Záhadné proměny i podivnost s Bohušem Matušem. Temný případ týrání dětí dodnes halí tajemno

Kauza týrání chlapců v Kuřimi otřásla celým Českem.

Hlasy zločinu, Kuřimská kauza

Žena, která zmátla úplně všechny. Barbora Škrlová. Smutně kultovní a stále tajemná postava legendární Kuřimské kauzy. Dodnes můžeme jen spekulovat: Je to nejlepší herečka historie české kriminalistiky, nebo psychicky nemocná oběť sektářských blaznů v čele se svým otcem? Odpověď se snaží najít další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Provalení nechutného týrání dvou malých chlapců spustilo řetězec naprosto bizarních událostí, ve kterých hrála Barbora Škrlová hlavní roli. Respektive hned několik hlavních rolí. Byla třináctiletou Aničkou, dokonce třináctiletým Adamem… V šíleně komplikovaném případu se infiltrovala do rodiny  Mauerových, aby se zde stala adoptivní dcerou a – nejspíš – tam byla připravována, aby stvořila „bezpohlavní magickou bytost“, modlu sekty svého otce Josefa Škrly. „Ale jak to bylo ve skutečnosti, to se dodnes vlastně pořádně neví. Spekulovalo se třeba i o dětské pornografii jako hlavní motivaci toho všeho,“ vysvětluje v podcastu HLASY ZLOČINU Václav Janata.

„Největší zrůda našich dějin“. Opilec z Bohumína rozpoutal peklo, neušetřil ani syna a vnuka:

Barbora se narodila v červenci roku 1974 jako nejstarší dítě dětské lékařce Renátě a invalidnímu důchodci Josefu Škrlovi. V třináctiletou Aničku se proměnila někdy kolem roku 2005. A to dosti vědomě.

Hubla, dokonce si údajně nechala zmenšit prsa. Musela vypadat zbědovaně. A ze své diety si dělala zápisky: Každý den teď jím. Jogurt, pořád bílý, cappuccino a dnes podruhé už zeleninový příkrm Hami. Bojím se, ale možná by byla řešením ta ultrazvuková liposukce na konci září??? Doktor Urban z Prahy? Kdy už budu moct chleba, párky, klobásu nebo McDonalda? Musím něco vymyslet s tou vizáží. Oni nejsou blbí. Napřed se musí jít na konzultaci, předoper. vyšetř., kolem 1 000, a zákrok kolem 25 000.“

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

Následovalo nechutné týrání chlapců, které přikazoval jejich matce Kláře Maurerové a její sestře Kateřině tajemný „Doktor“ (jedna z verzí dokonce je, že jím byla samotná Škrlová), pak se soused náhodně napojil na chůvičku, policie odhalila kuřimské doupě plné špíny a násilí. Tři děti – chlapci a „třináctiletá“ Anička – byli odvezeni do Klokánku, ale Anička se pak ztratila, aby se v Norsku stala Martinem.

„Z Norska dokonce uprchlá dívka/žena psala prezidentu Klausovi. Tedy, nejspíš to vůbec nepsala ona, ale mělo to tak působit. Navíc psala v mužském rodě,“ vypráví Kvasnička.

„Maminka není zlá. Nedělala to dlouho, to vím určitě. Maminka chtěla, aby jí někdo pomohl, a volala na různé úřady, ale všude jí říkali, že panikaří. Já jsem pak v noci odešel, odešel jsem sám,“ psala Škrlová prezidentské kanceláři.

Aby toho nebylo málo, ještě před „proměnou“ Škrlová pobývala u zpěváka Bohuše Matuše. „Byl jsem v tu dobu hodně věřící a žil jsem krátce předtím i v klášteře. Věděl jsem, že jí musím pomoci. Už tehdy bylo patrné, že je týraná,“ vzpomínal Matuš.

„Měsíc jsem žila s Bohušem Matušem v zahradní chatce. On vydělával zpěvem a z toho jsme oba žili,“ znělo jedno z tvrzení Škrlové při pozdějších výsleších. Matuš na ni pak chtěl kvůli tomu poslat právníky. „Nejvíce mi vadilo, když se začalo psát, že jsem s ní žil někde v zahradní chatce,“ svěřil se  tehdy Blesku. „Ona byla duševně nemocná, což se pak asi potvrdilo, a byla za to také potrestána. Ne, nikdy jsme spolu nebydleli. Jsem rád, že se mi pak veřejně písemně omluvila a toto nařčení ze mě smetla. Chtěl jsem se tehdy bránit i právně,“ uvedl Matuš.

Ale zpět k samotné kauze. O tom, kdo vlastě byla – a je – Barbora Škrlová, dodnes není jasno. Soud jí uznal spoluvinu za týrání, dostala pět let. John Bok ze Spolku Šalamoun ale dodnes tvrdí, že Škrlová byla oběť, které se kvůli procesu i vězení rozpadla osobnost a dnes je již většinu času „nepřítomná na tomto světě“.

„Bára nikdy nepopřela, že topila ty kluky v lavoru. Ondřejova matka a jeho tetička ji k tomu přinutili. Pálili ji cigaretami, měli nad ní kontrolu a topení bylo trestem, že něco neudělala,“ obhajuje ji Bok. „Je jednoznačně oběť celého případu,“ říká Bok, podle kterého má Škrlová „pět chlapců uvnitř hlavy“.

Režisér Radovan Síbrt, který o Škrlové točil dokument a nasbíral spoustu materiálů, naopak tvrdí, že právě Škrlová byla hlavou celé skupiny mučitelů. „Barbora trpěla v dětství nedostatkem lásky a v nové rodině tu lásku hledala znovu, proto se vtělila do role dítěte. Aby se o lásku nemusela dělit, zmanipulovala matku chlapců a štvala ji proti nim,“ vysvětloval Síbrt.

Shodnout se nemohou dodnes ani novináři, kteří o případu psali. Ponořte se do jedné z nejbizarnějších a zároveň nejtajemnějších kauz české kriminalistiky v aktuálním díle videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Tagy:
Václav Janata Norsko týrání týrání dětí Václav Klaus Praha Bohuš Matuš Kuřim John Bok Jakub Kvasnička Kuřimská kauza Hlasy zločinu Barbora Škrlová