Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Krkavec v erbu i barvy vlajky. Co ještě nevíte o historii, majetcích i symbolech rodu Karla Schwarzenberga?

Karel Schwarzenberg | foto: MAFRA

Premium Doporučujeme
Během rozloučení se zesnulým Karlem Schwarzenbergem v malostranském kostele Panny Marie pod řetězem si veřejnost mohla povšimnout barev vlajky, do které byla rakev s ostatky šlechtice zahalena: stříbrná a modrá.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Nejinak tomu bude podle informací serveru Lidovky.cz i během sobotního pohřbu (viz box), byť byla zvažována i vlajka česká, a to vzhledem k faktu, že půjde o pohřeb s prvky státních poct. Převážila ale rodová varianta. Kde se zmíněné barvy vzaly?

Schwarzenbergové jsou starobylý šlechtický rod, jehož heslem je latinské nil nisi rectum – nic než právo. Své kořeny odvozují od Seinsheimů, jednoho z nejstarších šlechtických rodů v historickém území Frank. To je nyní součástí Bavorska. Erkinger ze Seinsheimu na přelomu 14. a 15. století zakoupil panství Schwarzenberg, jež rod vlastní dodnes. Po koupi se Erkinger začal uvádět jako „Herr zu Schwarzenberg“, pán ze Schwarzenbergu.

Loučení s Karlem Schwarzenbergem

  • Zádušní mše začne v sobotu ve 12.00 v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Katedrála bude uzavřená, dovnitř se dostanou jen pozvaní hosté. Po celý den bude nepřístupné celé I. nádvoří i části II. a III. nádvoří. Na Hradčanském náměstí půjde obřad sledovat na velkoplošné obrazovce. Přímý přenos chystají všechny hlavní tuzemské televize.
  • Cestou z katedrály se průvod zastaví u Schwarzenberské kaple, zazní 34 úderů zvonu Zikmund jako připomínka 34 let svobodné republiky. Vůz s rakví se poté krátce zastaví před Schwarzenberským palácem na Hradčanském náměstí, krokem projede okolo Černínského paláce, sídla české diplomacie.
  • Mše se zúčastní zástupci tří vládnoucích šlechtických rodin – Monackého a Lichtenštejnského knížectví a Lucemburského velkovévodství, přítomen bude i Ferdinand Zvonimir Habsburský jako oficiální zástupce Habsburků.
  • Smuteční řeč povede prezident Petr Pavel. Mši bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, koncelebrovat budou Tomáš Halík, Václav Malý, Ladislav Heryán a další biskupové. Čtení přednese synovec Ferdinand. Přímluvy přečtou starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, která je příbuznou zesnulého, a exministr financí Miroslav Kalousek. Závěrem poděkuje syn Jan Schwarzenberg.
  • Po obřadu ostatky uloží do rodinné hrobky u zámku Orlík. I proto je tamní zámecký park o víkendu pro veřejnost uzavřený.
  • Schwarzenbergovu památku uctí v sobotu večer v pražském Paláci Lucerna kulturní akce s názvem Karel žije dál.

O příbuznosti svědčí i rodový erb Seinsheimů, kteří vymřeli po přeslici v roce 1958: stříbrno-modré pole sedmkrát (někdy uváděno pětkrát) dělené. To lze najít i v současném erbu Schwarzenbergů, v levé horní části štítu.

Postupem času se erb Schwarzenbergů vyvíjel a byl doplněn o stříbrnou věž v červeném poli značící právě vládu nad Schwarzenbergem.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: