InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Absolventský koncert hudebního oddělení ZUŠ

    pondělí 3.6 18:00 - Městská galerie Vodňany

  • Pohádky pana Pohádky

    pondělí 3.6 9:30 - Městské divadlo Prachatice

    Vtipné zpracování známých pohádek.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sezimák zpíval gospel. I pro nemocnou Markétku

   Autor: Libuše kolářová

    Autor: Libuše kolářová

AKTUALIZOVÁNO - 10.12.2023 23:34

SEZIMOVO ÚSTÍ - Na dvou koncertech po sobě se v neděli 10. prosince rozezpívalo a rozvlnilo jak jeviště, tak hlediště sezimovoústeckého kulturního domu Spektrum. Sbor, který si říká Sezimák zpívá gospel, koncertoval na závěr své letošní sezony.

 

Každoročně v říjnu svolá sbormistr Jiří Folta nadšence, aby do adventu nastudovali gospely a další písničky, se kterými pak před Vánocemi sbor potěší publikum. Letos se zpěváků sešlo už na šedesát. A v neděli zpívali pro letošek naposled. Z pódia se valil příval pozitivní energie. Jirka Folta dokázal i publikum zvednout ze sedadel, rozezpívat a rozpohybovat do rytmu. 

Tuto svou aktivitu přenesl před sedmi lety do Sezimova Ústí z Ostravy. Od té doby získal na jihu Čech řadu spolupracovníků, kteří organizují sborovou činnost nebo hrají v doprovodné kapele. "Gospel znamená dobrou zprávu," prozradil zakladatel sboru na úvod večerního koncertu ve Spektru. 

Zněly nejen typické gospelové singly, které oslavují Ježíše, ale i známé hity jako například Cohenovo Hallelujah, sbor zabrousil i do repertoáru legendárních Queenů, rozvlnil se na melodii z filmu Sestra v akci, přidal něco z muziky Spiritual kvintetu a samozřejmě nechyběly koledy. Ty zpíval celý sál. V řízení sboru se s Jiřím Foltou střídaly Jana Jechová, Eliška Kratochvílová, Lucie Nováková a Lenka Vyhlídová. Sóla zpívali Michaela Učiková, Petra a Zuzka Steinerovy, Petra Sedláková, Dáša Havelková, Hana Bourková, Eliška Kašparová a Karel Sudek. 

Kapelníkem doprovodné kapely byl Jakub Pípal, který také hrál na akustickou i elektrickou kytaru, druhým kytaristou byl Antonín Císař, violoncello rozezvučel Miroslav Havlík, housle Eva Sosnová, klavír Marie Kaletová, basu Tomáš Vichta a u bicích excelovala Tereza Vojtěchová. Zvukařem byl Martin Pistulka. Programem provázeli Jana Kovaříková a Jiří Vaněk. 

Oběma nedělními koncerty si sbor vytkl za cíl nejen přinést radost do předvánočních dnů, ale také pomoc. Seznámil diváky s Marcelou Menhartovou, maminkou pětileté Markétky, která trpí vzácným svalovým onemocněním. Nefungují jí správně mitochondrie, které tvoří v těle energii. Z toho důvodu je Markétka ležící, nemluví a kvůli velmi omezené schopnosti polykat je krmena hadičkou do žaludku. Často trpí respiračními infekty a špatně se zbavuje hlenů. Proto by se jí velmi hodila dobrá odsávačka. Na tu a také na zaplacení rehabilitací, které bohužel nehradí zdravotní pojišťovny, právě probíhá na portálu Donio sbírka nazvaná Pomoc pro Markétku. 

Markétka přes všechny zdravotní obtíže, které ji trápí, je velice milé a usměvavé děvčátko, které všechno zajímá, i když vše může jen velmi omezeně. Všichni, kdo ji milují, doufají v zázrak, že se najde na její vzácnou nemoc lék. Jiří Folta při střídání sbormistrů nakoukl na www.donio.cz a podělil se s lidmi v sále o radost, že se ve sbírce Pomoc pro Markétku během nedělního odpoledne a večera objevilo několik finančních příspěvků. 

Tóny posledního letošního koncertu dozněly, zpěváci se na pár měsíců rozejdou. Scházet se začnou zase příští rok v říjnu a jak Jiří Folta zmínil - vítán je každý, kdo by se chtěl přidat. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace