Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hořká sláva Vladimíra Ráže: Jeho syn přestal dýchat, dcera mu zemřela na ulici jako bezdomovec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Národní divadlo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vladimír Ráž byl miláčkem českého publika, zejména pak žen. Jeho role si pamatujeme dodnes. Za jeho slávou však byla hořká pachuť životních ran, které mu život udělil. Ze ztráty dětí se nikdy nevzpamatoval.

Článek

Vladimír Ráž se narodil v roce 1923 v Nejdku v Karlovarském kraji. Ve filmu jsme jej mohli poprvé spatřit již krátce po válce v roce 1946. Do paměti diváků se ale nejvýrazněji zapsal svou rolí krále Miroslava v legendární pohádce Pyšná princezna, kde si zahrál po boku Aleny Vránové. Jeho filmografii však v té době provázel jeden hit za druhým. Nezapomenutelná je jeho role čerta Solferna v Hrátkách s čertem nebo ztvárnění rybáře v pohádce Byl jednou jeden král.

Vladimír Ráž se objevil i v mnoha seriálech. Tím posledním, kde si zahrál krátce před svou smrtí byla Zdivočelá země. Jedinečný byl však i jeho hlas. Ten navždy propůjčil například postavě Old Shatterhanda z filmů o náčelníkovi Apačů jménem Vinnetou. Jeho život však nebyl tak dokonalý jako role, které ztvárnil. Uštědřil mu mnoho ran. S některými z nich se herec nikdy nesmířil.

První velkou ránu zažil již v prvním manželství s herečkou Alexandrou Myškovou. Radost z jejich druhého dítěte záhy pominula, když museli společně svého pětiměsíčního chlapečka pochovat. Zemřel zcela náhle a nečekaně. Rážova žena Alexandra se brzy po narození syna vrátila do práce, protože měli paní na hlídání. Jenže jednoho dne, když se Myšková vrátila z práce, našla syna bez známek života. S jeho smrtí se Vladimír Ráž vypořádával dlouho. Mezi manžely začaly vznikat neshody, které nakonec vyústily k rozpadu manželství a následnému rozvodu.

Během natáčení Pyšné princezny se Ráž zamiloval do své kolegyně Aleny Vránové, která se posléze stala jeho druhou ženou. Společně měli dceru Markétu. Tu společně vychovávali až do jejich osmnáctých narozenin, kdy Vladimír Ráž rodinu opustil. Možná i to mělo částečný vliv na události, které poznamenaly osud jedné dívky z rozvedeného manželství. Z Rážovy dcery se stala závislá alkoholička, které alkohol zničil celý život. Ledviny i játra vypověděly z nadměrné konzumace službu. K tomu se připojila mozková mrtvice. Následný sled událostí ji dohnal až na ulici. Stala se z ní bezdomovkyně. Smutného konce své dcery se Vladimír Ráž nedožil. Zemřela na Štědrý den roku 2013 ve věku 55 let.

Ráž se v pozdním věku oženil ještě potřetí. Tentokrát s Olgou Hnátovou, která mu v jeho 57 letech přivedla na svět dceru Veroniku. Ta se narodila s tělesným handicapem. Vladimír Ráž ji však věnoval veškerý svůj volný čas a dcera Veronika na něj s láskou vzpomíná.

Ke sklonku svého života se Ráž objevoval ve filmech jen zřídka, ztvárňoval především menší role v televizních seriálech. Jeho poslední filmovou rolí byla role ve filmu Žabák. Ve filmu si sice zahrál, avšak uvedení snímku v televizi se Ráž již nedožil. Život hvězdy českého filmu pohasl tři dny po jeho 77. narozeninách v roce 2000. V srdcích televizních diváků však září dodnes.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz