Zájemce o práci u policie straší prověrka fyzičky, nejvíc ale vyřadí psychotesty

  14:48
Přestože jsou hlavně fyzické testy při přijímacím řízení k policii strašákem, počet policistů a policistek v Olomouckém kraji roste. V roce 2018 jich bylo 1 767, k prvnímu listopadu letošního roku už 1 915. Region je přitom jedním z mála, kde mají čísla takto pozitivní tendenci. Projevilo se to mimo jiné na otevření nových oddělení v Přerově, Prostějově a Javorníku.

ilustrační snímek | foto: Petr LundákMAFRA

„Stále však máme v kraji volná místa,“ podotýká náborářka Martina Schrammová.

Zájemců o policejní uniformu je totiž sice dost, jenže větší překážkou než obávané fyzické testy jsou psychotesty – někdy jimi neprojde až polovina uchazečů.

„Podle mě je to mnohem náročnější disciplína než fyzické testy. Jedná se o celodenní komplex psychologických otázek, IQ testy a nakonec rozhovor s psycholožkou,“ přibližuje personalistka Ludmila Andělová, která dvanáct let šéfovala územnímu odboru v Jeseníku.

Když nemůžeš, tak to zkus příště. Jaké jsou policejní fyzické testy nanečisto

Psychotesty absolvují zájemci v šestém patře krajského ředitelství v Olomouci, a pokud úspěšně složí i fyzické testy, musí ještě projít zdravotní prohlídkou. Až pak mohou nastoupit do služby.

„Většinou ten, kdo se chce udělat lepším, testy neprojde. Je důležité, abyste při nich byli sami sebou. Den předtím nepijte alkohol, dobře se vyspěte a správně se nalaďte,“ radí Andělová v počítačové místnosti novým zájemcům.

Kromě lidí do uniforem nabírají i „ajťáky“

Právě zde se IQ a psychotesty konají. „Policista musí být rovněž odolný vůči stresu. Často jako první oznamuje příbuzným smrt jejich blízkého, při řešení případů vidí mrtvoly, zranění nebo jiná lidská neštěstí, nemůže se proto lehce hroutit. Jistě, i policista je jen člověk, ale musí být dostatečně odolný, aby vše zvládl,“ shrnuje personalistka.

Práce policisty je podle ní rozmanitá. Olomoucké ředitelství potřebuje obsadit například i specialisty na IT, místa na odděleních hlídkové služby v okresních městech či u dopravní policie.

Podle zákona o služebním poměru musí mít každý policista maturitu, do přijímacího řízení se ovšem mohou nově zapojit i lidé mající pouze výuční list.

„Tento uchazeč absolvuje standardní přijímací řízení, může být přijat do služby, ale poté si musí co nejdříve maturitu dodělat,“ vysvětluje Andělová.

7. srpna 2023