Vzpomínka na Josefa Šimka

6. prosinec 2023

Jedním ze zakladatelů skupiny Greenhorns byl výtvarník, kytarista a zpěvák Josef Šimek. Do bluegrassového nebe odešel v roce 2000, zanechal tu písně, které se v jeho podání staly evegreeny.

Jedním ze zakladatelů skupiny Greenhorns byl Josef Šimek, který pak dlouhá léta patřil k jejím základním pilířům. Hrál na mandolínu a na kytaru a také zpíval. Se spolužákem Janem Vyčítalem a hráčem na banjo Marko Čermákem založili v roce 1965 skupinu Greenhorns. Vycházeli z bluegrassových a country základů, ve své době se tomuto stylu říkalo country and western. Svými nahrávkami ovlivnili několik generací country a bluegrassových hráčů. Poprvé se ocitli v kotli pražské Lucerny v roce 1966.

Josef Šimek zpočátku většinou zpíval druhý hlas k Janu Vyčítalovi, několik písní ale nazpíval sólově. Světlá džínová košile s vysokým límečkem, bílé džíny s opaskem, vesta, kšiltovka nebo klobouk, lehký úsměv na tváři, štíhlý a nenápadný s velkými brýlemi, boty s vysokým podpatkem, tahoun a parťák, jakých mnoho není – to byl Josef Šimek, majitel sametového hlasu. Dal základní a nepřekonatelný tvar písničkám, které zdomácněly u táborových ohňů. Na počátku 80. let mu lékaři odstranili mozkový nádor a pro Josefa Šimka to znamenalo konec vystupování. Občas se ale na pódiu nebo při nahrávání objevil, vždyť už tehdy patřil k legendám české country a bluegrassu jako jejich velký průkopník u nás. Jeho nahrávky se staly evegreeny, a to nejen díky skvělých textům Jana Vyčítala, ale také naprosto přirozenému zpěvu jeho kamaráda Josefa Šimka.

Spustit audio