Kácení cenných buků bylo protizákonné, uvedla inspekce. Firmě hrozí pokuta

  15:44
Firma, která na začátku roku pokácela stovky stromů ve starých bukových a dubových lesích nad Mariánským údolím v Krušných horách na Mostecku, porušila podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zákon. Neměla totiž povolení krajského úřadu. Viníkovi v takovém případě hrozí až dvoumilionová pokuta.

Snímek z lesů nad Mariánským údolím v Krušných horách na Mostecku. (duben 2023) | foto: (c) Greenpeace - Ibra Ibrahimovič

„Přestupkové řízení bude teprve zahájeno,“ uvedla Miriam Loužecká z tiskového oddělení ČIŽP.

Na nelegální činnost společnosti inspektory upozornila organizace Greenpeace. „Konečně máme černé na bílém, že kdo kácí v Evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří bez povolení, ten porušuje zákon,“ okomentovala za organizaci Nikol Krejčová s tím, že aktivisté zároveň doufají, že po konstatování o porušení zákona přijde i adekvátní trest.

„A že inspekce a úřady zajistí, aby se v oblasti, která byla nešetrným a nelegálním kácením poškozena, už nekácelo,“ dodala Krejčová.

Vyjádření společnosti Royal Pine, která za nezákonným kácením stojí, se redakci nepodařilo získat.

Buky z českých lesů končí v papírnách, zjistili ekologové pomocí GPS

Nelegálním kácením se zabývají také kriminalisté. „V létě jsem podával trestní oznámení a policisté to stále šetří,“ poznamenal starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt. Policie potvrdila, že případ řeší pro podezření ze spáchání trestného činu poškození lesa. „Věc stále prověřujeme,“ sdělil mluvčí mostecké policie Václav Krieger.

Podle informací ekologické organizace Greenpeace společnost bez povolení vykácela 1 681 metrů krychlových buků a dubů, což je minimálně 700 stromů starých 140 až 180 let. Svoji činnost měla hájit tím, že hrozí pád stromů na cesty. Jak ale upozornili aktivisté, na svazích nad Mariánským Údolím téměř žádné cesty nejsou.

4. října 2023

Royal Pine v lesích v Krušných horách kácela na začátku letošního roku, přestože v té době ještě úřady nerozhodly o její loňské žádosti o povolení ke stržení stromů. Krajský úřad Ústeckého kraje pak 20. února vydal nesouhlasné stanovisko k navrhovanému kácení, ovšem v té době porosty, o nichž se v žádosti jednalo, již neexistovaly. S kácením nesouhlasil v řízení Horní Jiřetín, Greenpeace a Česká společnost pro ochranu netopýrů.

Členové Greenpeace následně sledovali ilegálně vytěžené dřevo pomocí GPS trackerů. Díky tomu zjistili, že končí na pile v Chomutově a prodává se dále jako palivové dříví. Lidé z organizace proto v září v areálu pily proti prodeji ilegálně vytěženého dřeva protestovali.

Podle Vladimíra Buřta se v současné době v lokalitě už nekácí. „Nemám poznatky, že by kácení v lokalitě nadále probíhalo. Myslím si, že k tomu pomohla i medializace případu,“ dodal Buřt.

Nekácejte stoleté stromy! Aktivisté přinesli před sídlo lesníků makety pařezů

Ekologové upřeli pozornost i na těžbu dřeva státního podniku Lesy ČR. Kritizovali kácení bez povolení ve starých porostech u Litvínova. I tímto se na jejich podnět zabývá ČIŽP.

Organizaci vadí, že lesní hospodářské plány v Evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří jsou ke kácení příliš benevolentní a neřeší ochranu místních vzácných starých lesů.

„To potvrzuje i analýza Agentury ochrany přírody a krajiny, která říká, že pokud se zde bude kácet podle lesních hospodářských plánů, místní nejstarší porosty úplně zmizí během několika let,“ připomněl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.