Obrat americké společnosti Bristol Myers Squibb loni přesáhl 46 miliard dolarů. To je v přepočtu víc než bilion korun a z farmaceutické firmy to dělá sedmého největšího globálního hráče v oboru. Přes devět miliard dolarů pak Bristol Myers Squibb každý rok investuje do výzkumu a inovací v boji proti rakovině.

„Na začátku byla chemoterapie. Ale postupně se nám podařilo způsob onkologické léčby zcela změnit. Úspěšně jsme do léčby zapojili lidský imunitní systém, a tak vznikla malá revoluce jménem imunoterapie. Rozhodně nemáme v plánu polevit v investicích do inovativních řešení při hledání nových typů léčby pro pacienty,“ shrnuje vývoj v péči o pacienty s onkologickým onemocněním Karin Bacmaňáková.

Z pozice generální ředitelky osm let šéfuje české pobočce nadnárodního farmaceutického gigantu Bristol Myers Squibb, který se právě na boj proti rakovině dlouhodobě soustřeďuje.

Průlom ve výzkumu i na trhu

Bristol Myers Squibb ročně investuje pětinu obratu do výzkumu a inovací. V současnosti má ve vývoji padesát různých léčebných programů. V onkologii sází právě na imunoterapii, inovativní způsob léčby, který se soustřeďuje na posílení imunitního systému v boji proti nádorovým buňkám.

„U mnoha typů nádorů dokáže imunoterapie významně prodloužit život. Pro mě osobně je navíc velmi důležité, že zlepšuje kvalitu života i v metastatickém stadiu onemocnění, ale máme před sebou ještě hodně práce,“ dodává Karin Bacmaňáková.

Aktuálním cílem výzkumu je využití imunoterapie u časnějších stadií, zabránění návratu onemocnění a také posílení šance na úplné vyléčení daného člověka.

„Nepolevíme v naší snaze zlepšit vyhlídky u co největšího počtu pacientů,“ podotýká slovenská manažerka. „Naše společnost se neustále snaží rozšiřovat inovativní portfolio třeba i strategickými akvizicemi,“ doplňuje.

V říjnu firma právě jednu z akvizic oznámila, konkrétně jde o společnost Mirati Therapeutics, jejíž hodnota se pohybuje mezi pěti a šesti miliardami dolarů. „Tímto sloučením posouváme inovace v léčbě nádorových onemocnění zase o něco dále. V onkologii chceme být stále silnější.“

V polovině listopadu americký regulátor FDA schválil nový lék proti rakovině plic a společnost Bristol Myers Squibb jej do svého portfolia získala díky loňské akvizici společnosti Turning Point Therapeutics za 4,1 miliardy dolarů.

Úspěšný scouting

Firma chce dál využívat faktu, že je na trhu živo. Má globální scoutingové oddělení, které se snaží vyhledávat další zajímavé společnosti a biotechnologické startupy. „Bývají často zaměřené na jednu průlomovou technologii nebo léčbu, hledají investory a Bristol Myers Squibb se snaží naše portfolio a know‑how neustále doplňovat,“ popisuje Bacmaňáková strategii podle prodejů sedmé největší farmaceutické společnosti světa.

Podobně to Bristol Myers Squibb má i v jiných oblastech medicíny. Na konci roku 2019 o sobě dala společnost vědět obří transakcí, díky které výrazně posílila svou pozici v oboru hematologie. Za neuvěřitelných 74 miliard dolarů (zhruba 1,6 bilionu korun) koupila americkou firmu Celgene, což byla vůbec největší akvizice na farmaceutickém trhu v historii.

Rozkročení do dalších oborů Bristol Myers Squibb avizovala hned následující rok akvizicí kalifornské biofarmaceutické firmy MyoKardia, která se zabývá vývojem léčby závažných kardiovaskulárních onemocnění.

Bristol Myers Squibb ji připojila do svého portfolia za 13,1 miliardy dolarů a investice to byla velmi zajímavá. Už v té době totiž měla MyoKardia nadějný lék na kardiologické onemocnění, které způsobuje jednu z nejčastějších příčin neočekávaného úmrtí sportovců.

„Je to genetické onemocnění a někdy se mu říká tichý zabiják, protože člověk často nemá žádné příznaky, vůbec neví, že má nemocné srdce. Pracujeme na tom, abychom léčbu co nejdříve dostali k pacientům,“ podotýká Karin Bacmaňáková.

Best Place to Work

Firma loni v Česku dosáhla obratu 1,73 miliardy korun, vedle obchodního zastoupení má u nás i oddělení klinických studií, zaměstnává pět desítek lidí a dvakrát za sebou získala ocenění Best Place to Work, kde se opakovaně drží na špičce oceňovaných zaměstnavatelů v Česku i v Evropě.

„Ocenění Best Place to Work si velmi vážíme, je to obrovská pochvala pro náš tým. O pacienty nám jde především, o zaměstnance vždy,“ říká Bacmaňáková. „Jako manažerka ve svém blízkém okolí potřebuji lidi, o které se mohu opřít, věřím na dlouhodobou spolupráci, efektivitu a samostatnost členů týmu.“

Jako šéfka se snaží zjednodušovat řídicí strukturu a odbourávat hierarchické vedení. „Jsem přesvědčena, že hierarchie lidi neinspiruje, spíše demotivuje. Složité struktury jsou jednou z největších překážek úspěchu a inovací,“ vysvětluje.

Lídr má podle ní podporovat takovou firemní kulturu, kde je důležitá nejen práce, ale také duševní pohoda a vyváženost života.

„Inspirují mě dalajlamovy myšlenky a s velkou pokorou se snažím do vedení týmu vkládat principy soucitu, pochopení, štěstí a pohody. Snažím se vytvořit prostředí, kde se lidé cítí být přínosní a motivovaní. Proto kladu důraz nejen na rozvoj dovedností, ale i lidských hodnot. Dobré vedení začíná v klidné a vyrovnané mysli,“ popisuje Bacmaňáková.

Špičková péče a hodnoty

Nešetří ani chválou českého zdravotnictví. A může porovnávat: na osm měsíců si k řízení české pobočky přibrala i vedení společnosti v Rumunsku. „Hodně jsem si po návratu vážila českého zdravotnictví, které je na špičkové úrovni. Péče je u nás výborná a prostředí stabilní, což není samozřejmost.“

Vyspělost systému se podle ní projevuje i v oboru, který má Bristol Myers Squibb nejvíc zmapovaný. „Léčba onkologických onemocnění se v Česku soustřeďuje do onkologických center. To je správná cesta. Mají tam největší zkušenosti, nejlepší odborníky a propracovaný systém, kde pacient dostane komplexní péči na jednom místě,“ říká Karin Bacmaňáková.

Rezervy jsou podle ní hlavně v informovanosti pacientů. „Můžete mít špičkové přístroje, inovativní metody i preparáty, ale pokud se k pacientům nedostanou včas informace, moc to nepomůže,“ podotýká.

I proto se firma pustila také do osvěty. „Šli jsme za lidmi do obchodních center napříč Českem, kde jsme podpořili setkání s předními onkology a pacientskými organizacemi. Také v kardiologii se chceme soustředit na osvětu laické veřejnosti,“ avizuje Bacmaňáková.

„Naše poslání není jen zajišťovat moderní a dostupné léky a léčebné postupy, je to především naděje zlepšovat životy pacientů. Každý úspěch v této oblasti není jen profesním vítězstvím, ale také hlubokým emocionálním potvrzením našich hodnot a poslání,“ uzavírá generální manažerka Bristol Myers Squibb Česká republika.