Odcházející Pat Fry kritizuje mentalitu týmu Alpine

Pat Fry, který musel opustit Alpine (a přechází k Williamsu) svůj starý tým kritizuje za způsob, jakým uvažuje.

Štítky: Alpine Pat Fry Zveřejněno 11. 12 2023 — GPF1.cz

Bývalý technický ředitel týmu Alpine Pat Fry kritizoval způsob myšlení týmu, podle něhož v něm nebylo “žádné nadšení” dosáhnout lepšího než čtvrtého místa v pořadí Formule 1. Fry v létě odešel z Enstonu a rozhodl se přijmout podobnou funkci ve Williamsu, protože se změnilo vedení v týmu Alpine.

Generální ředitel Laurent Rossi, šéf týmu Otmar Szafnauer, sportovní ředitel Alan Permane a technický ředitel Fry odešli v létě během několika týdnů, protože Alpine se nepodařilo odrazit od slibného roku 2022 a čtvrtého místa v pořadí k nelichotivému šestému místu v roce 2023.

Fry – který svou kariéru zahájil u předchůdce Alpine, Benettonu, a poté působil v McLarenu a Ferrari – podrobně popsal, proč se rozhodl odejít na podobnou pozici do Williamsu, a zpochybnil tak touhu Alpine překonat “to nejlepší ze středu pole” a proniknout mezi nejlepší týmy.

POJĎME SE POBAVIT O MENTALITĚ TÝMU FERRARI U PŘÍLEŽITOSTI EXKLUIVNÍ PŘEDPREMIÉRY FILMU FERRARI:
VSTUPENKY ZDE

“Když se ohlédnu za prvními třemi lety, kdy jsem tam byl, Enstone jsme dramaticky zlepšili, rok od roku jsme stavěli lepší auto,” vysvětlil Fry. “Když si dáte ty tři vozy vedle sebe, každý z nich byl obrovským krokem vpřed. Je to zásluha všech, kteří tam byli, jednotlivé týmy spolupracovaly o obrovský kus lépe. Myslím, že všichni, kdo tam byli, by měli být hrdí na to, čeho jsme za ty tři roky dosáhli.

Myslím, že jsem se tam vrátil, abych se vrátil na místo, kde jsem [svou] kariéru začal, a pokusil se ji obnovit. Myslím, že se nám to povedlo opravdu dobře. Z pátého místa jsme byli solidně čtvrtí. Ale neměl jsem pocit, že by tam bylo nadšení nebo snaha posunout se dál než na čtvrté místo. Na začátku března jsem se rozhodl, že chci věci posouvat dopředu, nechci jen sedět a nic nedělat. Takže pro mě to byl čas zastavit se a jít dál.

Je to jedna z těch věcí, myslím, že jako společnost nebyli téměř nastaveni tak, aby dostatečně tlačili, můžete říct, že chcete být první. Ale rozdíl mezi tím, když to řeknete, a tím, když toho dosáhnete, je monumentální, jak všichni víme.”

Fryův odchod se shodoval s odchodem Szafnauera – ten byl ohledně časového plánu úspěchu opatrnější než nejvyšší vedení, přičemž Szafnauer si uvědomoval, že to bude trvat podstatně déle, než vedení požadovalo.

“Nejsem si jistý, jestli Otmar dostal spravedlivou šanci to tu napravit, protože do jisté míry si myslím, že obrazně řečeno, máte svázané ruce, řekl bych,” vysvětlil Fry. “Ale jak říkám, myslím, že by tam všichni měli být hrdí na to, čeho jsme za ty první tři roky dosáhli. Vždycky je škoda od něčeho odcházet. Ale myslím, že pro mě to bylo tak, že jsem je dovedl nejdál, jak jsem mohl. A nastal čas, abych si dal nohy na stůl a uvelebil se na zahradě.”