Ben O´Connor naskočil do světa WorldTour v roce 2017 v týmu Dimension Data a odtud o tři roky později přestoupil do AG2R, kde má podepsáno i na rok 2024.

Je to především etapový jezdec, který počínaje sezonou 2018 jel každý rok minimálně jednu Grand Tour. Nejlépe dopadl před dvěma lety při svém debutu na Tour, když vyhrál etapu a v konečném pořadí obsadil 4. místo za Pogačarem, Vingegaardem a Carapazem. "Vyhrál jsem etapu do Tignes a to bylo neuvěřitelné, něco, na co nikdy nezapomenu.“

961323260.jpg

Giro d´Italia 2020 17. etapa

Úspěšný byl i o rok dříve na Giru, kde také vyhrál etapu s cílem v Madonna di Campiglio. Do desítky celkového pořadí se vešel ještě v roce 2022, když dokončil Vueltu na 8. místě za vítězným Evenepoelem.

V příštím roce se chystá podobně jako v letech 2019 a 2022 na dvě Grand Tours. Které to ale budou, ještě rozhodnuto není. Skladbou etap by mu mělo víc vyhovovat Giro, kde zaujal už při svém debutu v roce 2018, tedy ve svých 23 letech, kdy musel nuceně odstoupit tři etapy před koncem z průběžně 12. místa.

"Příští rok určitě pojedu dvě Grand Tour. Rád bych jel Giro, ale jsem ve francouzském týmu a pro něj je Tour super důležitá," řekl v rozhovoru pro Cyclingnews. Do karet by mu mohlo nahrávat to, že v týmu mezitím vyrostl další skvělý borec pro celkové pořadí na největších závodech světa, jímž je Rakušan Felix Gall, který na letošní Tour vyhrál etapu a celkově obsadil 8. místo. A také fakt, že do týmu přišel Sam Bennett, s nímž by se tým mohl pokoušet uspět na Tour v hromadných spurtech.

Tour 21 2.jpg

Tour de France 2021 9. etapa

Na Tour se totiž O´Connorovi v posledních dvou letech moc nezadařilo. Před rokem kvůli pádu v druhé etapě v Dánsku a letos z výkonnostních důvodů. Ale z pěti týdenních etapáků, které letos jel, ve třech skončil do deseti, nejlépe na Critériu du Dauphiné, kde lepší byli jen Vingegaard a Adam Yates.

Rok 2022 byl pro mě na Tour de France velmi odlišný, protože jsem se zranil, takže jsem závod nakonec musel odepsat,“ říká O’Connor. „Rok 2023 byl ale velkým zklamáním, protože jsem nedosáhl toho, co jsem chtěl. Necítil jsem se nejlépe a trvalo dlouho, než se to po Tour de France vyjasnilo. Něco prostě nebylo v pořádku."

Katalánsko.jpg

Okolo Katalánska 2022 3. etapa

Oběti potřebné pro úspěch v celkové klasifikaci na nejvýznamnějších závodech každým rokem narůstají. Jde o řeholi, kterou si normální smrtelník ani nedokáže pořádně představit. O’Connor už ví, že veškeré úsilí, spousta tréninků ve vysoké nadmořské výšce, odloučení od rodiny a přátel, se nemusí nutně promítnout do úspěchu.

Baví mě, když to jde,“ říká. „Je to ale hodně frustrující, když to nejde, protože máte pocit, že jste obětovali spoustu různých věcí pro nic. Ale když to dobře dopadne, jste nadšeni a můžete slavit. V té chvíli na těžší chvíle zapomenete.“

Musíte si připomínat, že si to máte užít, když se vám nedaří, a v tomto ohledu pro mě byla letošní Tour důležitá. I když výkon nebyl moc dobrý, je to životní vzpomínka, kterou budu mít. To je věc, kterou si musíte zapamatovat a nebrat jako samozřejmost.“

1119129043.jpg

Critérium de Dauphiné 2023

Nejsem opotřebovaný. Stále se cítím být dostatečně mladý,“ říká australský cyklista, který tvrdí, že jsou pouze dva jezdci zcela mimo dosah jeho možností, Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard. Ale považuje se za jednoho z vybraných jezdců, kteří se ucházejí o místo hned za nimi.

Jistá je ještě jedna věc. A to, že v lednu na rozdíl od letoška vynechá domácí Tour Down Under a převážná část jeho tréninku pro novou sezonu bude probíhat kolem jeho evropské základny v Andoře.

Když je na začátku prosince trochu ponuré počasí, sněží nebo mrzne, tyto krátké denní hodiny mi skutečně přinášejí potěšení,“ říká O’Connor. „Dvojí léto může být pro vaše tělo dost náročné, vedro je stresující. Zatímco když máte zimu, vaše tělo se s ročním obdobím trochu mění. Osobně se mi ta změna moc líbí. Myslím, že je to důležité a cítíte to v kostech."