Dnes Pátek - skorojasno 19°C
Zítra Sobota - oblacno 21°C
Pátek 10. 5. 2024
Svátek má Blažena
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Hnutí pro Prahu 11 vypovědělo koaliční smlouvu Pirátům
Ilustrační foto: archiv

Hnutí pro Prahu 11 vypovědělo koaliční smlouvu Pirátům

Hnutí pro Prahu 11 (HPP11) v úterý na jednání vypovědělo koaliční smlouvu Pirátské straně. Důvodem má být mimo jiné snaha Pirátů odvolat starostku městské části Šárku Zdeňkovou (HPP11) na základě údajných pomluv a dlouhodobého porušování koaliční smlouvy, řekla ČTK Zdeňková. Piráti Prahy 11 již v listopadu oznámili, že chtějí starostku vyměnit kvůli nespokojenosti s její prací. Nyní není jasné, jak se bude koaliční spolupráce vyvíjet. Předpokládal se pokus o odvolání Zdeňkové na čtvrtečním zastupitelstvu.

„Hnutí pro Prahu 11 došla dnes večer trpělivost a na posledním koaličním jednání před čtvrtečním zastupitelstvem vypovědělo České pirátské straně koaliční smlouvu," uvedla Zdeňková. Důvodem je podle ní snaha Pirátů odvolat starostku na základě vykonstruovaných důvodů a pomluv nebo z důvodu dlouhodobého porušování koaliční smlouvy. Zároveň Hnutí vyzývá radní Zuzanu Böhmovou, Jiřího Dohnala a Josefa Kocourka (všichni Piráti) k rezignaci na funkce v radě.

„Dneska jsme na jednání chtěli dořešit, jestli to má naději na udržení, o což jsme hodně stáli a já osobně jsem o to hodně stála. Tenhle formát koalice, byť s jednou většinou hlasu, jsem prosazovala a snažila se ho držet i například po odvolání pana Dohnala našim panem Kosem, to se vše podařilo vyřešit. A aby někdo šířil o mně lži a pomluvy a zahrával si s důvěrou dalších zastupitelů, je už přespříliš a je to strašná škoda," řekla následně ČTK Zdeňková. Jiří Dohnal (Piráti) byl letos v dubnu na návrh opozice odvolán z rady, v červnu byl pak zvolen zpět do funkce.

Podle místostarosty Jana Jaroše (Praha 11 Sobě) se předpokládalo, že na plánovaném zastupitelstvu, které se má konat ve čtvrtek 7. prosince, někdo navrhne odvolání paní starostky. Nyní je otázkou, co se bude dít dál, řekl.

„Vzniklou situaci vnímáme jako politováníhodnou s ohledem na programovou blízkost všech zúčastněných stran," sdělil Jaroš. „My máme v rámci našeho zastupitelského klubu Praha 11 Sobě/Zelení shodu na tom, že chceme pracovat pro Jižní Město, protože máme gesci školství, zdravotnictví a sociální věci a ty považujeme za důležité, aby nebyly dotčené. Jsme připraveni hledat takové řešení, které bude co nejlepší pro obyvatele Jižního Města a další fungování úřadu," řekl.

Důvodem pro odvolání Zdeňkové je podle Pirátů mimo jiné její blokování řešení situace ve společnosti Kulturní Jižní Město (KJM), kdy HPP11 odmítá navýšit dotaci dva miliony korun na provoz společnosti, a dále také údajné chování poškozující ekonomické zájmy městské části Praha 11 a nevhodné chování k zaměstnancům úřadu i koaličním partnerům.

Zdeňková již dříve uvedla, že KJM má 3,5 milionu korun vnitřního dluhu a je zejména v podezření neoprávněného využití letošní dotace. Čeká se proto podle ní na audit, který by měl důležité otázky zodpovědět a být podkladem pro další závažná rozhodnutí, včetně těch finančních.

Komunální volby v Praze 11 vyhrálo HPP11 s 11 mandáty v zastupitelstvu, které má 35 členů. Druhé skončilo ANO s deseti mandáty a třetí Společně – ODS a NK se čtyřmi zastupiteli. Praha 11 Sobě získala čtyři mandáty, tři zastupitele mají Piráti a TOP 09 se STAN také tři. Dosavadní koalice Hnutí pro Prahu 11, Pirátů a Prahy 11 Sobě měla těsnou většinu 18 hlasů.


Autor: ČTK
Další články
Nahoru