V dynamickém a neustále se vyvíjejícím farmaceutickém sektoru reprezentuje společnost Takeda globálního lídra, který se zavázal zlepšovat životy pacientů na celém světě. Podle generálního ředitele v Česku a na Slovensku Georgia Faidona Kalomoirise uplatňuje Takeda holistický přístup ke zdravotní péči a spojuje špičkové inovace s hluboce zakořeněným smyslem pro společenskou odpovědnost.

Jaké byly klíčové faktory, které vedly společnost Takeda před více než desetiletím ke strategickému vstupu na český a slovenský trh?

Společnost Takeda je světovým lídrem v oblasti biofarmace a naši misi jsme začínali již před více než 240 lety v Osace. Naše filozofie vychází z oddanosti pacientům, zaměstnancům a planetě s primárním cílem vyvíjet a poskytovat léčebné terapie, které zásadně mění životy lidí. V současnosti působíme ve více než 80 zemích a regionech světa s více než 50 tisíci zaměstnanci, jejichž každodenní misí je zlepšovat zdraví a kvalitu života pacientů.

Chceme, aby pacienti na celém světě měli přístup k moderní inovativní léčbě. A výjimkou není ani Česká republika a Slovensko, kde mám tu čest stát v čele týmu zanícených profesionálů. Historie naší společnosti na obou trzích sahá přes akvizice několika společností až do roku 1994, přičemž značka jako taková se v regionu datuje od roku 2012.

Vaše hlavní aktivity se soustřeďují především na oblasti vzácných onemocnění a terapií z krevní plazmy. Můžete je v krátkosti přiblížit?

Naším klíčovým záměrem jsou inovativní terapie pro pacienty, kteří trpí vzácnými i mnohými složitými, celoživotními a chronickými onemocněními. Příkladem může být syndrom krátkého střeva nebo hereditární angioedém, což jsou v obou případech život ohrožující onemocnění. Usilujeme o urychlení vývoje nových léčebných postupů a zajištění jejich včasné dostupnosti pro pacienty trpící nejen těmito diagnózami. 

A pokud jde o terapie z krevní plazmy?

Terapie odvozené z krevní plazmy prioritně pomáhají pacientům, kteří mají málo nebo žádné jiné možnosti léčby a jejich léčba je na plazmě zcela závislá, protože krevní plazma se nedá uměle vyrobit. Vzhledem k tomu, že plazmu při výrobě některých léků nedokážeme ničím nahradit, jsou dárci plazmy pro pacienty naprosto nenahraditelní.

Co se týče léků z krevní plazmy, ty pomáhají nejen pacientům se vzácnými onemocněními, ale například také lidem s poruchou srážlivosti krve, sníženou imunitou či onkologickými onemocněními.

Filozofie společnosti Takeda je založena na principu „pacient na prvním místě“. Jak se to promítá do péče o pacienty?

Pacienti jsou středobodem všeho, co děláme. Naší prvořadou prioritou v Česku a na Slovensku je posouvání hranic s cílem urychlit přístup pacientů k lékům a léčebným terapiím. Klíčovými oblastmi našeho působení jsou kromě vzácných onemocnění a terapií z plazmy také gastrointestinální a zánětlivá onemocnění, onkologická onemocnění, neurologie a vakcíny.


Georgios Faidon Kalomoiris | Foto: Marek Velček

Nedávno jsme na obou trzích představili vakcínu pro prevenci horečky dengue, která patří mezi nejčastější virová onemocnění přenášená komáry na celém světě. Zároveň pracujeme na uvedení inovace v oblasti posttransplantačních oportunních infekcí, které patří k častým komplikacím u pacientů po transplantacích.

Evropské systémy zdravotní péče se potýkají se stárnutím populace, zvyšováním průměrné délky života a mnoha rozpočtovými omezeními. Jak to ovlivňuje farmaceutický průmysl a jakou roli může Takeda sehrát při jejich řešení?

Evropské systémy zdravotní péče včetně Slovenska a Česka čelí výrazným demografickým a ekonomickým tlakům. Očekává se, že počet seniorů se bude zvyšovat a dojde ke zdvojnásobení poměru starších lidí k populaci v produktivním věku. Když k tomu přičteme rostoucí počet závažných onemocnění, bezprecedentní tlak na systémy veřejného zdravotnictví je nezpochybnitelný.

Proto je důležité systémy zdravotní péče přeorientovat na model založený na hodnotě pro pacienty a na příslušné kvalitě péče. Toto považujeme za klíčový smysl každého systému zdravotní péče a jsme odhodláni jít tímto směrem.

Dá se takový systém vybudovat i v našem regionu?

Globální strategie růstu společnosti Takeda se soustředí na výzkum a vývoj inovativních, život zlepšujících léků a vakcín. Zároveň budujeme odolnost vůči externím rizikům a investujeme do dat, digitálních technologií a technologických řešení s cílem optimalizace péče o pacienty a zvyšování kvalifikace našich lidí. I proto jsme loni na Slovensku, konkrétně v Bratislavě, otevřeli inovační centrum, jehož úkolem je úspěšně řídit digitální transformaci naší firmy. 

Jaké strategie zavádíte na podporu vašich zaměstnanců?

Lidé jsou klíčem k našemu pokroku, a proto je jejich podpora pro nás zásadním faktorem. Výsledky našeho každoročního globálního průzkumu spokojenosti zaměstnanců potvrzují, že naši zaměstnanci v drtivé většině chápou, jak jejich práce ovlivňuje pacienty, a dokáží přijímat rozhodnutí, která se řídí našimi hodnotami.

Lokální výsledky jsou nesmírně pozitivní, více než devadesát procent zaměstnanců poskytlo příznivou zpětnou vazbu a vyjádřilo vysokou míru angažovanosti. Budujeme výjimečné prostředí pro lidi, které podporuje wellbeing, vzdělávání a rozvoj, zároveň nabízí flexibilitu a zdůrazňuje hodnotu pravidelných osobních kontaktů. Jsem přesvědčen, že máme tu správnou strategii, skvělé lidi a ty správné hodnoty k tomu, abychom naplňovali naši vizi poskytování život zlepšujících terapií.

Na závěr se ještě vraťme k výzkumu a vývoji, o kterých jsme hovořili v úvodu. Jakou léčbu plánujete uvést na trh v dohledné době?

Aktuálně na globální úrovni vyvíjíme přibližně čtyřicet nových molekul, z nichž mnohé mají potenciál stát se v průběhu deseti let terapiemi, které zcela změní život pacientů. Jsme aké uprostřed, respektive těsně před dokončením tří inovativních programů. Jeden z nich je určen pro široké spektrum onemocnění zaměřených na psoriázu, psoriatickou artritidu, zánětlivá onemocnění střev a systémový lupus.

Podepsali jsme také exkluzivní licenční smlouvu na další vývoj potenciální nové léčby refrakterního metastazujícího kolorektálního karcinomu. V rukou už máme i licenci na vývoj první léčby celiakie ve své třídě. Věřím, že se nám podaří tyto terapie přinést pacientům co nejdříve.