Zimní sezona začíná pro lyžaře v Krušných horách ve velkém stylu, sněhu je dost

  9:46
Start zimní sezony se díky mrazivému a na sníh bohatému počasí vyvedl. V běžeckých stopách je živo už nyní, od pátku 8. prosince se pak rozjely i lanovky v lyžařských střediscích. Správci bílých stop mají o důvod k radosti navíc. Díky nákupu třetí rolby je pokrytí technikou ve středním a západním Krušnohoří ve stavu, který lidé z První Krušnohorské označují za ideální.

Rolby na úpravu běžeckých stop se dočkala i nejzápadnější oblast Krušnohoří, mikroregion Kraslicko. Sloužit bude primárně k údržbě magistrály mezi Bublavou a Rolavou, ale také ostatních tras v okolí Přebuze a Bublavy. | foto: První KrušnohorskáMAFRA

„Získali jsme zánovní rolbu Pisten Bully 100. Z Bublavy obsluhuje běžecké stopy v mikroregionu Kraslicko,“ uvedl Miroslav Račko, ředitel První Krušnohorské. Předpoklad je, že by na hřebeni Krušných hor mohla sloužit minimálně 15 let. I s příslušenstvím vyšla rolba na tři miliony korun.

„Pořídit jsme ji mohli díky krajské dotaci ve výši 2,5 milionu korun,“ řekl Račko. Na koupi přispěly i Chodov, Kraslice, Bublava, Rotava, Přebuz, Stříbrná a Šindelová. Čtvrt milionu dala První Krušnohorská, 25 tisíc přidali i organizátoři recesistického závodu na běžkách, který se v září konal v Kraslicích.

Hurá na sjezdovky

„Nákupem tohoto stroje došlo z našeho pohledu k ideálnímu rozložení techniky po celém západním a centrálním Krušnohoří. Kromě tří roleb nasazených První Krušnohorskou budou v nadcházející zimní sezoně vyjíždět do stop rovněž stroje z Božího Daru, Perninku a Vysoké Pece,“ dodal Račko.

Od 8. prosince si v lyžařských střediscích přijdou na své i vyznavači sjezdového lyžování. Otevírá jak Plešivec, tak Klínovec. Majitel Skiareálu Klínovec Petr Zeman nepamatuje, že by se na začátek sezony sešly tak dobře všechny okolnosti. „Možná tak před deseti lety,“ podotkl.

Obleva je nezaskočí

„Měli jsme dost vody pro sněhová děla, byl mráz a napadlo hodně přírodního sněhu,“ vypočítal Zeman okolnosti, které přispěly k relativně časnému startu sezony. I díky tomu se v pátek bude poprvé lyžovat na Dámské a Pařezovce, od soboty pak i na Přemostěné.

„Postupně otevřeme další sjezdovky, které chceme připravit tak, aby nás nezaskočila případná obleva jako vloni,“ doplnil Zeman s tím, že na začátku se bude na Klínovci jezdit za zvýhodněné ceny. Obdobný postup zvolili i na Plešivci. I tam spustí první sjezdovku v pátek 8. prosince. Bude to Renata.

19. prosince 2021