Hlavní obsah

Experti o ataku Chorého: Hloupost, chtěl provokovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dva góly Pavla Šulce a výhra Plzně 3:1 ve středeční dohrávce na půdě Mladé Boleslavi se řeší atakování gólmana Matouše Trmala ze strany hostujícího útočníka Tomáše Chorého. „V zápalu boje si myslím, že žlutá karta jednoznačná a oprávněná,“ říká pro Sport.cz bývalý ligový fotbalista a televizní expert Petr Mikolanda. Někdo by si ale dokázal představit i vyloučení.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Chorý (uprostřed) se se svými parťáky raduje z branky Robina Hranáče na 3:1 na hřišti Mladé Boleslavi.

Článek

Chorý ve 26. minutě utíkal za míčem, který ale stihl Trmal bezpečně sebrat do své náruče. Jenže když útočník Plzně probíhal kolem, zvedl pravačku a atakoval gólmana domácích. Sudí Jan Všetečka vytasil žlutou kartu, podle komise rozhodčích správně.

„Viděl jsem vědomé podražení. Tomáš Chorý chtěl vyprovokovat gólmana, ukázat, že je na hřišti. Je to trochu psychologická válka. Známe Tomáše Chorého, že podobné excesy má, nebylo to ale nic brutálně zákeřného, že by Trmala doskluzoval. Určitě se řešila i možná červená, nejsem si ale jistý, že by za tohle měla být. Žlutá však stoprocentní,“ hodnotí Mikolanda.

„Bylo vidět, že Trmala netrefil. Kdyby ho dojel, tak gólman Boleslavi zůstane ležet, pak jednoznačná červená karta,“ dodává. Hned v poločasovém studiu O2 TV zhodnotil moment rovněž bývalý ligový fotbalista Jakub Podaný. Také podle něj žlutá karta v tomto případě asi stačila. „Ale je to hloupost. Udělá lehké naznačení, že chce Trmala vystrašit, ale nestihne nohu stáhnout. Jde to za ním, pohyb udělal cíleně, míč mít nemohl,“ pravil jasně.

Nejednoho diváka na první dobrou ale napadlo, že Chorý zbytek utkání neměl dohrát. To je i názor někdejšího hráče Liberce či Příbrami a také televizního experta Zdeňka Folprechta. Ten na sociální síti X napsal, že pravidlově je možná žlutá karta v pořádku, jinak ne. „Když drží brankář balon v ruce, tohle šlápnutí nechápu. Trefil/netrefil, to je mi celkem jedno. Ptám se proč? Proč, když jsme ho všichni tak chválili, v reprezentaci. Z principu je tohle pro mě prostě redka,“ nastínil svůj pohled Folprecht.

Ostřejší slova volil v komentářích útočník druholigového Žižkova s bohatými ligovými zkušenostmi Radek Voltr: „Jak jsem ho chválil za repre, tak tohle je již poněkolikáté totální hnus. Jednou ok, podruhé zdvižený prst, potřetí už musí dostat přece flastr. Ať si je svojí bojovností pro tým prospěšný, jak chce, tyhle zákeřnosti na hřiště nepatří.“

Právě Chorého prospěšnost pro Plzeň ryze po fotbalové stránce zmiňuje také Mikolanda. Vysoké nepříjemné forvardy s čuchem na góly prý chce v týmu mít. „Když hrajete naopak proti němu, nesnášíte ho. Budou to vždy právě tito útočníci, kteří svými pozitivy i negativy budou rozdělovat společnost. Chorý takto hraje, někdy až zákeřně, ale to se nebavím o tomto střetu,“ konstatoval.

Rozhodně to není první Chorého incident. Vzpomeňme na střety se stoperem Sparty Asgerem Sörensenem nebo atak hradeckého Michala Leibla. „Jak jsem zmínil, v Boleslavi bych za červenou nebyl. Pokud někdo bude chtít Chorého potrestat dodatečně, zakročí vedení soutěže, třeba se změní i pravidla ohledně zákeřnosti a záludnosti,“ dodává Mikolanda.

Zároveň se nediví reakci Matouše Trmala, který ihned po Chorém vystartoval. „Tohle půlvteřinové atakování či kopnutí do nohou gólmana spíše naštve. Jako vysoký útočník chcete nahnat trochu strach i týmu, proti němuž hrajete. Je to psychologie, obránci se na vás pak mohou vykartovat, vybojujete hodně faulů,“ přemítá.

Komise rozhodčích ve čtvrtek uvedla, že rozhodčí správně udělil žlutou kartu za nesportovní chování. Chorý pravou nohou Trmala lehce podrazil, ke šlápnutí na brankáře ale nedošlo. „Z důvodu nižší intenzity střetu se nejednalo o hrubé nesportovní chování,“ vysvětluje komise ve svém komuniké.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články