Petr Jákl nechal vyrobit auto za milion dolarů

Petr Jákl nechal vyrobit auto za milion dolarů

Tisk

Petr Jakl200Režisér a úspěšný hollywoodský producent Petr Jákl se zaslouženě řadí mezi zvučná jména filmového průmyslu. Není tedy divu, že už je zase v zahraničí, teď pro změnu v Kanadě, kde se natáčí film Locked, remake úspěšného argentinského akčního thrilleru 4X4. Mnozí z vás si jistě vybaví násilníka, který se vloupe do auta s naprosto unikátním bezpečnostním systémem, a nakonec bojuje o holý život. Elektromobil pro Locked nechal na míru za milion dolarů vyrobit, jak se říká na míru, právě Petr Jákl. Na natáčení se vydává s nadšením, potká se zde po 23 letech s hollywoodskou legendou sirem Anthony Hopkinsem, který ve filmu ztvární roli tajuplného majitele vozu. K jejich prvnímu setkání došlo na počátku milénia v Praze při natáčení České spojky.

„Hrozně jsem se těšil, až se s ním potkám, bylo to těsně po uvedení filmu Mlčení jehňátek. Tehdy jsem se akorát vrátil z olympiády a sir Hopkins se velmi zajímal, jaké to bylo na olympiádě a jakou měly hry atmosféru,“ zavzpomínal Petr Jákl nejen na první setkání, ale i na to, jak získal roli v tomto filmu. „Získal jsem ji velmi rychle, stačilo k tomu jen svléknout si tričko, o což mě po krátké herecké zkoušce požádal režisér filmu. Ten se pak na mě podíval a bez velkého rozmýšlení jen řekl: máš tu roli. (Smích) Dnes by to už takhle asi nešlo, protože by se bál, že ho budu někdy žalovat, že mi tím způsobil třeba nějaké nepříjemné pocity“ dodal Petr Jákl s úsměvem na rtu. Byla zatím však neuvěřitelná dřina.

Prošel řadou velkých sportovních podniků od akademického mistrovství světa v judu přes evropská mistrovství až po účast na olympijských hrách. Při obsazení do České spojky už věděl, že chce prorazit i ve filmovém světě. K tomuto snímku má mnohem hlubší vztah i z toho důvodu, že je hrdým Čechem.

Petr Jakl foto  1

Byl to film, který snad nejlépe v historii světové kinematografie propagoval Prahu. Byly to nádherné záběry,“ říká s nadšením Jákl. Film režíroval Joel Schumacher, který také točil Volný pád (1993) či kasovní trhák 8MM (1999). Po odvedení své aktuální práce na snímku Locked si český producent a režisér nekupuje letenku domů, ale pokračuje do Kalifornie, kde v Los Angeles režíruje dokument s výstižným názvem Mickey vs Mickey, který je o hollywoodském rebelovi Mickey Rourkovi, bývalém profesionálním boxerovi a herecké hvězdě 80. let.

Petr Jákl si splnil klukovský sen a věnuje se developmentu projektů, vyvíjí desítky filmových a televizních projektů, působí jako producent ve společnosti ZQ Entertainment, přesto si našel čas, a dokonce i změnil svůj program, aby se mohl zúčastnit, křtu knihy V kimonu až do hrobu, ke které, tak trochu se sestrou Alenou, přiměl svého otce Petra Jákla st., nejznámějšího českého kaskadéra. Kniha je plná nejen vtipných, ale i pikantních historek a těší se velkému zájmu široké veřejnosti.

Petr Jakl foto 2

Jako producent hollywoodských filmů má Petr na svém kontě například filmy Best Sellers s Michaelem Cainem v hlavní roli, American Traitor: The Trial of Axis Sally (V pasti zrady) s Al Pacinem v hlavní roli, The Misfits (Zmetci) s Pierce Brosnanem. Spoluprodukoval také snímek The Last Full Measure (Nejvyšší pocta), ve kterém hrají Sebastian Stan, Christopher Plummer, William Hurt, Ed Harris, Peter Fonda a Samuel L. Jackson nebo film Savage Salvation (Cesta pomsty) s Robertem de Niro a Johnem Malkovichem. Exkluzivně spolupracuje na developmentu veškerých projektů s distribuční a producentskou firmou Film Nation (Králova řeč apod.), jejíž filmy získaly 9 Oskarů, 13 cen BAFTA a 6 Zlatých glóbů.

Jákl se při natáčení filmu Jan Žižka velmi sblížil s hercem a režisérem Tilem Schweigerem, představitelem Jindřicha z Rožmberka, se kterým připravuje dva filmy. Dalším jeho počinem v rámci developmentu je drama z baseballového prostředí, které napsal George Clooney a Grant Heslo a Jákl ho produkuje společně s hudebníkem a držitelem Nobelovy ceny za literaturu Bobem Dylanem. V létě začal produkovat Wrooklyn Zoo, polskou moderní pohádku, dále připravuje filmy a televizní seriály se spisovatelem Stevenem Kingem, producentem Deadpoola Simonem Kinbergem, s režisérem Bondovky Quantum of Solace nebo Světové války Z Markem Forsterem, s režisérem Planety opic nebo posledního Batmana Mattem Reevesem nebo Reginaldem Hudlinem, který produkoval Tarantinova Djanga. Jákl také napsal několik vlastních námětů, které teď se svými americkými partnery developuje a píšou se už i scénáře.

Petr Jákl – režisér českých snímků

Petr Jákl debutoval jako režisér, scénárista a producent politického thrilleru Kajínek (2010). Film získal Českého lva v kategorii Herec ve vedlejší roli a hlavní cenu na Belgickém filmovém festivalu v Liege. Dosáhl nejvyšších tržeb během úvodního týdne projekce a částka 83 495 208 Kč byla nejvyšší celkovou tržbou pro český film v tomto žánru v naší historii. Následoval film Ghoul (2015), který opět režíroval, napsal i produkoval. Tento snímek se stal vůbec nejvýdělečnějším hororem historie v České republice a získal hlavní cenu na Grossmann Fantastic Festival. V roce 2022 se diváci dočkali dlouho očekávaného historického velkofilmu Jan Žižka (Mediavel), který věrohodně zachycuje surovost doby, kdy lidský život neměl téměř žádnou cenu. Jde o nejdražší český film, který měl hvězdné obsazení v čele s držitelem dvou Oskarů Michaelem Cainem a byl distribuován po celém světě.

Petr Jakl foto 3

Filmografie Petra Jákla 2023

One True Loves
Jedním z posledních producentských počinů, který už měl premiéru, je romantický film One True Loves (Jedny pravé lásky). Hlavní role ztvárnili Simu Liu, známý z Marvelovky Shang-Chi, Luke Bracey, který si zahrál např. i ve filmu Bod zlomu a Philipa Soo. Režie se ujal Andy Fickman.

Sympathy for the Devil
Na konci července byl v zámoří uveden snímek Sympathy for the Devil (Sympatie k ďáblovi), na kterém se Petr podílel jako producent s Alexem Lebovicim. Hlavní role ztvárnily Nicholas Cage a Joel Kineman známý z Vražedného oddílu (ZJISTI ZDA SE TO JMENUJE VRAŽEDNÝ ODDÍL).

57 seconds
Na konci září vstoupil do distribuce sci-fi thriller 57 seconds s dalším držitelem Oscara Morganem Freemanem a Joshem Hutchinsonem, který si zahrál hlavní roli v sérii Hunger Games.

Filmy, na kterých se Petr Jákl podílel jako producent a půjdou v roce 2024 do distribuce

Land of Bad
Akční thriller Land of Bad s držitelem Oscara Russelem Crowem a Liamem Hemsworthem, kterého diváci také znají ze série Hunger Games. Nováček Kinney je přidělen k týmu Delta Force na misi na Filipínách. Když je tým uvězněn beze zbraní, jedinou šancí na přežití se stanou schopnosti Reapera, pilota bezpilotního dronu. Režisérem, scénáristou a spoluproducentem filmu je William Eubank.

Blood for Dust
Kriminální příběh Blood for Dust vypráví o Cliffovi, obchodním cestujícím, kterému se příliš nedaří, a tak se rodina dostává do tíživé životní situace. Díky opětovnému setkání s Rickym, starým kolegou s temnou minulostí, se dostane na scestí. Režisér Rod Blackhurst do hlavních rolí obsadil Kita Haringtona, známého především ze seriálu Hry o trůny, dále Scoota McNairyho a Joshe Lucase.

Old Guy
Film Old Guy (Starý chlap) je o nájemném vrahovi, který je jen zdánlivě za zenitem. V hlavní roli se představí Christoper Waltz, držitel dvou Oscarů za role v Tarantinových filmech Hanebný parchanti a Nespoutaný Django a Lucy Liu, která byla jedním z Charleyho andílků.

Flight Risk
Akční thriller Flight Risk (Letecké riziko) je o leteckém maršálovi, který malým letadlem přepravuje uprchlíka přes aljašskou divočinu, který se ocitne v pasti. Pojme totiž podezření, že jejich pilot není tím, za koho se vydává. Snímek režíroval dvěma Oscary oceněný herec a režisér Mel Gibson. V hlavní roli uvidíme Marka Wahlberga.

Don’t Move
Adam Schindler a Brian Netto se ujali režie v Bulharsku právě dotočeného hororového thrilleru Don’t Move (Nehýbej se), který vypráví příběh ostříleného zabijáka, který vstříkne truchlící ženě paralytický prostředek a čeká, než se její tělo úplně vypne. Tento snímek Petr Jákl spoluprodukuje se Samem Raimim, který proslul filmy jako Spider-Man, Doktor Strange či Xena.

Petr Jakl foto 4

Zdroj foto: archiv Lenka Žáčková

Více informací o aktivitách Petra Jákla najdete na: www.petrjakl.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Já moc ráda vzpomínám,“ prozrazuje spisovatelka Renáta Šťastná

renata stastna 200Advent – čas rozjímání. Pojďme chvíli rozjímat, vzpomínat a připomínat časy dřívější i budoucí se spisovatelkou Renátou Šťastnou. Protože se s Renátou nějaký čas známe, v rozhovoru si tykáme – snad nám to čtenáři odpustí.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Do Jazzové sekce přišla i zmrzlinová víla

ZmrzlinaDo Jazzové sekce přišla i zmrzlinová víla, po roce od křtu knihy se uskutečnila první pražská autogramiáda dekadentních zápisků Olgy Path Štiplové.

 

 

 

...

Literatura

Ať děti poznají, co se děje na obloze i v podzemí

doprava-nad-a-pod-zemi 200Presco Group tentokrát v edici Ella a Max přichází s novinkou v podobě knih STAVBY nad a pod zemí a DOPRAVA nad pod zemí.

...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

Festival francouzských filmů představí i koprodukční díla

FFFOd středy 21. listopadu do středy 28. listopadu 2018 se v Praze (a rovněž Brně) představí v pořadí již 21. FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU. Nabídne široký výběr uváděných titulů, od těch, které se v českých kinech už uvádějí (či teprve uvádět budou), až k těm ně...