‚Muklovská legenda‘, která si zakládala na špatné pověsti. To byl velitel tábora v Jáchymově Paleček

Nezapomenutelný surovec, sadista nebo rovnou „usmívající se ďábel“. Tak mluvili vězni komunistických lágrů na Jáchymovsku o veliteli tábora Rovnost. Všichni si mysleli, že se jmenoval Albín Dvořák a že pro jeho malý vzrůst se mu posměšně přezdívalo Paleček. Je ironií osudu, že se tak skutečně jmenoval – František Paleček. V pořadu Portréty jeho cestu od účetnictví do Státní bezpečnosti komentuje historik Michal Louč.

Portréty Jáchymov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Paleček, velitel tábora Rovnost

František Paleček, velitel tábora Rovnost | Zdroj: Archiv bezpečnostních složek

Narodil se v říjnu 1920 v Miličíně, po obecné škole dokončil už jen měšťanku a se základním vzděláním pracoval od poloviny 30. let jako pomocná síla v Praze. Za války se nevyhnul totálnímu nasazení v Německu.

Přehrát

00:00 / 00:00

František Paleček, velitel, který si zakládal na špatné pověsti

Nové poměry po válce mu umožnily posunout se na pomyslném sociálním žebříčku: stal se z něj mzdový účetní, vstoupil do sociální demokracie v dubnu 1948 do komunistické strany.

O rok později byl přijat ke Sboru národní bezpečnosti a už v lednu 1950 se ocitl v táborech na Jáchymovsku. Nejprve jako strážný a eskorta, později jako velitel stráže a v červnu 1951 coby náčelník obávaného lágru Rovnost, největšího na Jáchymovsku, kde si (často nespravedlivé) dlouhé tresty odpykávali převážně političtí vězni.

„Jako velitel jeden z nejlepších. V jeho táboře je velmi dobrá disciplína potrestaných a velmi dobrý pořádek. Ve své funkci je obětavý a nehledí na své osobní pohodlí, je-li zapotřebí vyššího služebního vypětí,“ stálo v jeho posudku z roku 1951.

Řada pochval a vyznamenání

Rubem tohoto hodnocení nadřízených byly zkušenosti vězňů. Náčelníka řečeného Paleček zažili jako mimořádně tvrdého muže, nejčastěji vzpomínali na jeho facky a bití klíči nebo řetízkem.

,Facka jde, psychické vydírání je horší.‘ Jozef Kycka nezradil kamaráda, komunisté ho odsoudili na 18 let

Číst článek

Ještě mnoho let se vypravovalo o jeho „převýchovných“ metodách, kdy nechal vězně odmítající práci dlouhodobě stát na mrazu. O Palečkovu násilí se vyprávěly legendy, k nimž patřilo například i údajné likvidování „vězňů na útěku“.

Historik Michal Louč ale upozorňuje, že vzpomínky politických vězňů je nutné podrobit kritické analýze. Většina z nich měla informace o Palečkovi z druhé ruky.

Záměrné střílení vězňů „na útěku“ nebylo vůbec prokázáno a i případy, které se skutečně odehrály – jako například pokus několika vězňů o útěk systémem šachet – neskončil „rozstřílením“ pěti lidí, jak se tradovalo, ale „jen“ poraněním několika z nich.

„Paleček se stal muklovskou legendou, člověkem, na kterého vzpomíná snad každý vězeň. Ale spousta z nich o něm věděla jen to, co kolovalo v šeptandě,“ říká Michal Louč.

Muž, který měl víru, přežil šest let peklo v lágrech. Maminka mu pak uvařila meruňkové knedlíky

Číst článek

Podle něj byl „Paleček“ nejspíš náladovým a nevypočitatelným člověkem, který chtěl, aby se jej vězni báli. Ne vždy k tomu potřeboval násilí, psychicky náročné bylo i jeho pedantství a různé způsoby šikany vězňů. Například až absurdním zkrášlováním pracovního tábora.

Z Jáchymovska odešel na vlastní žádost s řadou pochval a vyznamenání v létě 1954 do Prahy, nejprve pracoval v pankrácké věznici, v prosinci 1958 přešel ke Státní bezpečnosti a pracoval u ní až do své smrti.

Ani vyšetřování nezákonností 50. let v době pražského jara jej neohrozilo a až na výjimky zůstala neodhalena jeho pravá totožnost: jméno Albín Dvořák bylo jen pseudonymem. Ironií osudu se tento muž, přezdívaný Paleček, jmenoval František Paleček.

Zemřel v květnu 1975 ve věku nedožitých 55 let. Několik dní před smrtí byl povýšen do hodnosti plukovníka.

Osobní karta Františka Palečka v Archivu bezpečnostních složek | Zdroj: Archiv bezpečnostních složek

David Hertl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme