Hokejisté Litoměřic se snaží prohánět prvoligové favority

Přidat na Seznam.cz

Mix hráčů střední generace s nadějnými mladíky. To je model, který při sestavování kádru před každou sezonou už několik let praktikuje hokejový celek HC Litoměřice. V probíhajícím ročníku první ligy se drží v horní polovině tabulky, několik kol figuroval i na třetím místě za favorizovaným tandemem Poruba, Vsetín.

Ilustrační snímek je ze zimního stadionu v Litoměřicích (první polovina prosince 2023).

I když nám v létě odešli nejlepší hráči do extraligových klubů jako jsou Karlovy Vary nebo Kladno, navíc skončili nejzkušenější borci, tak naštěstí to ale není znát. Chceme dál prohánět favority,“ říká předseda litoměřického klubu Jan Fišera.

Obrovskou obměnu hráčského kádru bere jako realitu.

Je to klasický kolotoč. Na uvolněná místa přivádíme kluky, o nichž jsme přesvědčeni, že mohou hrát první ligu. Když dostanou důvěru a prostor, zpravidla se odvděčí svými výkony. Takhle přišli útočníci Kordule a Australan Costa z druholigového Ústí nad Labem,“ přibližuje Fišera.

A je takříkajíc pořád kde brát dobré hokejisty? V Litoměřicích naznačují, že ano.

Každý rok pronikne nějaká skupina juniorů do profesionálního hokeje. Objeví se nadějní jedinci, ale problémem z pohledu českého hokeje je u mnoha z nich odchod do Kanady. A někteří se postupně vracejí. Takhle jsme tady měli na začátku sezony brankáře Lukáše Paříka, který záhy zamířil do extraligového Liberce. Teď je tady další mladý brankář Oliver Šatný, který také strávil nějakou dobu v zámoří,“ rozebírá ředitel klubu například brankářskou otázku v klubu.

Post gólmana je pro Litoměřice důležitý i proto, že v létě odešel Tomáš Král mladší do norského Lillehammeru.

Zajímavý jménem na litoměřické soupisce je na podzim útočník Petr Ton mladší, syn sparťanského výkonného manažera Petra Tona staršího.

Ton mladší je ale Kladeňák. Má střídavé starty do Kladna a už za něj taky nastoupil. Petr Ton starší sleduje naše kluky, jezdí často na zápasy nejen do Litoměřic, ale i jinam. Takže i ve Spartě vědí o našich hráčích, mají přehled,“ podotýká Fišera.

Za Spartu si už zahrál v této sezoně na střídavý start z Litoměřic finský útočník Sihvonen. Litvínov zase podle potřeby využívá útočníka Jíchu, což svědčí o dobré spolupráci mezi extraligovými a prvoligovými kluby.

Litoměřický asistent trenéra František Ptáček je současně členem realizačního týmu české reprezentační sedmnáctky jako asistent hlavního trenéra Pavla Patery.

Jsme na to zvyklí, že naši trenéři jsou i u mládežnických národních týmů. Nijak nás to nezaskočí,“ dodává Fišera.

Zdroj: autorský článek