Český Těšín má lepší ochranu proti záplavám, teď odolá i stoleté vodě

  17:24
Vylepšování protipovodňové ochrany v Českém Těšíně je po dvou letech u konce. Opatření na řece Olši, potocích Ropičanka, Rakovec a Sadový by nyní měla ochránit městskou zástavbu i před stoletou vodou.

Český Těšín má nyní lepší ochranu proti povodním. Opatření by měla ochránit městskou zástavbu i před stoletou vodou. | foto: Povodí Odry

Projekt odstartoval v roce 2021 opravou spádového stupně na řece Olši, na niž navázaly stavební práce v části města přiléhající k levému břehu toku, kterou vymezuje Ropičanka s Rakovcem, Sadový potok a ulice Nová Tovární.

„Změna spočívala ve výstavbě hrází, opěrných zdí, úpravě toků a odvodnění na všech třech zmiňovaných přítocích Olše,“ uvedl technický ředitel Povodí Odry Břetislav Tureček.

Opravy si však vyžádal i silniční most vedoucí přes Ropičanku. „Nevyhovoval ani na dvacetiletou povodeň, při které docházelo k ohrožení majetku podél řeky pokaždé, kdy bylo místo zaplavené,“ nastínila mluvčí povodí Odry Šárka Vlčková.

Odra už snad nepřeteče, Pudlov se nakonec protipovodňové hráze dočká

V minulosti se tak stalo například v roce 2010 a 1997. I přesto ale část obyvatel města se stavbou nesouhlasila.

„Někteří ji považovali za zbytečnou, ale přistoupili jsme k ní proto, aby byli lidé žijící v dané lokalitě lépe chráněni,“ doplnila mluvčí Českého Těšína Veronika Širc. „Příští rok budeme pokračovat přepočtem a modelací průtoků ve sledovaném období. Na základě těchto výpočtů dojde ke změně záplavových území.“

Projekt vyšel na více než 27 milionů korun, které uhradilo Povodí Odry a dotace z ministerstva zemědělství.

1. června 2016

Autor: