InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zastupitelé v Písku podpořili bezúročné půjčky pro zubaře

Ilustrační foto.

Ilustrační foto.

PÍSEK – Jak do Písku nalákat nové stomatology? To je otázka, kterou se na zasedání 7. prosince zabývali písečtí zastupitelé. Hlasovali o opozičním návrhu na bezúročné dvoumilionové půjčky pro ty zubaře, kteří by v Písku chtěli pracovat. Bude to stačit?

Návrh předložil opoziční klub Hlas v Písku. Starosta Michal Čapek (ANO) argumentoval, že podobné programy fungují spíš v menších obcích. Naznačil, že lékařská péče má být tématem pojišťoven, kraje a státu. „Z naší strany je to spíš vyslání signálu. Je otázka, jestli je taková forma systémová. Tyto pobídky ve formě půjček zubaři příliš neakceptují, jsou si vědomi, že je po nich poptávka. Myslím si, že bychom neměli suplovat kraj a stát," uvedl Čapek.

Kvitoval, že opozice svůj návrh od minulého zasedání upravila do reálnější podoby. „Počty zubařů stoupají, ale jsou nevhodně distribuováni. Stačí jim, že pracují méně, ale vydělají si dost," konstatoval Čapek s tím, že návrh podpoří. Naznačil, že si pohrává s myšlenkou využití části služebny městské policie pro novou zubní ordinaci. Strážníci se totiž budou stěhovat do staré knihovny.

Podobně mluvil také opoziční zastupitel Lukáš Nebes (Písek srdcem a rozumem). „Návrh také podpořím, ale kritický nedostatek lékařů je i v jiných odvětvích. Například u záchranné služby," zdůraznil Nebes. Místostarosta Michal Přibáň (ODS) to potvrdil. „Na záchrance chybí víc než pět doktorů. Na tomto materiálu mě mrzí, že je špatně připravený. Je hezké se pustit do podpory zubařů a odvolávat se na Tábor, kde je ale systém postavený trochu jinak. Úspěšnost programů není světoborná, ale kdyby tato půjčka měla přivést jediného lékaře, tak budu rád. Se skřípěním zubů to podpořím, ale výhrad mám hodně," namítal Přibáň.

Petr Hladík z KDU-ČSL dodal, že pokud město nebude dělat vůbec nic, je to promarněná šance. „Také by se mi líbilo, aby půjčka šla pro lékaře na primární péči, nejen pro zubaře," uvedl Hladík. „Byť je to nesystémové, bod podpořím taky. Nemůžeme strkat hlavu do Písku," podotkl zastupitel Rudolf Tyll (Vaše volba).

Luboš Průša (Pro Písek) připomněl, že ordinace se v Písku uvolňují, ale nové zájemce nemají. Navíc podle Průši není stomatologie zdaleka jediným oborem v personální nouzi. „Na Tylově škole chybí kuchařky, na stavební odboru za chvíli nebude mít kdo vydat stavební povolení," reagoval Průša.

Josef Knot (Vaše volba) kritizoval vedení města, že se obouvá do opozičního návrhu, místo aby samo nějaký materiál předložilo. „Takový materiál nemá pan místostarosta kritizovat, navíc když je sám lékař. Měl něco takového sám předložit. Vážím si dvou primářů, kteří ve svém volném čase takový materiál připravili, na rozdíl od lidí, kteří jsou za to placeni," dodal Knot.

V návrhu usnesení se řešilo, jestli program nerozšířit na všechny lékaře obecně, případně zda nepřidat i další profese – třeba řemeslníky. Nakonec dostal podporu jen základní návrh – bezúročná půjčka dva miliony korun na sedm let.

Diskuse k článku - 7 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Ferdinand 

    Reagovat

     

    Děkuji všem, kteří za snahu o zajištění zubařů pro Písek bojovali.
    Nechutné chování ostatních ve stylu když není chleba, jezte koláče, snad více komentovat nebudu.

    Vloženo 8.12.2023 18:12:56

  • senior 

    Reagovat

     

    Ten pan Přibáně je lékař? Měl by se za své chování stydět.

    Vloženo 8.12.2023 11:36:24

  • bosorka 

    Reagovat

     

    tak pro občany je to jedině dobře, ale to co páni radní kolem toho předvedli, to nemám slov

    Vloženo 8.12.2023 09:47:37

  • Pavlína 

    Reagovat

     

    Děkujeme Pane Hejtmane! Jen Vy jste dokázal překovat sliby ve výsledky! Dostatek zubařů pro všechny Jihočechy je toho zářným příkladem! Ještě jednou děkuji!

    Vloženo 8.12.2023 09:41:55

    • čer 

      Reagovat

       

      Gratuluji. Pavlíno

      Vloženo 8.12.2023 09:50:26

      • Pavlína 

        Reagovat

         

        Netřeba gratulovat mně. Já nic nezařídila, jenom jsem mocinky moc ráda, že všechno konečně funguje, s úctou a pokorou děkuji tomu, kdo má jedinný zásluhu na tom, že se máme nyní tak dobře. Nikdo neděkuje, všichni považují úspěchy našeho Pana Hejtmana jaksi za samozřejmé. On ze své vrozené skromnosti neumí skvěle kolosální výsledky své práce řádně prodat, prostě jdete a služba která nefungovala, nešla, nastavení jejích parametrů bylo nepřekonatelnou metou pro minulé hejtmany, tak najednou (světe div se) funguje! Skromnost, pracovitost, umění rozhodovat, empatie, férovost, čistý štít, stejně tak jako nekontroverzní minulost, to všechno jsou kladné body, kterých má náš Pan Hejtman na rozdávání! Neubylo by Vás, kdybyste mu čas od času poděkovali, protože On si to zaslouží od jiných, já sice za ostatní děkuji, ale od doposud mlčící vděčné většiny by to bylo více na místě!

        Vloženo 8.12.2023 11:18:39

        • Vasek 

          Reagovat

           

          Pavlino, není ten Priban náhodou z týmu Martina Kuby? Je naprosto nekompetentni.

          Vloženo 8.12.2023 12:06:48

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace