InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Chantal Poullain s Triem Štěpána Markoviče

    Úterý 7.5 19:30 - Městské divadlo Český Krumlov

  • MUDr. Jan Hnízdil-Jak si udržet zdraví v nemocné společnosti - beseda

    Úterý 7.5 18:00 - Velký sál Univerzity Tábor

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kaple nad Mladou Vožicí se stala zářící dominantou města

MLADÁ VOŽICE - Početný zástup lidí dnes vpodvečer vystoupal v Mladé Vožici zasněženou cestou ke kapli Nanebevzetí Panny Marie, která se tyčí nad městem. Od školy vyrazil vzhůru průvod s lucerničkami. Všichni byli nedočkaví ohlášeného nasvícení kaple. Když se kaple krátce po páté odpoledne rozzářila do krajiny, mnozí v úžasu vydechli a lidé se vydali po schodišti do otevřené kaple. Tam si budou i letos moci chodit na Štědrý den a na první svátek vánoční pro betlémské světlo. "Kaple teď bude zářit do tmy celé zimní období a dál se uvidí," poznamenal starosta Jaroslav Větrovský.

 

Kaple Nanebevzetí Panny Marie, které se ve Vožici říká na Hradě, stojí na místě někdejšího královského hradu, který byl v roce 1425 za husitských válek zcela zbořen. V roce 1646 tu držitel vožického panství Krištof Karel Přehořovský z Kvasejovic vystavěl kapli. Ta pak v dalším běhu času opět chátrala a obnovil ji hrabě Karel z Küenbergu, který v roce 1827 nechal přistavět obdélnou loď. V kapli je hrabě i s manželkou pochován. 

Další chátrání tohoto poutního místa nastalo po roce 1950. Jedna z pátečních návštěvnic Ivana Heřmánková zavzpomínala, jak s kamarády rádi chodili ke kapli, která pro ně byla tajuplným místem, a klíčovou dírkou nahlíželi dovnitř. 

Nový impuls přišel po sametové revoluci. V roce 1995 vzniklo Sdružení občanů Mladovožicka na záchranu kulturní památky Kaple Panny Marie. Sdružení vložilo do oprav kaple 500 000 korun. S pomocí města se podařilo památku opravit, dvěma sty tisíci přispělo i ministerstvo kultury. 

Setkání u příležitosti nasvícení kaple zahájilo hudební vystoupení učitelek vožické školy Marie Kudrnové a Vlasty Kauerové. Pak už přítomné pozdravila europoslankyně Radka Maxová, také místní farář Jaroslav Karas a starosta Jaroslav Větrovský. 

Starosta připomněl zakladatelku sdružení Hanu Trejbalovou a její mnohaleté úsilí. Sdružení shromažďovalo prostředky, převádělo je městu a to památku, která je v jeho vlastnictví, postupně opravovalo. "Pro každého Vožičáka je to takové mýtické místo. Sem jsme běhali o polední školní přestávce, tady dávali kluci holkám svou první pusu, chodilo se sem večer na procházky," zmínil starosta. A vzpomněl si i na to, že v novodobé historii na schodech u kaple oddával kolegyni - Dášu Holubovou, toho času Strnadovou. "V srpnu tu bývají svatomariánské poutní bohoslužby," dodal starosta. 

V roce 2012 se kapli podařilo otevřít pro veřejnost. Od toho roku se sem přiváží z táborských Klokot betlémské světlo a lidé si pro něj o Vánocích přicházejí. Každý první čtvrtek v měsíci v půl páté odpoledne se zde koná bohoslužba. 

Nasvícení této dominanty města bylo velkým snem mnohých. "Předloni tu tehdejší místostarosta Jaromír Dvořák provizorně kapli za pomoci různých prodlužovacích šňůr k nadšení místních nasvítil. Byla to nádhera. Od té doby jsme věděli, že chceme zajistit trvalé nasvícení kaple," popsal starosta Větrovský. To si vyžádalo vybudování elektropřípojky a další práce celkem za 800 tisíc korun.

Výsledek v pátek večer přímo u kaple sledoval dav místních i lidí z okolí. "Je to pohádka. Moc tomu fandíme," řekl Stanislav Kubec z Vilic. Právě jeho sestra Antonie Petříková ze Zátiší o kapli pečuje a otevírá ji na Vánoce. Pro betlémské světlo si sem přicházejí stovky lidí. "Je hezké vidět, když sem míří na Štědrý den odpoledne tatínkové nebo dědečkové s dětmi, aby ženy měly doma čas na dokončení vánočních příprav," zmínila Antonie Petrášková. Otevřeno je pak i na první svátek vánoční. 

Spolu s duchovním Jaroslavem Karasem vyslovila Antonie Petříková přání, aby jednou byla elektřina i uvnitř kaple. "Bylo by to hezké, ale možná by naše čtvrteční bohoslužby při svíčkách přišly o svou atmosféru," zauvažoval Jaroslav Karas. 

K výzdobě kaple přispěly i místní školní děti a samostatná nástěnka a také kasička patří propagaci nadace Mary´s meals, která se snaží dostat do afrických zemí školní pomůcky pro děti a financovat tam školní stravování dětí. Římskokatolická farnost v Mladé Vožici si vzala tuto aktivitu za svou a přispěla na tyto projekty už půlmilionem korun. "I Ježíška v jesličkách tu máme černouška," ukázala paní Antonie. Víc o této charitativní činnosti přinese středeční Táborsko. 

Lidé si nenechali ujít zastávku v kapli a mnozí pak po zasněžených cestách obešli kapli i kolem dokola, aby se pokochali pohledem na zářící dominantu města.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Låďa 

    Reagovat

     

    Sraz Komunistů, a Euro poslankyně s nima, dobrý,

    Vloženo 10.12.2023 17:01:21

  • Jako fakt? 

    Reagovat

     

    Pak nemá být Vožice tam, kde je, když Hurvínek řeší takové blbosti, místo skutečných problémů, kterých město nemá zrovna málo.

    Vloženo 10.12.2023 11:34:22

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace