna 2024.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi