Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zahalené lovecké tesáky, průvod a hrobka jako druhý domov, kam jeden ze Schwarzenbergů putoval až z Číny. Rodové pohřby psaly historii

Pohřební průvod majorátního pána Adolfa Josefa ze Schwarzenbergu, Třeboň 1914. Foto: Archiv Václava Grubhoffera
Pohřební průvod majorátního pána Adolfa Josefa ze Schwarzenbergu, Třeboň 1914. Foto: Archiv Václava Grubhoffera

Schwarzenbergové patřili k nejvýznamnějším šlechtickým rodům střední Evropy, jejich pohřby byly vždy velká událost; některé rituály přetrvaly, jiné se v čase měnily, říká v rozhovoru historik Václav Grubhoffer. Vědec z Jihočeské univerzity se na historii pohřebních obřadů specializuje a o pohřbech Schwarzenbergů napsal dizertační práci. Je rodinou pozván také na poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem v pražské katedrále sv. Víta.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Jak se během staletí měnila podoba schwarzenberských pohřbů?
  • Co z tradičních rituálů můžeme očekávat při posledním rozloučení s Karlem Schwarzenbergem?
  • Jak se mění přístup šlechty ke zpopelnění?
  • Kdo se tradičně pohřbů účastnil?
  • Jaký nejzajímavější příběh při svém bádání Václav Grubhoffer objevil?

Zabýváte se smrtí a rituály kolem ní, přičemž váš výzkum začal u Schwarzenbergů. Zúčastníte se posledního rozloučení s Karlem Schwarzenbergem?

Ano. Od Schwarzenbergů jsem dostal pozvánku, takže se tam chystám.

Ve své dizertační práci, kterou jste vydal jako knihu, píšete, že schwarzenberské pohřby byly vysoce ritualizované a pohřební rituál se dědil z generace na generaci. O jaké rituály a tradice šlo?

Přechodový rituál smrti měl některé pevně ustanovené prvky, které se netýkaly jenom Schwarzenbergů. Když schwarzenberské pohřby studujeme, můžeme si povšimnout opakujících se momentů – nejdříve šlo o esteticko-medicínské

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Karel Schwarzenberg

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější