...

Dovolená Španělsko: 17 tipů, kam na dovolenou ve Španělsku

Když se řekne dovolená a Španělsko, hned si vybavíme slunce, pláže a přátelskou atmosféru ležérních Španělů. Ačkoliv my milujeme asi nejvíce Andalusii, kam se vracíme téměř každý rok, existuje spousta krásných destinací, kam na dovolenou ve Španělsku.

Je jedno, jestli raději trávíte čas u moře, objevujete historická místa nebo chcete na aktivní dovolenou na surfování nebo do hor, ve Španělsku si určitě přijdete na své.

Dovolená Španělsko: Kam na dovolenou ve Španělsku
Dovolená Španělsko: Kam na dovolenou ve Španělsku

Počasí Španělsko: Kdy vyrazit na dovolenou do Španělska

Pokud chcete na koupačku, pak musíte do Španělska vyrazit od června do září, ale ti, kteří si chtějí projít nádherná místa Andalusie, vyrazit do Madridu nebo Barcelony, tak mohou počítat s příjemným počasím od března do října. Do Andalusie na poznávačku můžete vyrazit klidně i v únoru, my jsme tam měli slunečno a krásných dvacet stupňů.

Zájezdy Španělsko: Kde hledat levné letenky a levné zájezdy

Zájezdy můžete hledat na portálu Invia, je to největší český portál se zájezdy s cestovkami. Pokud nevíte, jak na levné letenky, přečtěte si náš článek.

17 tipů, kam na dovolenou ve Španělsku nejen k moři

Ve Španělsku je opravdu nepřeberné množství míst, kam vyrazit na dovolenou. Každý kout je trochu jiný, každý ostrov má něco do sebe a budete muset rozhodnout za sebe, kde se vám líbí nejvíce.

Pokud byste se zeptali nás, kam na dovolenou ve Španělsku, poslali bychom vás asi do Andalusie, která má od všeho něco. Pojďme se podívat ale na 17 nejoblíbenějších destinací, kam na dovolenou ve Španělsku.

Malaga – k moři na Costa del Sol

Kam na dovolenou ve Španělsku k moři? Malaga je jedním z nejkrásnějších měst na jižním španělském pobřeží, ležícím na nádherném pobřeží Costa del Sol. Město je ideální destinací pro všechny, kteří chtějí příjemnou dovolenou u moře, ale zároveň prozkoumávat krásu Andalusie.

Costa del Sol kam na dovolenou ve Španělsku
Kam na dovolenou ve Španělsku k moři? Co třeba na pobřeží Costa del Sol

Některé z nejpopulárnějších pláží v Malaze jsou:

  • Playa de La Malagueta
  • Playa de La Caleta
  • Playa de La Misericordia

Kromě pláží, se město může pochlubit historickými památkami a bohatou kulturou. Navštivte taková mista jako:

  • Alcazaba – arabské pevnostní dílo z 11. století.
  • Katedrála v Malaze – impozantní stavba ze 16. století.
  • Rodný dům Pabla Picassa – zde můžete spatřit díla slavného malíře a nahlédnout do jeho života.

Kde se v Malaze ubytovat

Skvěle hodnocené je ESTUDIO EN TORREMOLINOS CENTRO a B&B Casa Rubí.

Ibiza – surfování, noční život i aktivní dovolená

Ibiza je jedním z nejznámějších ostrovů ve Španělsku, který je proslulý svými nádhernými plážemi, tanečními kluby a bohatou noční zábavou. Ibiza je sice známá pro svůj noční život a pláže ale nabízí mnohem více než jen místo pro párty. Můžete si zde užít surfování i pohodovou dovolenou na pláži.

Navštivte Dalt Vila, UNESCO památku ve městě Ibiza. Toto historické centrum je obklopeno středověkými hradbami a jeho úzké uličky a starobylé budovy odhalují bohatou historii ostrova. Navštívit můžete katedrálu Santa Maria i archeologické muzeum.

Dovolená Španělsko: Ibiza
Kam na dovolenou ve Španělsku k moři? Na aktivní dovolenou u moře můžete vyrazit na Ibizu.

Oblast Ses Salines, která je také na seznamu UNESCO, je známá svými solnými pláněmi. Je domovem mnoha druhů ptáků včetně plameňáků.

Nezapomeňte ochutnat tradiční španělské pokrmy na Ibize, které jsou postavené hlavně na čerstvých rybách a mořských plodech. Typickým španělským jídlem na Ibize je „bullit de peix“, rybí pokrm podávaný s bramborami a typickou rybí omáčkou. Nezapomeňte také ochutnat místní likéry jako Hierbas Ibicencas.

Navštivte taky místní trhy, jako je Las Dalias, kde najdete ručně vyrobené šperky, oblečení a umělecká díla.

Láká vás více aktivní dovolená? Na ibize najdete nádherné turistické stezky a cyklostezky. Prozkoumejte například Cala d’Hort, odkud je nádherný výhled na mystický ostrov Es Vedrà, nebo se vydejte do chráněných oblastí, jako je Parc Natural de ses Salines.

Nejlepší hotely na Ibize: Kde se ubytovat

Mezi nejlepší hotely určitě patří Hotel Rural & Spa Can Curreu, který ale bývá často v sezóně plný. Skvělý je i Hotel Rural Xereca.

Mallorca

Mallorca, největší ostrov Baleárských ostrovů, nabízí několik krásných pláží a historických míst, ideálních pro ty, kteří hledají kombinaci slunce, moře a kultury.

Kuchyně na Mallorce je proslulá, a podél pobřeží najdete mnoho restaurací s výhledem na moře. Ochutnejte speciality jako „sobrassada“ (pikantní měkký salám) a „ensaïmada“ (sladké kynuté pečivo) a užijte si čerstvé ryby a mořské plody v přímořských restauracích a místní vína.

Mallorca kam na dovolenou ve Španělsku
Mallorca je skvělým ostrovem pro dovolenou v páru ale i s malými dětmi

Určitě navštivte hlavní město na Mallorce – Palma. Navštivte katedrálu La Seu, královský palác Almudaina a místní arabské lázně.

Pro aktivnější je tady pohoří Serra de Tramuntana, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, nabízí dechberoucí výhledy a nádherné turistické stezky.

Kde se ubytovat na Mallorce: Nejlepší hotely

Mezi nejlepší hotely na Mallorce patří Grupotel Parc Natural & Spa, pokud jedete bez dětí, můžete zkusit Hipotels Bahia Cala Millor – Adults Only.

Menorca

Menorca je často považována za klidnější verzi svého souseda, Mallorcy. Tento menší ostrov je ideální pro dovolenou na kole a prozkoumání historických měst, jako jsou Ciutadella a Mahón.

Tento ostrov je ideální pro ty, kteří hledají pohodovou dovolenou, s nádhernými plážemi a bohatou historií, která sahá až do prehistorických dob. Menorca je známá svými talaioty – starobylými kamennými strukturami, které poskytují fascinující vhled do dávné minulosti ostrova.

Menorca kam na dovolenou ve Španělsku
Dovolená ve Španělsku u moře: Menorca

Nezapomeňte ochutnat místní sýr Mahón, který je chráněným označením původu, a tradiční sladkost Ensaimada. Místní restaurace také nabízí čerstvé ryby a mořské plody, které jsou neodmyslitelnou součástí kulinářského zážitku na ostrově.

Ostrov je domovem několika přírodních rezervací a nabízí úchvatné turistické stezky, které vedou malebnou krajinou. Mezi populární místa patří například přírodní park S’Albufera des Grau.

Kde se ubytovat na Menorce

Mezi nejlepší hotely hned na pláži patří Villa Forte, pokud vyrážíte bez dětí nebo s dětmi, které jsou starší 12 let, mrkněte na Hotel Villa Chiquita – Adults Only – Over 12.

Kanárské ostrovy

Kanárské ostrovy, známé také jako „Ostrovy věčného jara“, jsou španělským archipelem v Atlantském oceánu, který je oblíbený pro své příjemné počasí po celý rok, rozmanité krajiny a bohatou kulturu. Naši kamarádi tam tráví i Vánoce nebo dokonce celou zimu.

Kanárské ostrovy

Tenerife

Tenerife, největší z Kanárských ostrovů, je domovem impozantní sopky El Teide, která je nejvyšším bodem ve Španělsku. Ostrov nabízí nádherné pláže, populární resorty pro rodiny s dětmi i bohatý noční život.

Tip na ubytování: Apartamentos Vista Sur

Gran Canaria

Gran Canaria je známá svou rozmanitostí – od písečných dun v Maspalomas po zelené horské údolí. Ostrov je ideální pro turisty hledající kombinaci plážového odpočinku a outdoorových aktivit. Nezapomeňte navštívit hlavní město Las Palmas, kde se můžete potopit do místní kultury a historie.

Tip na resort: Radisson Blu Resort Gran Canaria

Lanzarote

Lanzarote, známý svou jedinečnou vulkanickou krajinou, je domovem národního parku Timanfaya. Tento ostrov je ideální pro ty, kteří chtějí spíše na aktivní dovolenou prozkoumávat neobvyklé přírodní scenérie. Navštivte zde také Jardín de Cactus a poznejte dílo místního umělce Césara Manriqueho.

Tip na ubytování u moře: Canaryislandshost l The Secret Suites

Fuerteventura

Fuerteventura je rájem pro milovníky vodních sportů, zejména pro windsurfing a kitesurfing. Ostrov má nekonečné pláže s bílým pískem, které jsou ideální pro odpočinek a slunění. Corralejo a Jandía jsou oblíbené oblasti pro turisty hledající relaxaci i zábavu.

Tip na ubytování u moře: INNSiDE by Meliá Fuerteventura – Adults Only

La Palma

La Palma, často označovaná jako „La Isla Bonita“ (Krásný ostrov), je ideální pro pěší turistiku a objevování přírodních krás. Ostrov nabízí husté lesy, krásné skalní útvary a je ideální pro noční pozorování hvězdné oblohy díky minimálnímu světelnému znečištění.

Tip na romantické ubytování ve dvou: Hotel Hacienda de Abajo-Adults Only-Lujo

La Gomera a El Hierro

Pro ty, kteří hledají odpočinek daleko od hlavního turistického ruchu, jsou ideální La Gomera a El Hierro. Tyto menší ostrovy jsou skvělé pro pěší turistiku, pozorování přírody a prožití autentické kanárské kultury.

Bilbao

Bilbao je jedno z nejkrásnějších měst ve Španělsku, které jsme my navštívili v únoru po cestě do Portugalska. Nachází se v Baskicku na severu země. Město je známé svou bohatou kulturou, historií a jídlem.

Kam na prodloužený víkend ve Španělsku? Co třeba do Bilbao
Kam na prodloužený víkend ve Španělsku? Co třeba do Bilbaa

V Bilbau byste určitě neměli vynechat Guggenheimovo muzeum, tato ikonická stavba nabízí rozsáhlou sbírku moderního a současného umění. Je to jeden z nejznámějších symbolů města a navrhl ho slavný architekt Frank Gehry.

Bilbao má samozřejmě i krásné historické centrum, pokud tu budete, určitě nezapomeňte navštívit místní trh: Mercado de la Ribera. Tento velký tradiční trh je ideálním místem, kde ochutnat autentické baskické jídlo a poznat místní kulinární tradice.

Kde se ubytovat v Bilbau

Pokud nebude obsazený, mrkněte se na Bilder Boutique Hotel.

San Sebastián – pro milovníky gastronomie i surfu

San Sebastián, nebo také baskicky Donostia, je úchvatné město na severu Španělska, které leží na pobřeží Atlantiku v Baskicku.

San Sebastian je jedním z nejvýznamnějších center světové gastronomie, obzvláště je známý vysokou koncentrací restaurací oceněných Michelinskými hvězdami. Toto město je považováno za ráj pro gurmány a nabízí jedny z nejlepších kulinářských zážitků ve Španělsku ale i na světě.

Úžasná kavárna v San Sebastiánu, jediné mínus, neměli alternativu k mléku
Úžasná kavárna v San Sebastiánu

Navštivte například restauraci Arzak, rodinnou restauraci vedenou šéfkuchařem Juanem Mari Arzakem a jeho dcerou Elenou nebo restauraci Mugaritz, která je pod vedením šéfkuchaře Andoniho Luisa Adurize, tato restaurace má dokonce dvě Michelinské hvězdy.

Jednou z hlavních atrakcí San Sebastianu je pláž La Concha, známá svým jemným bílým pískem. Město samo o sobě je také úchvatné, navštivte například Baziliku svatého Vincenta a Plaza de la Constitución.

San Sebastian

Pro nejlepší výhled na město a okolní krajinu vyjeďte na Monte Igueldo. Lanovka vás zavede na vrchol kopce, kde si můžete vychutnat panoramatický výhled.

San Sebastián není jen o plážích a jídle; město také nabízí mnoho možností pro milovníky surfu.

Kde se ubytovat v San Sebastiánu

Jeden z nejlepších hotelů v San Sebastiánu je Villa Eugenia Boutique Hotel.

Barcelona – kam na prodloužený víkend ve Španělsku

Barcelona je ideální na prodloužený víkend ve Španělsku. Jedním z hlavních lákadel Barcelony je její architektura. Město je domovem slavného architekta Antoni Gaudího, který je známý svými pozoruhodnými stavbami, jako jsou Sagrada Familia, Park Güell a Casa Batlló.

Určitě doporučujeme, abyste si – a to i mimo sezonu – koupili předem lístky. My pro to využíváme platformu GetYourGuide, i když lze lístky koupit i na místě, bývá tam fronta. Příbuzní naší radu neposlechli, a pak se nedostali do Sagrada Familia.

Kromě historie a architektury je Barcelona také známá svými krásnými plážemi, které se táhnou podél pobřeží.

Pro milovníky umění je v Barceloně spousta galerií a muzeí, kam si můžete zajít. Místní umění a kultura jsou velmi živé a vždy se něco děje. Navštívit taková místa jako je Museu Picasso nebo Fundació Joan Miró je přímo nezbytností.

Pro více informací si přečtěte náš článek, co dělat v Barceloně.

Dovolená Španělsko – kam na dovolenou ve Španělsku?
Dovolená Španělsko: Barcelona je ideální na dovolenou ve Španělsku, pokud chcete někam na prodloužený víkend

Kde se ubytovat v Barceloně

Pokud chcete co nejvíce šetřit, super hostel je  Sant Jordi Hostels Gracia, dobré ale nepředražené ubytování je Hotel Granvia, který se nachází v nádherné budově z 19. století.

My jsme jeli do Barcelony autem a se psy, takže jsme měli omezený výběr, nakonec jsme zvolili Hotel Gaudí, který má dechberoucí výhled ze střechy na Palau Güell. Samotné pokoje jsou ale malé a hotel už má to nejlepší za sebou. 😁

Madrid

Madrid je nejnavštěvovanější město Španělska. Velká část návštěvníků sem proudí i kvůli fotbalu.

Fotbal v Madridu je více než jen sport; je to vášeň, která pulsuje srdcem tohoto živého města. Dva světově proslulé kluby, Real Madrid a Atlético Madrid, sídlí zde a každý z nich má svou jedinečnou historii a loajální fanouškovskou základnu. Real Madrid, domovem v ikonickém stadionu Santiago Bernabéu, je jedním z nejúspěšnějších fotbalových klubů v historii, známým svými hvězdnými hráči a rekordním počtem trofejí.

Španělsko dovolená: Madrid
Španělsko dovolená: Madrid

Na druhé straně města, Atlético Madrid, hraje na stadionu Wanda Metropolitano a je známé svou soudržnou týmovou hrou a silným bojovným duchem.

Navštívit Madrid během fotbalové sezóny je zážitkem na celý život pro každého fanouška fotbalu

Pokud vás fotbal nezajímá, nevadí, navštívit můžete například královský palác Palacio Real nebo maurský palác. Pro milovníky umění je zde také obrazárna, kde můžete obdivovat díla známých španělských malířů.

Kromě historických památek je Madrid také centrem španělské kultury, kde se pravidelně konají různé kulturní akce. Důležitými místy pro tyto akce jsou například městská radnice nebo národní divadlo.

Kde se ubytovat v Madridu

Jeden z nejkrásnějších butikových hotelů v Madridu je Only YOU Boutique Hotel Madrid, který je hned v centru. Super hotel v centru je i Plaza Mayor Suites & Apartments. Kousek od stadionu je Oasis urbano en el corazón financiero / Castellana.

Sevilla – Andalusie

Sevilla je jedno z nejkrásnějších měst v Andalusii a hlavním městem této oblasti. Město je známé svou bohatou historií, architektonickými skvosty a samozřejmě, jako kolébka flamenga.

Město je také známé svými nádhernými zahradami a parky. Když jsme ve městě, rádi se jen tak procházíme po promenádách s pomerančovníky, v Seville je toho opravdu hodně, co stojí za návštěvu a je to také skvělý výchozí bod k prozkoumávání Andalusie.

Dovolená Španělsko: Kam na dovolenou ve Španělsku?

Kde se ubytovat v Seville

V Seville se ubytujte v Apartamentos Reyes Catolicos, pokud budou volné. Hledáte něco opravdu luxusního? Zkuste  Hotel Colón Gran Meliá 

Granada – Andalusie

Granada je jedním z nejkrásnějších a nejoblíbenějších historických měst ve Španělsku, které se nachází v kouzelné oblasti Andalusie. Za historií, nádhernou architekturou a jedinečným uměním tam jezdí každý rok miliony turistů z celého světa. Je několik míst, která byste rozhodně neměli přehlédnout při návštěvě Granady:

  • Alhambra: Nepochybně nejznámější a nejcennější památka ve městě, tento maurský palác je opravdovým pokladem historie a umění.
  • Historické centrum: Granada nabízí úžasné uličky plné krámů, restaurací a barů, kde můžete ochutnat tradiční tapas nebo si dát sklenku Sangrie.
  • Generalife: Palác a zahrady jsou součástí Alhambry a byly postaveny jako letní sídlo pro mauruské vládce. Generalife je známé svými krásnými fontánami, zahradami a terasami a nabízí nádherný výhled na město.
  • Granada Cathedral: Katedrála postavená na místě bývalé mešity a je jednou z největších katedrál ve Španělsku. Její stavba začala v roce 1523 a trvala více než 180 let.
Dovolená Španělsko: Granada
Dovolená Španělsko: Granada

Kde se ubytovat v Granadě?

Levné ale moc fajn ubytování je Hotel Macià Real De La Alhambra a nebo pokud chcete něco luxusnějšího, tak se mrkněte na Boutique Hotel Luna Granada Centro.

Valencie

Valencie je třetí největší město Španělska a nachází se na východním pobřeží Iberského poloostrova. Je známá svým bohatým kulturním dědictvím, krásnými plážemi a moderní architekturou.

Navštivte Staré město, kde najdete katedrálu, La Lonja de la Seda (bývalou burzu hedvábí) či Mercado Central (centrální tržnici). Dále nezapomeňte na moderní komplex Ciudad de las Artes y las Ciencias, který nabízí různá muzea, divadla a akvárium.

Valencia kam na dovolenou ve Španělsku
Kam na dovolenou ve Španělsku? Co třeba do Valencie!

Ve Valencii si musíte dát typické španělské jídlo – paellu – která prochází právě odsud.

Pláže ve Valencii jsou nádherné a příjemné pro všechny věkové skupiny. Mezi ty nejkrásnější patří:

  • Playa de la Malvarrosa
  • Playa de las Arenas
  • Playa Patacona

Valencia je městem, kde sportovní aktivity hrají velkou roli. Můžete se tady například věnovat jachtingu, potápění nebo golfu. Kromě vodních sportů stojí za zmínku také místní fotbalový tým Valencia CF, který patří mezi špičku španělských a evropských týmů.

Kde se ubytovat ve Valencii?

Mezi nejkrásnější ubytování určitě patří Palau Apartments Valencia nebo zkuste, jestli bude volný hotel Soho Valencia.

Často kladené otázky

Jaké jsou nejkrásnější španělské ostrovy?

Nejkrásnější španělské ostrovy jsou Ibiza, Manorca a Mallorca.

Který ostrov je nejkrásnější Kanárský ostrov?

Za nejkrásnější Kanárský ostrov je často považována La Palma. Ale záleží to na tom, co chcete vidět a zažít.

Kam na dovolenou ve Španělsku v zimě?

V zimě vyrazte na Kanárské ostrovy, kde je příjemné počasí po celý rok.

Kde jsou nejkrásnější pláže ve Španělsku?

Nejkrásnější pláže ve Španělsku jsou v okolí Malagy.

Kam na dovolenou ve Španělsku s dětmi?

S dětmi vyrazte do Malagy na Costa del Sol nebo na Mallorcu.

Kam se jezdí surfovat ve Španělsku?

Ve Španělsku se jezdí surfovat k San Sebastiánu.

Kam letecky do Španělska?

Letecky vyrazte do do Barcelony nebo Madridu na prodloužený víkend. Na dovolenou k moři zas do Malagy nebo na Ibizu.

Kam s dětmi do Španělska?

S dětmi vyrazte na Mallorcu nebo do Malagy.

Jaké jsou pláže ve Španělsku?

Ve Španělsku jsou převážně písečné pláže, ale najdete i místa, kde jsou oblázkové pláže, záleží na lokalitě.

Jaké je moře ve Španělsku?

Moře ve Španělsku je čisté a v létě teplé.

Související články

Okomentovat

Please enter your comment!
Please enter your name here

Zde se nacházíte

CestováníDovolená Španělsko: 17 tipů, kam na dovolenou ve Španělsku

O autorovi

Lucie Konečná
Lucie Konečnáhttps://www.lkmedia.cz
Cestování miluji úplně od útlého dětství, v naší rodině koluje i historka, že až na své první cestě do zahraničí jsem začala spát celou noc. 😁 Procestovala jsem už víc jak 40 zemí, žila jsem v Kanadě i Mexiku a mým snem je nyní domek v Portugalsku. Živím se online marketingem, miluji knihy, věnuji se ale i hodně sportu, zdravému životnímu stylu a zajímá mě vše kolem spánku. Jsem také provozní ředitelka nanoSPACE.

Nejnovější články na blogu