Nadlimitní obsah olova ve vodě v některých školách v Olomouci

blank

Rozbory, které provádějí hygienici, ukázaly, že voda, která teče z kohoutků v některých školách v Olomouci, obsahuje nadlimitní koncentraci olova. Děti a učitelé tak musí pít vodu z náhradních barelů, popřípadě si vodu nosí z domu. Město řeší výměnu starých závadných rozvodů. Upozorňuje na to ČT24.

S nadlimitním obsahem olova ve vodě bojuje například Základní škola Svatoplukova. „Překračuje povolený limit víc než desetinásobně. Na některých místech to číslo bylo velmi nepříjemné,“ řekl ČT ředitel ZŠ a MŠ Svatoplukova Jiří Vymětal. Děti mají vodu z domu nebo mohou využít vodu z barelů na chodbách. „Dětem jsme oznámili, ať vodu z kohoutku nepijí a využívají tu pramenitou čistou vodu, kterou musíme dokupovat, protože nám rychle mizí,“ poznamenal Vymětal.

Město vymění potrubí

Na výskyt vyššího množství olova ve vodě se přišlo i na základní škole na Tererově náměstí nebo v budově školy v Helsinské ulici, kde nevyhovovalo až sedmdesát procent vzorků. Za problémem stojí staré olověné potrubí, převážně z počátku dvacátého století. „Při dlouhodobém užívání se olovo projevuje toxicitou. Únava, bolest svalů, anemie, takže chudokrevnost,“ přiblížil docent katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Jan Petr. Náměstek primátora Viktor Tichák (Piráti) ČT potvrdil, že město musí na výměnu potrubí uvolnit několik set tisíc až milionů korun.

Plošné kontroly

Monitoring kvality vody nadále probíhá. Mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná zatím nemohla sdělit podrobnosti. Hygiena zkontrolovala šestadvacet škol napříč regionem. O plošných kontrolách v České republice rozhodla hlavní hygienička na základě nových předpisů platných od poloviny roku.

Scroll to Top