Velká zásoba rukavic a záchodová prkýnka, která nestudí. To pomáhá zvládat zimu v lesní školce

6. prosinec 2023 11:33

Venku za každého počasí. To je motto lesních mateřských škol. Jedna taková funguje například ve Větrovech u Tábora. I v teplotách pod bodem mrazu si šestnáct dětí z lesní školky hraje na zahradě a vyráží na výpravy do okolí.

Je mínus sedm stupňů, leží asi třicet centimetrů sněhu a v lesní školce Žijem lesem u Tábora se scházejí děti. Na místě je vítá průvodkyně Eliška Fialová. „Hodně vycházíme z toho, co děti zrovna nejvíc baví. Když minulý týden napadl první sníh, trávili jsme čas tady, stavěli jsme sněhuláky, bobovali. Tento týden už chodíme i po okolí, jenom nesmíme do lesa, protože pod tíhou sněhu by mohly padat větve,“ popisuje.

Dětem se zima líbí. „Dá se bobovat.“ „Můžeme dělat sněhové koule a pak s nimi házet.“ „Postavíme sněhuláka,“ vyprávějí.

Tereza Zachová vodí do lesní školky pětiletou dceru Elišku. „Ona je šťastná, že může být celou dobu venku. Co se týče nemocí, tak žádné dlouhodobé u nás nebyly. Vůbec neznáme to, že by měla nějaký kašlík, rýmičku a nemohla do školky,“ pochvaluje si.

Průvodkyně lesní školky denně v zimě natáhnou nespočet rukaviček. „Děti musí mít velké zásoby jak bavlněných rukavic, což je spodní vrstva, tak i těch nepromokavých. Snažíme se v zázemí rukavice i přes den sušit,“ říká Eliška Fialová.

A problém podle není ani se záchodem. „Máme suché záchody a úžasná prkýnka z polystyrenu, která nestudí. Děti to zvládají perfektně, maximálně potřebují dopomoct při svlékání,“ zmiňuje.

Tak jako táborská školka, tedy celý den venku, funguje v České republice více než 200 dalších lesních mateřských škol.

Spustit audio

Související