Vosk na jablkách

Vosk na jablkách vystavených k prodeji v obchodě - credit Pixabay by Paulbr75

Většina jablek prodávaných v supermarketech, které patří velkým obchodním řetězcům, přímo láká k nakousnutí. Plody jsou jeden jako druhý, skoro žádné viditelné poškození, krásné syté barvy a také výrazný lesk. Jen vzít do ruky, přivonět a zakousnout se… do navoskované slupky. K čemu vlastně prodejci či dodavatelé ovoce vosk na jablkách používají, o jakou látku se může jednat a také jak se ho zbavit rozebereme na následujících řádcích.

Voskovaná jablka pod lupou

Na začátku je poctivé přiznat, že vosk, kterým se leští ovoce, není vyloženě něco jedovatého. Používá se několik druhů. Je to včelí (E901) a karnaubský vosk (E903), přírodní pryskyřice šelak (E904) a pro využití v potravinářství je povoleno leštění některých druhů ovoce i mikrokrystalickým voskem (E905). Všechny je možné v ČR i v celé Evropské Unii používat jako přísadu do potravin. Ale to, že je něco povolené, neznamená, že je to pro náš organismus nějakým způsobem prospěšné. Přesněji všechny tyto vosky sice vyloženě neškodí (jen ve velmi vzácných případech mohou vyvolat alergickou reakci), ale také našemu zdraví nic pozitivního nepřináší. Takže nejrozumnější je jablka kupovat buď bez této vrstvy a nebo doma vosku zbavit. A proč se vlastně jablíčka voskují? Jeden důvod je samozřejmě čistě komerční či reklamní. Hezké lesklé plody se prostě prodávají mnohem lépe, protože našemu podvědomí připadají mnohem atraktivnější než nevoskované ovoce. Ale ta druhá příčina je také pro pěstitele, dodavatele i prodejce velmi důležitá. Vosk na jablkách omezuje přístup kyslíku k plodům a díky tomu se může jablka snáze přepravovat a déle skladovat. Ovoce vydrží delší dobu pevné, šťavnaté a navíc neztrácí na váze.

Jak se zbavit vosku na jablkách

Pokud nemáme vlastní sad či alespoň pár jabloní na zahradě a nebo důvěryhodného dodavatele ovoce, tak úplně se vyhnout voskovaným plodům vůbec není snadné. Obecně jablka prodávaná v sezóně od domácích dodavatelů vosk mít nemusí nebo ho pravděpodobně budou mít výrazně méně než ty dovážená, u kterých ochranná vrstva musí zaručit konstantní kvalitu plodu během celé té dlouhé doby než se dostane od pěstitele na pulty obchodů. Ale úplnou jistotu u velkoprodejců asi nemůžeme mít nikdy, protože zatím není ve zvyku informaci o voskování uvádět. Samozřejmě lze jablka oloupat, ale tím bychom se zbavili všech zdraví prospěšných látek, které jablečné slupky obsahují. A to by určitě byla škoda. Takže nezbývá nic jiného než je pořádně umýt. Bohužel pouze teplá voda tak úplně nestačí. Budeme si muset pomoci. Existují přípravky na mytí ovoce, ale ty jsou zase zbytečnou zátěží pro naši peněženku. Stejně dobrou službu nám poskytne i úplně obyčejná soda (rozmícháme půl druhé lžičky v teplé vodě), případně libovolný ocet, včetně toho nejlevnějšího lihového, rozmíchaný s vodou v poměru jedna ku třem. Podobně jako octy se dá využít i šťáva z citrusů, ale to ve střední Evropě obvykle také není příliš ekonomická volba. Po odstranění vosku nezapomeňme ještě jablko pořádně opláchnout.