Polský exprezident a nositel Nobelovy ceny Lech Walesa je ve vážném stavu v nemocnici

Bývalý polský prezident a nositel Nobelovy ceny za mír Lech Walesa byl hospitalizován s onemocněním Covid-19. V úterý to uvedl jeho asistent Marek Kaczmar.

Kaczmar pro polská média uvedl, že Walesův stav je vážný, ale je o něj dobře postaráno v nemocnici v Gdaňsku.

Příspěvek na Walesově profilu na Facebooku obsahuje fotografii, na které má kyslíkovou masku. Bývalý prezident onemocněl covidem již podruhé.

Lech Walesa je polský politik a bývalý odborový aktivista narozený 29. září 1943. Stal se známým jako předák hnutí Solidarność (Solidarita), které hrálo klíčovou roli v boji proti komunistickému režimu v Polsku v 80. letech.

Walesa byl také prezidentem Polska v letech 1990 až 1995.

Za svůj přínos k demokratickým změnám ve Východní Evropě a boji proti komunismu obdržel v roce 1983 Nobelovu cenu za mír. Jeho úloha při osamostatňování Polska a změnách v regionu ho řadí mezi významné historické osobnosti.
 
 
 

Související

Více souvisejících

Lech Walesa

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 43 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu promluvil o budoucnosti Pásma Gazy po válce

Izrael neplánuje budovat osady v Pásmu Gazy po skončení války, kterou tam od loňského podzimu vedou síly židovského státu proti militantům palestinského radikálního hnutí Hamás. Pro americkou zpravodajskou stanici CNN to v úterý řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ostudný pokus zasahovat do ofenzivy. Izrael se bouří proti plánu ICC na vydání zatykače

Izraelský ministr obrany Joav Galant označil pondělní žádost hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a na něj samotného za ostudný pokus zasahovat do izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy. Napsal to na sociální síti X.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy