Jan Petrovskij

Jan Petrovskij | foto: VKontakte

Mučil zajatce. V ukrajinském vězení by mu ale bylo zle, odmítají Finové ho vydat

  • 54
Finský nejvyšší soud zablokoval vydání Rusa podezřelého z terorismu na Ukrajině do ukrajinské vazby. Rozsudek padnul v pátek s odvoláním na riziko nelidských podmínek ve vězení na Ukrajině.

Ruského státního příslušníka Jana Petrovského vzaly finské úřady do vazby v srpnu poté, co ukrajinský soud vydal zatykač na muže, který je podezřelý z účasti v teroristické organizaci na Ukrajině, vyplývá z dokumentů finského soudu, které poskytl agentuře Reuters.

Kanály sociálních médií napojené na ruské žoldnéře z Wagnerovy skupiny v srpnu uvedly, že Petrovskij je jedním z hlavních bojovníků krajně pravicové podjednotky Rusič, která je na Wagnerovce napojena.

Invaze na bicyklech. Rusko zatápí Finům za NATO a dohodu s Pentagonem

Rusič označil Petrovského za zakládajícího člena a vůdce jednotky, na kterou jsou od loňského roku uvaleny sankce Evropské unie a Spojených států.

Ve Finsku Petrovskij používal jméno Voislav Torden, vyplývá ze soudních dokumentů. „Nejvyšší soud ve svém dnešním stanovisku uvedl, že žádosti o vydání týkající se Tordena nelze vyhovět,“ uvedl soud ve svém rozhodnutí.

Finsko na dva týdny uzavře celou hranici s Ruskem, to k ní vozí další migranty

Odvolal se na dřívější rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, který shledal ukrajinské věznice přeplněné a dlouhodobě materiálně deprivované, a dospěl k závěru, že vydání na Ukrajinu by mohlo vést k nelidskému a ponižujícímu zacházení s Petrovským.

Ukrajinská vláda se k tomu nemohla bezprostředně vyjádřit.. Soud nařídil Petrovského propustit, ale finská pohraniční stráž ho okamžitě vzala do vazby.

Finsko uzavře přechody s Ruskem, viní ho, že k hranici posílá migranty

„Na základě rozhodnutí hlavního vyšetřovatele jsme ho vzali do vazby a zkoumáme podmínky jeho přítomnosti v zemi,“ řekl finské tiskové agentuře STT zástupce velitele pobřežní stráže Finského zálivu Mikko Hirvi.

Petrovskij, který dříve pobýval v Norsku, je řadu let krajně pravicovým aktivistou, který v roce 2014 pomáhal založit Rusič jako vysloveně neonacistickou jednotku v počáteční fázi konfliktu v Donbasu.

Na wagnerovce, kteří bojovali za Rusko na Ukrajině a provozují žoldnéřské operace v několika afrických zemích, byly uvaleny sankce ze strany již několika západních zemí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video