Hlavní obsah

Prezident si v očích veřejnosti polepšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vnímání současného prezidenta Petra Pavla ze strany veřejnosti je výrazně lepší, než měl ve druhé polovině svého druhého funkčního období jeho předchůdce Miloš Zeman. Lidé nejpozitivněji hodnotí vystupování na veřejnosti a reprezentaci a obhajování zájmů v zahraničí. Plyne to z šetření agentury STEM/MARK.

Foto: STEM/MARK

Hodnocení působení prezidenta Petra Pavla

Článek

Celkově je prezidentovo působení v úřadu hodnoceno na školní stupnici trojkou. Za vystupování na veřejnosti si vysloužil průměr 2,5, reprezentaci a obhajobu zájmů lidé v průměru ohodnotili známkou 2,8.  Za využívání prezidentských pravomocí dostal Pavel čistou trojku a jeho zájem o problémy občanů lidé ocenili průměrem 3,2. Nejhůře si Pavel stojí při řešení vnitropolitických sporů, lidé jeho přínos ohodnotili průměrem 3,5.

Pozitivněji prezidenta vnímají mladší lidé do 30 a vysokoškoláci, zatímco horší hodnocení dostává od lidí nad 60 let a voličů SPD a ANO.

„Zdá se mi, že pozitivní zprávou pro současného prezidenta může být to, že je hodnocen pozitivně – známkami 1 či 2 – i téměř pětinou voličů Andreje Babiše z poslední přímé volby prezidenta,“ uvedl k hodnocení hlavy státu autor výzkumu Jan Burianec, který zároveň připomněl, že Zeman dostal od veřejnosti v průměru čtyřku.

Zemanova nečinnost během koronakrize začala lidem vadit, ukázal průzkum

Domácí

V eurovolbách by bodovala opozice

Agentura výzkum zaměřila i na vnímání EU a blížící se volby do Evropského parlamentu. Z jejího odhadu, nikoliv volebního modelu, plyne, že za současné situace by v eurovolbách ve srovnání se sněmovními volbami mohly bodovat opoziční strany.

Při zohlednění volebních preferencí, zvažovaných variantách, zájmu o problematiku EU a na základě deklarované účasti v předchozích volbách, STEM/MARK odhadl podporu ANO na úrovni 33,8 procenta. Koalice SPOLU by získala 15 procent, SPD 14,7 procenta a Piráti 11,4 procenta. Hnutí STAN přisuzuje agentura podporu ve výši 7,3 procenta a KSČM 5,4 procenta. SOCDEM by mohla získat 3,6 a Svobodní 2,9 procenta.

„Bude hodně záležet, jaké - širokou veřejností známé - osobnosti dokážou kandidující strany a hnutí na svou stranu natáhnout. Díky principu kroužkování - které má velkou váhu díky nízké účasti - se stejně jako v posledních evropských volbách můžeme dočkat některých skokanů z nižších příček až na ty nejvyšší,“ uvedl Burianec.

Průzkum proběhl od 23. do 28. listopadu a zapojilo se do něj 1010 osob.

Fiala si neumí Kalouska představit na kandidátce Spolu

Domácí

Výběr článků

Načítám