Za koho musel Gott řešit úlety, jaký byl vlastně Rudolf Rokl? To prozradil syn pianisty Patrik

Jana Černá

Patrik Rokl | Foto: se souhlasem Patrik Rokl
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Když se řekne Rudolf Rokl, nejen fanouškům Karla Gotta se vybaví virtuóz, bohem nadaný pianista, který zpěváka doprovázel nejen na svých koncertech desítky let. Jeho syn Patrik po tatínkovi zdědil cit pro muziku. Dnes je známý DJ. Na tátu, ale i Karla Gotta má mnoho krásných vzpomínek. Některé z nich poskytl do knihy KAREL-Příběhy z Trezoru.

„Vztah mezi tátou a Karlem vzniknul už v tátových šestnácti letech. Táta byl už tehdy na konzervatoři a přivydělával si hrou na klavír v orchestru Karla Krautgartnera. Kája tam chodil, obdivoval je a dovolil si tátu oslovit s nápadem, že by si s nimi v Alfě na Václavském náměstí rád zazpíval. Což mu táta umožnil a dal mu šanci nových začátků Karlovy pozdější hvězdné kariéry. Karel to nikdy neopomenul zmínit. Táta byl jeden z nejlepších aranžérů. Romantika, Bílé Vánoce a další LP, na kterých spolupracoval s Karlem, patří mezi skvosty,“ vypráví v knize Patrik Rokl.

Patrik Rokl s Karlem Gottem | Foto: kniha KAREL – příběhy z Trezoru

Jednou z nejkrásnějších LP nahrál pianista Rudolf Rokl s Karlem Gottem v Týnském chrámu, a to v roce 1969.  Album Vánoce ve zlaté Praze představují dvanáct skladeb, od českých a jiných lidových až po díla vážné hudby. Úspěchy tyto dvě osobnosti slavily také v Americe. „Například na nejslavnějším country festivalu na světě v Nashvillu Karlovi říkali, že mu takového klavíristu závidí. Pro spoustu lidí tady byl tento žánr šok. Měli za to, že ke Karlovi nepatří. V Americe s tím ale zabodoval skvěle,“ říká Patrik Rokl.

Karel Gott a Rudolf Rokl v Týnském chrámu | Foto: kniha KAREL – příběhy z Trezoru

 

Samozřejmě, že jejich život se neodehrával je na pódiích. „Po koncertech se muzikanti šli bavit, táta ale nebyl ten typ. Dal si večeři, sklenku vína a zavolal nám domů. Byl introvert. Ti mladší, třeba Honza Žižka nebo Ondra Soukup, samozřejmě pařili. Někdy je Karel musel trochu mírnit a řešit za ně některé úlety. I když tak nevypadal, uměl se rozčílit,“ prozradil kmotřenec Karla Gotta. Více se dočtete v knize KAREL – Příběhy z Trezoru.

1