Myslivec se ztratil v lesích na Frýdecko-Místecku, přes resuscitaci zemřel

  9:40,  aktualizováno  10:50
Náročný zásah v hlubokém sněhu v lese mají za sebou frýdecko-místečtí záchranáři. V sobotu vyjeli na pomoc staršímu muži, který se účastnil honu poblíž obce Palkovice. Muž zkolaboval a jeho kolegové ho našli večer v obtížně přístupném terénu. První pomoc mu poskytovali policisté a záchranáři provedli rozšířenou resuscitaci. V nemocnici muž zemřel.

V sobotu večer resuscitovali záchranáři muže v lese a následně ho přepravovali do vrtulníku za pomoci policistů a myslivců. (9. prosince 2023) | foto: ZZS Moravskoslezského kraje

„K muži v bezvědomí vyjel lékařský tým a posádka rychlé zdravotnické pomoci. Starší muž se účastnil honu a od odpoledních hodin byl hledán svými kolegy. Nalezen byl večer v obtížně přístupném terénu v lese. K místu záchranáři nemohli dojet, a s kompletním vybavením museli vyjít několik set metrů v hlubokém sněhu do prudkého kopce. První pomoc postiženému již v té době na místě poskytovali policisté,“ popsal krajský mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Lékař na místě zjistil selhání krevního oběhu pacienta a silné podchlazení. Posádky záchranářů zahájily rozšířenou resuscitaci: muž byl připojen k přístroji zajišťujícímu nepřímou srdeční masáž, záchranáři zajistili dýchací cesty a umělou plicní ventilaci. Pro podávání léků zajistili vstup do kostní dřeně.

K události vzlétl vrtulník letecké záchranné služby. Policisté a myslivci pomohli zhruba sedmdesátiletého muže přenést svahem k lesní cestě. Po celou dobu probíhala resuscitace. Dále byl muž přepravován lesnickým terénním automobilem k místu, kde přistál vrtulník. Což bylo zhruba dva kilometry dál na lesní mýtině.

„Po celou dobu dalšího transportu vrtulníkem probíhala nepřímá srdeční masáž a další úkony. Muž byl předán týmu urgentního příjmu ostravské Fakultní nemocnice ve stavu selhání všech základních životních funkcí,“ dodal Humpl. V nemocnici muž zemřel, což iDNES.cz potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

Autor: