Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nenechal se svazovat limity vědy, pouhá logika mu k chápání světa nestačila. Jako „Olga“ psal Havlovi dopisy do kriminálu

Zdeněk Neubauer (1942–2016). Foto: Ondřej Němec
Zdeněk Neubauer (1942–2016). Foto: Ondřej Němec

Seriál Česká inteligence: Napsal desítky inspirativních knih, ale pro vstup do jeho díla je tou možná metaforicky nejrychlejší cestou průnik do jeho „postmoderního“ vánočního betléma, který tvořil mnoho let. Dnes o něm dokonce existuje pětadvacetiminutový dokument Karolíny Alvarez, snadno a legálně! dostupný i na internetu. Kdysi ho začal stavět jako běžný křesťan s duší, ve které ponechával velký prostor dítěti. S lety se mu však davy spěchající k jesličkám rozrůstaly v makrokosmos, ve kterém se racionální mísilo s iracionálním a kam, jak se zdálo, se do celé té náruče veliké a dobrotivé vánoční zvěsti shromáždil celý svět. Něco podobného, co ten betlém znázorňuje, Neubauer zřejmě nosil v hlavě. A dávalo mu to smysl.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zdeněk Neubauer (1942–2016) se narodil za druhé heydrichiády v Brně. Jeho otec byl uznávaný představitel tamní univerzitní normativní školy právní. Reprezentoval ji zejména v oblasti státovědy, základní nauky o fungování států a jejich institucí, analyzující ústavy a podobně. Za první republiky byl ředitelem brněnského Všeobecného penzijního ústavu, před rokem 1948 se zasloužil o zrod tehdy přelomového zákona o národním pojištění a je mu také připisován vynález rodných (původně pojišťovacích) čísel coby identifikačních znaků občanů.

Porod dítěte byl těžký, vytáhli je kleštěmi. Začalo se stavět na nohy až díky operaci, kterou absolvovalo ve dvou a půl letech; bylo jasné, že fyzicky zdravé nebude nikdy. Na činnost mozku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česká inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější