Duben

Speciál: Festival asijských filmů Filmasia

Vydáno dne 07.12.2023
Od 7. do 11. prosince budou pražská kina Lucerna a Bio oko patřit už 19. ročníku oblíbené přehlídky, jaká se specializuje na počiny vzniklé na největším světovém kontinentu. 

 










foto z filmu Boat People


Festival obvykle nabízí ke zhlédnutí jednak známé tituly typu Snowpiercer, Oldboy, Ponyo z útesu nad mořem, Zavěste červené lucerny nebo Tygr a drak, a jednak skryté klenoty á la Vlak do Pusanu, Doba temna či Vzplanutí. V posledních letech se organizátoři rozhodli zařadit poctu konkrétnímu tvůrci. Dočkal se jí například Sammo Hung. A letos přišla řada na Ann Hui, která je silně spojená s hongkongskou novou vlnou a která do našeho hlavního města osobně dorazí, díky čemuž se například po Sandře Ng či Renci Yeung stane dalším váženým hostem. Představí čtyři své filmy a přednese očekávanou Master Class.

Je nepopsatelné, jakou máme radost z účasti Ann Hui na 19. ročníku našeho festivalu. Potkat v Praze takovou ikonu rozhodně není běžné. Patří mezi mé nejoblíbenější filmařky a její cit pro společenské drama je bezkonkurenční. Její filmy se musí zažít v temném kinosále. A ideálně za její účasti!“ říká ředitelka Karla Stojáková, která má jinak coby producentka na kontě vícero pozoruhodných titulů, včetně jihokorejské Ódy na mého otce či letošního Bodu obnovy, na který si u nás do kin našlo cestu přes 100 000 diváků a divaček.

 










foto z filmu Dokud nás láska nerozdělí


Ann Hui
se filmu věnuje od 70. let, byla oceněna na festivalech v Berlíně i v Cannes a je nositelkou několika prestižních cen Hong Kong Film Awards a Golden Horse Awards. Festival zahájí v pražském kině Lucerna 7. prosince česká premiéra jejího historického melodramatu Láska za láskou, které natočila podle předlohy spisovatelky Eileen Chang (Touha, opatrnost). Den poté se návštěvníkům naskytne unikátní příležitost zhlédnout autorčin kultovní počin Boat People. Projekci bude následovat Master Class s režisérkou, jejíž retrospektiva bude pokračovat v sobotu dvěma zásadními filmy – Kaskadérkou s oscarovou Michelle Yeoh (Všechno, všude, najednou, Zítřek nikdy neumírá) a hořkosladkým dramatem Jednoduchý život, ve kterém herecky září Andy Lau (Klan létajících dýk, Velká čínská zeď).

Filmasia vedle toho uvede také dvě žhavé jihokorejské novinky, česko-čínskou koprodukci a oslaví blížící se výročí legendární japonské Godzilly! Jižní Koreji bude patřit nedělní program. Konkrétně prostřednictvím heist filmu Pašeračky a katastrofického žánrového hybridu Betonová utopie. No, a v rámci pondělního zakončení se tedy můžeme těšit hned na dvě pestré zkušenosti. Delegace v čele s režisérkou Ran Li představí česko-čínské drama Dokud nás láska nerozdělí. A jak avizováno, na samotný závěr Filmasia spojí síly s Future Gate Festivalem, protože nabídne speciální uvedení akční sci-fi Godzilla Minus One, jakou si určitě nenecháme ujít!

FOTO: filmasia.cz, kinolucerna.cz
(Autor: Tomáš Kordík)
 

Kino

Recenze: Starý Dub

Sedmaosmdesátiletý Ken Loach znovu boří mýtus o tom, že ani výborný režisér nemůže natočit v pokročilejším... celý článek

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz