Odpůrci větrníku napadli platnost referenda v Krouně. Bylo chybné, tvrdí

  15:34
Odpůrci větrné elektrárny na Františkách na Chrudimsku podali ke krajskému soudu návrh na neplatnost místního referenda. To se v listopadu konalo v obci Krouna, kde se místní jasnou většinou vyslovili pro realizaci projektu.

Ne příliš povedená vizualizace budoucí větrné elektrárny na Františkách | foto: PV Consulting

Podle spolku Malebné Františky byl plebiscit vyhlášen chybně a s naprosto nedostatečnou informovaností dotčených lidí. Informaci o napadení místního referenda potvrdil také starosta Krouny Petr Schmied.

„Nedokážu si představit, že by referendum mělo být neplatné. Pro informovanost jsme udělali maximum. Místní referendum bylo řádně vyhlášené na úřední desce. Nepřikláněli jsme se na tu či onu stranu, protože na radě také nejsme jednotní,“ řekl Petr Schmied.

Odpůrci větrníků napadají například formulaci otázky referenda. Lidé se měli rozhodnout, zda souhlasí, aby orgány obce Krouna umožnily umístění jedné větrné elektrárny na obecním pozemku na Františkách.

Lidem v chalupářské oblasti na Františkách, kde je k trvalému pobytu v 81 nemovitostech přihlášeno 35 obyvatel, se také nelíbí, že vůbec k vypsání referenda došlo. Nesouhlas s výstavbou elektrárny lidé vyjádřili v petici, kterou podepsalo 288 lidí.

„Čekali jsme, že odpor vůči větrné elektrárně přijde, ale nečekali jsme, že odpůrci napadnou platnost referenda. Přitom prostor v něm dostali všichni,“ dodal Schmied.

O návrhu na vyslovení neplatnosti hlasování a neplatnosti rozhodnutí přijatého v místním referendu bude rozhodovat Krajský soud v Hradci Králové, pobočka Pardubice.

Vedení Krouny nyní prověřuje budoucí smlouvy s investorem, kterému by měla obec pronajmout pozemek uprostřed lesa v blízkosti silnice první třídy.

Pouze na Františkách hlasovali proti

V referendu se pro záměr vyslovilo sedmdesát procent hlasujících. Z celkem 1112 oprávněných voličů přišla k referendu více než polovina.

Ze čtyř okrsků negativní stanovisko vyjádřili pouze lidé v okrsku číslo 3 v Čachnově, kam lidé z František chodí volit. Ne větrníku řeklo 35 lidí, 17 s výstavbou souhlasilo. Už před referendem odpůrci elektrárny zejména z řad chalupářů odhadovali, že o výsledku za ně vzhledem k velikosti rozhodnou obyvatelé střediskové obce, která je od František vzdálená sedm kilometrů.

„Na základě ekonomické výhody budou lidé rozhodovat o větrné elektrárně, jejíž negativní dopady se jich nedotknou,“ řekl před hlasováním Petr Kvíčala ze spolku Malebné Františky.

Firma PV Consulting chce na Františkách uvést větrnou elektrárnu do provozu v roce 2027.

O výstavbě větrných elektráren hlasovali letos také například v Sazomíně na Žďársku (20. května 2023):

20. května 2023