Cvičení nemusí být klíčem k delšímu životu. Možná dokonce urychluje stárnutí, tvrdí dlouhodobá studie

Podle nového výzkumu nemusí být cvičení klíčem k dlouhověkosti – naopak, příliš mnoho pohybu by dokonce mohlo urychlovat proces stárnutí v našich tělech, jak odhalili skandinávští vědci. Ambiciózní studie na často diskutované téma zatím nebyla recenzována, ale nedávno získala národní cenu v oblasti sportovní medicíny ve Finsku, kde byl výzkum prováděn po dobu 45 let.

Mnoho studií již dříve potvrdilo, že ti, kdo více cvičí, žijí delší a zdravější život. Ale tentokrát vědci z Univerzity v Jyväskylä zjistili, že fyzická aktivita může být jen malou částí širšího obrazu a v některých případech může mít negativní dopady na zdraví.

Pro provedení studie bylo analyzováno více než 11 000 finských stejnopohlavních dvojčat v letech 1975 až 2020. Účastníci sami hlásili čas a intenzitu své denní fyzické aktivity a byli rozděleni do čtyř skupin: sedaví, mírně aktivní, aktivní a velmi aktivní, píše deník NY Post.

Celkově studie zjistila, že ti, kdo cvičili nejméně, měli o 20 procent vyšší pravděpodobnost smrti během 45 let než ti, kdo byli pravidelně aktivní.

Nicméně, když byli filtrováni podle životního stylu, vzdělání, indexu tělesné hmotnosti (BMI), kouření a konzumace alkoholu, toto číslo výrazně kleslo.

Poté byli ti ze sedavé skupiny pouze o sedm procent více ohroženi smrtí ve srovnání s aktivními, u nichž nebyly žádné další výhody vyšší úrovní cvičení.

Jak praví staré přísloví: „Všechno s mírou.“ Studie ukázala, že biologické stárnutí se urychluje u těch, kteří cvičí příliš málo a příliš mnoho. Ti, kteří byli nejvíce fyzicky aktivní, byli „starší“ o přibližně 1,8 roku než ti, kteří prováděli střední množství fyzické aktivity.

Vědci dospěli k závěru, že ti, kteří cvičí, nemusí žít déle kvůli svým tréninkům – ale protože obecně vedou zdravější život.

Zdroj: NY Post