Hlavní obsah
Aktuální dění

Začala volba politického tragéda roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tim Green from Bradford/wikimedia.commons

Komedie a tragédie jsou si blízké nejen v divadle, ale i v politice.

Za poslední rok, kdy víc sleduji slovenskou politiku, jsem si kromě seriózních článků a podcastů oblíbila i ty, které se na svět SMERU, OLANA, Hlasu, Progresívneho Slovenska, SAS či Republiky dívají i s nadhledem.

Článek

Slovenština mne vždy bavila a byla jsem po roce 1993 ráda, že pořád kolem mne někdo mluví slovensky, takže jsem z ní nikdy „nevypadla“.

Ale za poslední rok jsem se naučila i docela dost nových slov - třeba „pliaga“ - něco jako odpad nebo mor. Takovým výrazem počastoval předseda KDH a bývalý primátor Levoče Milan Majerský jiné, než heterosexuální občany během předvolební debaty.

Populární slovenský pocast Piatoček, který dle názvu vychází každý pátek, má mimo jiné rubriku „tragéd týdne“, kde pravidelně vyhodnocuje, co nejšílenějšího řekly či udělaly místní politické celebrity.

Jednou za rok pak vyhlašuje anketu o „tragéda roku“. Letos navíc vtipnou hudební a veršovanou formou, které už se chechtám (je-li ještě každodenní politická realita na Slovensku k smíchu) už od minulého pátku.Kto bude Tragéd roka 2023? Hlasujte v ankete podcastu Piatoček - podcasty.sme.sk

Při poslechu všech nominantů si autoři pohráli s takovými nunancemi, kdy místopředseda SMERU a nenapravitelný marxista Ľuboš Blaha jako první čin po zvolení do funkce místopředsedy Národné rady (parlamentu) sundal obraz prezidentky Zuzany Čaputové a místo ní si pověsil Che Guevaru.

Bez nominace nezůstal ani neohrožený lovec medvědů Rudolf Huliak, aspirující na funkci ministra životního prostředí Kdo překáží, poletí, ať je sysel nebo Huliak. Čas nové vlády na Slovensku - Seznam Médium, nebo „bitkár“ a předseda strany OĹANO přejmenované na SLOVENSKO Igor Matovič za svojí předvolební strkanici se současným ministrem obrany Robertem KaliňákemTak daleko zatím nejsme. Ve slovenské předvolební kampani došlo na pěsti - Seznam Médium

Celkem je nominováno 16 politiků a političek a výběr je demokraticky zprava až doleva. Tak si říkám, že i u nás by se našlo dost adeptů na tragéda roku. Škoda, že v České republice žádná taková anketa neexistuje. Nebo o ní víte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz