facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 8. 12. 2023 - Ing. Lukáš Grásgruber

Repatriace cloudu

Cesta z veřejných cloudů zpět do datových center a k hybridním řešením

Podle studie Nutanix Enterprise Cloud Index v současnosti 85 % společností bojuje s vysokými náklady na veřejný cloud, a proto téměř polovina všech oslovených firem (46 %) plánuje v příštím roce přenést alespoň některé aplikace do lokálních datových center, aby zmírnila své náklady při použití pouze veřejného cloudu. Přístup cloud-first je tak nahrazován přístupem, který je označován jako repatriace cloudu, což znamená převedení infrastruktury zpět na plně on-premise infrastrukturu, nebo hybridní řešení.



Zatímco počáteční migrace do cloudu často slibuje snížení nákladů, realita může být složitější. Jak společnosti rostou, často se setkávají s rostoucími náklady v důsledku zvětšujícího se objemu dat, zvyšujících požadavků na výkon a jeho flexibilitu a náročnějších požadavků na služby. To všechno vede u veřejného cloudu k nepředvídatelnosti výdajů a tendenci k repatriaci cloudu zpět nebo na hybridní řešení.

Zmíněná studie společnosti Nutanix analyzovala postoje a plány firem globálně, ovšem lze očekávat, že optimalizace nákladů a přísné požadavky na zabezpečení firemních dat přivede i české firmy k repatriaci cloudu.

Repatriace cloudu nemusí nutně znamenat úplné opuštění cloudu. ale spíše optimalizaci cloudového prostředí, které bude odpovídat specifickým požadavkům firem, které jsou nuceny dodržovat zákony ohledně bezpečnosti dat, implementovat specifické bezpečnostní protokoly a potýkat se s rostoucí inflací. Přesun dat zpět do lokálního datového centra může nabídnout lepší kontrolu a potenciálně lepší soulad s předpisy o ochraně dat.

Nutanix Enterprise Cloud Index předpovídá, že v následujících 1-3 letech klesne téměř na polovinu využití infrastruktury od jediného poskytovatele veřejného cloudu, zatímco u využití hybridních řešení se očekává růst o 73 %.

Díky hybridnímu modelu mohou být např. citlivá data uchovávána v lokálním prostředí v rámci přísných bezpečnostních protokolů, zatímco méně citlivé pracovní úlohy mohou využívat možnosti cloudu. Toto uspořádání často účinněji splňuje požadavky na dodržování předpisů, protože podniky mohou kontrolovat, kde a jak jsou jejich data uložena a zpracovávána.

Repatriace cloudu, ať už úplná nebo částečná, představuje významnou strategickou příležitost pro podniky, které usilují o optimalizaci nákladů, zvýšení výkonu a zabezpečení dat.

„Repatriace cloudu tedy nabízí alternativní řešení pro organizace, jejichž potřeby se vyvinuly nad rámec původních nabídek cloudu. Zároveň představuje významnou příležitost pro optimalizaci nákladů, zejména pro středně velké společnosti,“ tvrdí David Lintimer, obchodní ředitel společnosti vshosting.

David Lintimer
David Lintimer

Zdroj: vshosting


 
  

- PR -

Dotykové displeje Sharp pro interaktivní spolupráci

2. část: Modelová řada LB


V minulém vydání jsme pro vás zmapovali aktuální nabídku kolaborativních displejů značky Sharp, vysvětlili jsme hlavní rozdíly mezi jednotlivými modelovými řadami a blíže jsme popsali nejvyšší řadu LA. Dnes vám představíme střední řadu označenou zkratkou LB (B jako Business).