Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Konflikt na koupališti v Dubí: Soud se vrátil k případu, kdy banální roztržka dětí v brouzdališti vedla ke rvačce několika dospělých

07. prosince 2023
Čtení na 3 minuty
Příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti se shromáždili 18. srpna 2018 za účasti policie a těžkooděnců před městským úřadem v Dubí na Teplicku. Extremistická strana svolala dnešní protest kvůli nedávné potyčce na zdejším koupališti. (FOTO: ČTK)
Okresní soud v Teplicích se dnes vrátil k případu napadení mladíka na koupališti v Dubí. Vyslechl šest svědků, kteří popsali, že mladíka drželi muži za ruce a on dostával rány pěstí, byl celý od krve. Neshodli se na tom, kolik lidí mladíka bilo. Obžalováno je pět mužů a jedna žena za těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, hrozí jim až desetiletý trest. Poškozeného Davida Michajlaka později vyznamenal prezident Miloš Zeman Medailí Za hrdinství za záchranu lidského života. Soud případ odročil na únor. Obžalovaní se cítí nevinní.

Celý konflikt se udál v létě 2018 a zavinil ho banální incident mezi dětmi v brouzdališti, který vyvolal hádku mezi jejich matkami a následně i rvačku. Následně se do bitky zapojili i muži.

Jak se konflikt odehrál?

“Jedno romské dítě, věřím, že nechtěně, začalo topit dítě takzvaně bílé. Matka bílého dítěte přiskočila, dítě, co topilo její dítě, chytla, odstrčila a zvedla svoje dítě,“ popisoval těsně po události situaci člověk, který na Facebooku vystupuje jako Petr Štefanec. Romská matka pak začala podle tohoto svědectví své dítě bránit a měla druhou matku napadnout.

“Ta paní chytla mé dítě za ramena, začala s ním třást a křičet ‘už tě mám plné zuby, už mě sereš’ a hodila s ním jak s kusem hadru do bazénku,“ popsala pro server Romea.cz začátek sporu matka dítěte. Romská matka si pak doběhla pro své dítě. “Řekla jsem jí, co si to dovolujete, takhle házet s mým dítětem,” řekla dále žena. “Paní nám ale začala nadávat. Mojí kamarádce vyhrožovala, že jí dá přes pí…. Vzala jsem své dítě, které bylo v šoku a odešla jsem zpět na deku,” uvedla dále romská žena, kterou média nesprávně označovala jako obviněnou ženu.

Podle svědka pak do situace vběhl mladý muž, David Michaljak, který se pokusil pomoci “bílé” ženě. Do konfliktu se pak měli zapojit další Romové.

Jediná v případu obžalovaná žena, Žaneta Dunková, projevila při hlavním líčení v roce 2020 nad svým chováním lítost, další tři obžalovaní uvedli, že do mladíka jen strčili. Jeden řekl, že mu dal facku. Šestý obžalovaný odmítl vypovídat. Dunková a Rostislav Drška se z dnešního jednání omluvili.

Odvolací krajský soud vrátil případ k doplnění dokazování

K teplickému soudu vrátil zpět případ odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem, který původní odsuzující rozsudek v celém rozsahu zrušil a nařídil teplickému soudu doplnit dokazování o výslech svědků a zopakovat rekognici neboli ztotožnění pachatelů činu, a to na základě fotografií nebo na místě.

Muž utrpěl středně těžké zranění. Okresní soud v roce 2021 rozhodl, že Jiří Demeter a Roman Dunka půjdou za úmyslné ublížení na zdraví ve spolupachatelství a výtržnictví na rok do vězení. Další účastníci konfliktu, obžalovaní Michal Dunka a Radek Čonka a Dunková dostali podmínku. Rostislav Drška se podle původního rozhodnutí okresního soudu žádného protiprávního jednání nedopustil.

Soud dnes vyslechl šest svědků. Všichni se shodovali na tom, že mladíka, který vběhl do dětského brouzdaliště, chytli muži za ruce a další člověk ho bil hlavně do obličeje a horní části těla. Padaly urážky, nadávky, v dětském bazénku bylo v chumlu mnoho lidí. Ke konfliktu přivolali lidé plavčíky, strážníky a policisty.

Chlapec byl od krve, řekli svědci. Konkrétní útočníky svědci neurčili. Jedna svědkyně uvedla, že si tři muže pamatuje, označí je v rámci následujícího hlavního líčení, kdy soud vyslechne i poslední svědkyni.

Rvačce předcházel podle jedné ze svědkyň konflikt dvou žen, jedna byla agresivnější, druhou tahala za vlasy, mladík přišel napadené ženě pomoci, snažil se ženy roztrhnout, do toho přiběhli muži a pustili se do něj. Bili ho podle svědků pěstmi, v obličeji měl krev.

Další hlavní líčení se bude konat 13. února a 15. února, to by soud mohl vynést rozsudek.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon