Žena se se svou neobvyklou diagnózou chronická pankreatitida stala tématem lékařských konferencí. Nemoc jí způsobuje trvalé bolesti břicha, hubnutí, akutní záněty a poškozuje další orgány.

„Momentálně mám velké problémy se srdcem. Na operačním stole jsem jako doma a jednou už jsem na něm málem i zůstala. Denně polykám spoustu léků. To všechno ze mě udělalo invalidního důchodce,“ vypočítala paní Marcela.

Pomáhá ze srdce

Ta však místo toho, aby nadávala na krutý osud, organizuje z nemocničního lůžka pomoc pro samoživitelky a rodiny s dětmi, které se ocitly v těžké situaci.

„Před rokem jsem založila na sociální síti skupinu »Ostravák Ostravákovi ze srdce« a ta má teď už přes 1500 členů. Ti jsou si sobě a často i mně oporou,“ popsala.

„Maminky si mezi sebou vyměňují oblečení, hračky, rady, když někdo potřebuje něco převést, odházet sníh, domluvíme se vzájemně, nyní si pomáhají péct cukroví, jedna druhé vyrobí adventní věnce a podobně. Nedávno jsme se měly potkat i osobně při rozsvěcení stromku. Bohužel jsem se musela nastěhovat na JIP,“ dodala paní Marcela s tím, že poslední dobou žádostí o pomoc ve skupině rapidně přibývá.

Posezení na Naději

Krásně vyřezávaná dřevěná lavička Naděje je v areálu ostravské fakultní nemocnice zhruba rok. Podobnou mají ještě v Hradci Králové. Paní Marcela k ní zamíří pokaždé, když to jen trochu jde.

„Dodává mi sílu. Kdybych teď mohla, sednu si na ni zima nezima. Myšlenka této lavičky je úžasná. Měla by být na více místech, protože nejen nemocní potřebují naději. I když nejsem věřící, přistupuji k ní s něžností, obdivem a posvátností,“ řekla žena, která svou naději neztrácí.

VIDEO: Liboru Skřivánkovi z Bzence (57) odumírají svaly, hýbe jen očima, přesto pomáhá synům řídit rodinný lihovar.

Video
Video se připravuje ...

Liboru Skřivánkovi z Bzence (57) odumírají svaly, hýbe jen očima, přesto pomáhá synům řídit rodinný lihovar Jiří Nováček

Fotogalerie
8 fotografií