Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Stop diskriminaci, stop rasismu, stop neziskovkám! Před budovou MPSV se sešlo zhruba 50 Romů z okruhu strany Roma Luma a neziskovky ARSZ

08. prosince 2023
Čtení na 5 minut
Demonstrace před budovou MPSV, 8. 12. 2023 (FOTO: Lukáš Cirok)
Demonstrace před budovou MPSV, 8. 12. 2023 (FOTO: Lukáš Cirok)
Před budovou Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) se dnes kolem 14 hodiny sešlo asi 50 Romů z okruhu romské politické strany Roma Luma a neziskové organizace Asociace romských podnikatelů, sociálních podniků, spolků a živnostníků (ARSZ). Stěžovali si na diskriminaci Romů především v oblasti zaměstnávání a bydlení. První romská internetová televize ROMEA TV odvysílala akci, kterou organizovali Jan Červeňák a Jan Zajac, v přímém přenosu.

“Nesouhlasíme s ministerstvem, jak s námi zachází, jak s námi jedná i na různých jednáních, a hlavně jsme tady kvůli tomu, že jsme diskriminovaní, hlavně v zaměstnání, takže už to prostě stačí. A pokud nás pan ministr a celé jeho ministerstvo neslyší a nevnímá a nedává nám dostatečnou pozornost, tak co máme dělat?” zeptal se na úvod demonstrace Jan Červeňák a z davu se ozvaly výkřiky: “Demonstrovat!”

“Přesně tak. Takže stop diskriminaci, stop diskriminaci,” skandoval Červeňák s ostatními. Organizátor demonstrace pak vysvětlil malou účast lidí tím, že Romové ze sociálně vyloučených lokalit by rádi dorazili, ale nemají na cestu finanční prostředky. To pak zopakovali i další řečníci.

ZÁZNAM

“Už bylo dost mlčení, už bylo dost ponižování, už bylo dost urážení jenom proto, že máme jinou barvu kůže,” zahájil svoje vystoupení předseda Roma Luma Emil Zajac, který dále několikrát kritizoval diskriminaci Romů v oblasti zaměstnávání a vzdělávání.

“Já bych chtěl poděkovat pánům policistům i policistkám, že nás tady chráníte, to jsme jenom rádi, ale víte co, páni policisté? Dobře mě poslouchejte: My bychom rádi byli ve vašich řadách a stáli mezi vámi jako rovný s rovným, ale ty příležitosti, co se týče školství, tak tam je diskriminace obrovská. Je segregace ve školách, a to je to, proč tady bojujeme. Nám jde hlavně o naše děti, ať jsou doktoři, ať jsou i páni poslanci atd. Ale víte co? Nejdříve musíte zastavit tu diskriminaci, je tady antidiskriminační zákon, ale ten se nedodržuje, protože tady je rasismus,” hřímal Emila Zajac k asi padesátce Romů, kteří pískali na píšťalky a jeden z nich bubnoval na buben.

Dalším vystupujícím byl bývalý předseda Roma Luma a současný předseda neziskové organizace Asociace romských podnikatelů, sociálních podniků, spolků a živnostníků Marco Cavali, který se ve svém projevu zaměřil na získávání zakázek romskými firmami.

“Funguje to nyní tak, že zadávací podmínky pro veřejné zakázky jsou nastavené tak, aby se k nim právě Romové nedostali,” řekl Cavali s tím, že je v ČR obrovská diskriminace. “Z těch státních zakázek, které se tady rozdávají v řádech miliard a milionů korun, pro nás zbydou jenom drobky, ale z těch drobků nedokážeme uživit rodiny,” dodal Marco Cavali, předseda neziskové organizace Asociace romských podnikatelů, sociálních podniků, spolků a živnostníků (ARSZ), který pak kritizoval představitele neziskových organizací, kteří podle něj nemají právo mluvit za Romy a neměli by mít politický vliv. Shromáždění mu na to odpověděli skandováním: “Stop neziskovkám!”

“Od toho by tady měli být jiní lidé, na které demokraticky ukážeme,” dodal Marco Cavali.

V kritice současného systému řešení integrace Romů pak pokračoval v dalším svém projevu Jan Červeňák. “Já už se integrovat nebude, nechci se integrovat. Vy se integrujte k nám,” řekl směrem k majoritním občanům ČR a pustil se také do kritiky neziskových organizací.

“Ten systém, který funguje od roku 89, není prospěšný. Naopak se zhoršují stále více a více podmínkami pro žití romského národa. A pořád to skrýváte! Dotace, které jsou vyčleněny na náš národ, obrovské dotace! Za 30 let jsme mohli mít spoustu bytů pro Romy, ale nejsou. Systém, který tady funguje společně s neziskovým sektorem, je zcela špatný,” řekl Jan Červeňák.

“Proto říkám za všechny Romy, za ty, co každý den bojují o přežití, za ty nejchudší Romy, říkám jasně: Stop neziskovkám,” křičel do mikrofonu Jan Červeňák a demonstranti opět skandovali “Stop neziskovkám”.

S dalším projevem vystoupil Miroslav Tancoš, předseda Romské demokratické strany, kterou vláda navrhla z důvodů nedodávání výročních zpráv rozpustit. “Nepotřebuji sociální podporu, ale práci a naše firmy státní zakázky,” řekl Tancoš.

S dalším projevem pak vystoupil Robert Čonka, který na demonstraci přijel z Německa a vyprávěl své zkušenosti ze zahraničí. Uvedl, že nejdříve žil ve Velké Británii a pak v Německu a ani v jedné této zemi není takový rasismus a diskriminace jako v České republice.

Následně organizátoři k mikrofonu pozvali bývalého člena SPD Tomia Okamury Roberta Vašíčka, který pracoval na MPSV za doby ministra Zdeňka Škromacha. “My jsme v roce 2005 připravili změnu zákoníku práce, která se jmenovala Pracovat se vyplatí. Mám pocit, že pan ministr Jurečka, zejména směrem vůči skupinám obyvatelstva jako jsou Romové, se spíše snaží o to, aby pracovat se nevyplatilo,” uvedl Vašíček s tím, že romská nezaměstnanost je uměle vytvořená až po roce 1989, protože před tím Romové normálně pracovali.

FOTOGALERIE

FOTO: Lukáš Cirok, VÍCE FOTOGRAFIÍ ZDE

“Romové nejsou vinni tím, že dnes nemají práci. Je to ten systém a já se domnívám, že rasismus po roce 1989 tady byl s tichým souhlasem režimu, aby bylo možné na někoho upozornit jako na třídního nepřítele,” dodal Robert Vašíček a vyzval ministra Mariana Jurečku, aby vytvořil Romům pracovní místa. “Nechte si svoje podpory a sociální dávky, ale dejte lidem práci, která bude dostatečně placená a bude to práce honorovaná a garantovaná státem,” řekl na závěr svého projevu Robert Vašíček.

S druhým svým projevem pak vystoupil předseda Roma Luma Emil Zajac. “Něco je tady špatně. 33 let je to stále dokola a my chceme, aby se to změnilo, aby tento systém byl naprosto jiný, protože 33 let, to co děláte, nefunguje,” řek Emil Zajac.

Dalším, který vystoupil na demonstraci byl i Ferdinand Baník, který upozornil, že podobné demonstrace se budou konat i v budoucnu a že se chystá demonstrace Romů, která proběhne v jeden čas v různých městech, aby nemuseli Romové, kteří nemají peníze na dopravu, cestovat. “Tyto demonstrace budou pokračovat. Nepřestaneme, bojujeme za naše děti,” doplnil ho Jan Červeňák.

Organizátoři pak pustili nahrávku, kterou natočil předseda Roma Luma Roman Samko, a na které je slyšet, jak žena zastupující úklidovou firmu, odmítla přijmout na brigádu Romku, protože si zdravotnické zařízení, pro které uklízí, nepřeje Romky.

Krátce před půl čtvrtou odpoledne pak demonstrace, na kterou dohlíželo několik policistů, skončila a přibližně padesátka účastníků se v klidu začala rozcházet.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon