PAVEL DVOŘÁK: Bazén se mění na koupaliště

PAVEL DVOŘÁK: Bazén se mění na koupaliště

Bazén se mění na koupaliště

Jak zmačkat papír a vyhodit 8 mil. Kč za něco, co mělo lidem přinést lepší využití volného času

 

Na začátku tohoto roku radní Tomáš Samek řekl před zástupci sportu a zastupiteli jasně: „Bazén nebude“. Šmitec.
Zpráva s plnou vážností a arogantní razancí i těm dalším, co přijdou po nás. Je to zpráva pro děti, školy, sportovce, prostě pro nás všechny.
Zpráva pro cestovní ruch a pro budoucnost města.

Dle projektu tandemu vedení města Petrášek – Martanová, 85% obyvatel Vimperka chtělo krytý bazén. Můj tým, který nastoupil v roce 2017 na 17 měsíců na radnici, přípravu a projekt pod vedením místostarosty Sýse dokončil. Cesta profinancování projektu na 2 roky za 142 mil. byla připravena včetně úvěrových záměrů při 1-2% úroků.

Postaví si bazén zatím bez střechy

 

 

Po volbách 2018 rada (Martanová, Petrášek, Kuncl, Samek Tomáš a Samek Petr) 10.12. 2018 bazén odpískala. (Usnesení RM 10.12.2018 bod. R2). O týden později si nechala, dle návrhu Petra Samka, zpracovat „posudek špatnosti“ tohoto svého projektu. (Usnesení RM 18.12.2018, bod č.10).

„Sliby o bazénu před volbami? Zapomeňte. Hlavně že jste nám dali hlas,“ bylo motto vítězů. Prostě neudělali nic pro bazén, udělali vše proti!

Vyhodili přes 8 mil. Kč za projekty a studie, které sami zadávali. Je to na morální kriminál. Mají vůbec pocit trestně právní odpovědnosti?

Vždy si vzpomenu na kancléře Bismarcka (1815-1898): „Nejvíc se lže po honu, ve válce a před volbami“.

Letos rada města (Martanová, Kuncl, Hanžl, T. Samek, Sýs) rozhodla, že projekt „krytý bazén s celoročním provozem“ se změní na „koupaliště“. Cítíte ten přímo vražený rozdíl?

Tito „správní lidé“ prostě řekli: „Kdo chce, ať se sebere, vezme děti a dojede si zaplavat do Prachatic, Volar, Sušice, Strakonic“. Letos mi to ústně zopakovali.

Šokující věty

Za 71 tis. Kč si nechali radní vypracovat studii dostavby zázemí, šatny, sprchy, brouzdaliště atd. odhadem za více než 10-15 mil. Kč. A to vše pro několik dní v roce. V 2023 byl bazén otevřen 37 dní s denní průměrem 100 návštěvníků. Voda málokdy měla víc než 20 stupňů. Studie je hotova, má to pragmatický základ.

Ale..

 

 

Je dobře mít otevřenou plovárnu v městě které je 700 m nad mořem s průměrnou roční teplotou 5–6 stupňů? Jaká bude návštěvnost? Co přinese koupaliště lidem ve městě? Že si vlezou pár dní v roce do studené vody, protože žádné slunce i s panely to neprohřeje? Jaký efekt to bude pro turistický ruch?
Jenom pro srovnání:

„Steinbrenerovy domy“ – soutěž a projekt 14 mil. bez DPH, provoz kolem 8 mil. ročně a stavba 145 mil Kč bez DPH. Odhadovaná návštěvnost 100–300 lidí denně. Utopie.

Mateřská školka – soutěž 8 mil. bez DPH, stavba 100 mil. Kč bez DPH.

Tak zní odborný předpoklad špičkových architektonických agentur.

V roce 2030 má mít podle Strategického plánu Vimperka 2020–2030“ naše město 8300 lidí. Ptali jsme se několikrát na zastupitelstvu, co dělá vedení radnice pro jeho splnění. Odpověď? Fůra slov o dotacích, rozvinutých vět slibů a snů o ničem, ale s úsměvem.

Na finančním výboru k rozpočtu 2024 jsem si ostře se starostkou vyměnil názor na peníze v rozpočtu 2024. Jsou tam riskantní kolonky megalomanských záměrů a soutěží, které letos spustila rada města a chce si to zpětně posvětit od zastupitelstva schválením rozpočtu. Do toho nejdu.

Co bych udělal já, aby bylo líp?

Řekl bych co jsou zásadní priority pro toto volební období. Nesnáším sliby bez jejich realizace. Co jsme za mne slíbili, to jsme dodělali.

Zrušil bych megalomanii hvězdných projektů, nepodstatných studií, financování zbytečných služeb. Vypustil bych další hloupé projekty – viz skluzavka do parku atd. Pustil bych se do oprav bytového fondu. Jestli chci zvyšovat nájmy, tak musím hlavně do toho dát peníze. Víte vůbec nájemníci, že celoroční nájemné 30 mil. Kč z Vašich bytů místo do zpětných oprav sebralo vedení města na dodělání internátu? A to mělo v kase přes 100 mil. volných investičních peněz!

Řekl bych co udělat s TKB, poliklinikou a prázdnými domy. Vrátil bych se ke krytému bazénu a způsobům jeho financování. Okamžitě by město mělo dodělat rozdělané věci. Tam se nejvíce ztrácí peníze. A je toho mnoho dalšího, to zase někdy příště.

Vimperk nemůže hrát extraligu

Na to nemá peníze a nepřinese to efekt. A nemá na to energeticky nastavené vedení. Varuji před tím.

Někoho popíchnu, možná se někdo probudí, když bude číst o zákulisí řízení města. Víte, pořád věřím, že jsme významným rozvojovým bodem Šumavy, pracovním, školským, obchodním a dopravním uzlem malého okresu s 13-14 tis. lidí. Nebo jsme už jen vesnicí, na kterou si stěžují nejen řidiči?

 

Hezký den.

Pavel DVOŘÁK, vimperský zastupitel

Foto: archiv autora textu


 

 

4 4 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

Zbytečné breky. Volby rozhodly!