Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Velvyslanec Jan Vyčítal se stal novým vedoucím mise EUBAM v Libyi
Foto: © MZV ČR / MFA CZ
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Velvyslanec Jan Vyčítal se stal novým vedoucím mise EUBAM v Libyi

 

Český velvyslanec v Tunisku Jan Vyčítal byl jmenován vedoucím mise Evropské unie pro pomoc při integrované správě hranic v Libyi (EUBAM Libya). Česko má tak poprvé ve své historii zástupce na pozici velitele civilní mise Evropské unie. Jan Vyčítal, který nastoupí do nové funkce v lednu příštího rok, obdržel od Evropské unie mandát v čele mise EUBAM Libya do 30. června 2025.

Mise EUBAM Libya, která byla zahájena v květnu 2013, je civilní mise v rámci společné bezpečnostní a obranné politiky Evropské Unie. Jejím hlavním úkolem je podpora libyjských orgánů při boji s organizovaným zločinem, nelegální migrací, obchodováním s lidmi nebo terorismem. Mise koordinuje a realizuje širokou škálu projektů ve spolupráci s ostatními mezinárodními partnery v oblastech správy hranic, vymáhání práva či trestního soudnictví.

Zisk významného postu šéfa mise EUBAM v Libyi je zásadním úspěchem české diplomacie, o to více v době, kdy evropská spolupráce v oblasti migrace nabývá na čím dál větší důležitosti. Je to také důkazem, že práce v oblasti podpory Čechů v unijních institucích funguje a dává velký smysl. „Jsem přesvědčen, že bohaté zkušenosti velvyslance Vyčítala budou obrovským přínosem pro další fungování mise EUBAM v Libyi. Je v českém zájmu podporovat schopné Čechy, aby se hlásili o prestižní pozice a posilovali tak vliv naší země v Evropě,“ uvedl šéf české diplomacie Jan Lipavský.

Jan Vyčítal je dlouholetým a velmi zkušeným diplomatem, který působí od ledna 2019 jako mimořádný a zplnomocněný velvyslanec České republiky akreditovaný pro Tunisko a Libyi. V letech 2016-2018 působil jako velvyslanec v Iráku a předtím také v Libyi. V minulosti vedl rovněž oddělení justice a vnitra na Stálém zastoupení České republiky při Evropské unii v Bruselu. „Nominaci do čela mise EUBAM vnímám zejména jako velikou výzvu a ocenění mé dosavadní práce v regionu. Těším se na spolupráci s představiteli libyjských autorit a experty jednotlivých členských států EU. Jeden z mých hlavních úkolů bude prohlubování vztahů s libyjskými úřady v souladu s mandátem mise a nedávno podepsaným Memorandem o porozumění mezi EUBAM a libyjským ministerstvem zahraničních věcí,“ dodal nový šéf mise EUBAM Libya Jan Vyčítal.

.