Zvýšena protipovodňová ochrana Českého Těšína

blank

Povodí Odry dokončilo zvýšení protipovodňové ochrany Českého Těšína. Stavební práce probíhaly na řece Olši, Ropičance, Rakovci a Sadovém potoce. Začaly v roce 2021 opravou spádového stupně na Olši a pokračovaly výstavbou protipovodňového opatření části Českého Těšína.

Práce probíhaly v koordinaci s městem, které u svých investic odstranilo dvě odtokové závady. Díky změně záplavového území bude navíc umožněn územní rozvoj. Povodí Odry zahájilo stavební úpravy na podzim 2021 opravou spádového stupně na Olši v Českém Těšíně v říčním kilometru 38,850. Řeka je v tomto úseku hraničním tokem a objekt samotný je majetkem státu.

Spádový stupeň vykazoval poškození vyžadující údržbu. Vodaři proto přistoupili k opravě kamenných dlažeb na obou březích, sanaci dnového výmolu a opravě vyústění vodního toku Sadový. Úprava za 2,4 milionu, kterou Povodí Odry hradilo z vlastních zdrojů, skončila v červenci 2022.

„Na tuto opravu navázala rozsáhlá stavební akce za účelem zvýšení protipovodňové ochrany proti stoletým vodám části zástavby města, která přiléhá k levému břehu řeky a je vymezena Ropičankou s Rakovcem, Sadovým potokem a ulicí Nová Tovární, za více než 27 milionů. Na přípravě této stavební akce jsme úzce spolupracovali s městem, což považujeme za zásadní při přípravě takových projektů,“ vysvětlil generální ředitel Jiří Tkáč.

Protipovodňová opatření na Ropičance, Sadovém potoku a Rakovci zvýší ochranu proti povodním z dvacetileté na stoletou vodu. Silniční most přes Ropičanku musela nahradit lávka. Město také provedlo rekonstrukci propustku na toku Rakovec na Třinecké ulici. „Stavební práce spočívaly ve výstavbě hrází, opěrných zdí, úpravy toků a odvodnění na všech třech přítocích do řeky Olše, a to jsou Ropičanka, Sadový potok a Rakovec,“ doplnil technický ředitel Povodí Odry Břetislav Tureček. Projekt protipovodňových opatření byl hrazen z dotace ministerstva zemědělství a z vlastních zdrojů Povodí Odry.

Scroll to Top