Prezident Petr Pavel strávil dva dny v Královéhradeckém kraji. Návštěvu zakončil ve Vrchlabí

7. prosinec 2023 08:25

Prezident Petr Pavel strávil spolu s manželkou Evou dva dny na oficiální návštěvě Královéhradeckého kraje. Kromě setkání s regionálními politiky navštívil například hradeckou fakultní nemocnici, klášter v Broumově nebo Krkonošské muzeum ve Vrchlabí. Další momenty návštěvy připomene reportér Václav Plecháček.

Program měl prezident Petr Pavel opravdu nabitý. Kromě zmiňovaných akcí navštívil třeba také Dětský domov v Sedloňově v Orlických horách nebo Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad v Dobrušce.

Čtěte také

Čas si našel i na zhruba hodinovou vycházku v Broumovských stěnách - tam prokázal svoji skvělou fyzickou kondici. Mimochodem ji má mnohem lepší než například řada nás novinářů, včetně mě, musím přiznat.

Po kraji s prezidentem cestovala i jeho manželka Eva, ta si prohlédla například mobilní hospic Červený Kostelec nebo muzeum v Hostinném.

Měli možnost s prezidentem mluvit i obyvatelé měst, která navštívil?

Minimálně. Největší šanci dostali během besedy v Červeném Kostelci na Náchodsku. Tohle město Petr Pavel považuje za svůj druhý domov, strávil tak hodně času během svého mládí a v Červeném Kostelci a v okolí má většinu příbuzných. Beseda trvala víc než hodinu a lidé se prezidenta ptali třeba na to, co říká stávce učitelů nebo jak hodnotí vývoj války na Ukrajině.

Na setkání s prezidentem se těšili i lidé v Broumově. Na tamním náměstí jich přišly tři, možná čtyři stovky. Část z nich ale odcházela zklamaných. Byť na prezidenta někteří čekali desítky minut, nakonec ho většinou zahlédli jen zdálky. Prezidentský pár strávil na broumovském náměstí jen pár minut, během nich ho obklopil hlouček lidí a ti ostatní se k němu neměli možnost dostat. Řada z nich mu přitom chtěla podat ruku, nebo se s ním vyfotit, to se ale podařilo opravdu jen několika z nich.

Prezident republiky návštěvu ukončil včera večer v ekocentru Správy Krkonošského národního parku ve Vrchlabí. Jak dva dny strávené v Královéhradeckém kraji on sám hodnotil?

Čtěte také

Nejprve krátce před novináři oba dny shrnul. Potom odpovídal na dotazy. Třeba k rozpočtovému určení daní. Systém podle prezidenta nevyhovuje krajům ani obcím. Třeba proto, že pravidla jsou nastavená dlouhá léta, mezitím se ale podmínky změnily a byla by potřeba revize. V nevýhodě jsou podle prezidenta například obce, které mají třeba jen stovky stálých obyvatel, ale během turistické sezóny se počet lidí a tím i některé náklady, násobně zvýší.

Petr Pavel také mluvil o tom, že je potřeba systémové řešení situace ve zdravotnictví a školství, už dříve během návštěvy řekl, že podle něj je potřeba regulovat počet vlků. Současně také zmínil svoji nejbližší zahraniční cestu - ta povede ještě v prosinci do Francie.

Prezident Petr Pavel v rámci své návštěvy Královéhradeckého kraje zavítal také do Broumova
Spustit audio

Související