Hlavní obsah

Ředitel policie se nechal pozvat na jeleny za 169 tisíc. Divné mu to nepřijde

Foto: PČR, Shutterstock.com

Pro mě to není dar, je to spíš myslivecký zážitek, uvedl ke svým lovům ve vojenském újezdu Libavá olomoucký krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld.

Reklama

Olomoucký krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld uvedl, že pozvánky na bezpoplatkové lovy dostal z Ministerstva obrany. Detaily ohledně udělení povolenek si prý už nevybavuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Krajský policejní ředitel v Olomouci Tomáš Landsfeld přijal v minulých letech dva velmi hodnotné dary.

Kdyby je měl uhradit ze svého, musel by za ně zaplatit 169 tisíc korun. Taková je totiž tržní cena dvou jelenů, jejichž odstřel věnoval vysoce postavenému policejnímu funkcionáři státní podnik Vojenské lesy a statky.

Policejní ředitel povýšený čerstvě do hodnosti brigádního generála dar přijal, přestože Etický kodex Policie ČR před podobným jednáním varuje. Mimo jiné se v něm píše, že policista je povinen „odmítnout dary nebo jiné výhody, jejichž přijetím by mohlo dojít k ovlivnění výkonu služby“.

Jak vyplynulo pátrání Seznam Zpráv, generál Landsfeld dostal první takzvanou bezpoplatkovou povolenku do vojenském újezdu Libavá od Vojenských lesů a statků už v lovecké sezóně 2019/2020.

Na Libavé tehdy ulovil jelena, za kterého by podle aktuálně platného ceníku zaplatil 48 tisíc korun (trofej byla oceněna na 162,8 bodu). Druhý jelen – ze sezóny 2021/2022 – byl ještě hodnotnější. „Neprivilegovaný“ lovec by za něj zaplatil 121 tisíc korun (189,1 bodu).

Tomáš Landsfeld oba úlovky v rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznal. „Byl to dvanácterák. Trofej mám na půdě, protože v současné době ji nemám ani kam dát,“ uvedl ke druhé, hodnotnější trofeji. Na lov prvního jelena se pak rozpomněl až se zpožděním – tuto trofej doma prý už nemá, věnoval ji kamarádovi.

Jako přijetí daru však Tomáš Landsfeld možnost střílet zvěř zdarma nevnímá. Jeho slova ukazují, že o tom totiž nepřemýšlí jako vysoce postavený policejní funkcionář, ale jako myslivec – a mezi těmi to tak prý chodí. Zvou se, říká Landsfeld, do svých honiteb navzájem.

Kompletní soupisku dalších lovců, kterým Vojenské lesy a statky darovaly za posledních 10 let odstřel zvěře zadarmo, žádala redakce už v září, ale státní podnik informace z větší části odmítl poskytnout s odkazem na ochranu osobních údajů.

Řízení, zda nakonec bude muset vyhovět, nebo ne, nadále probíhá. Redakce však mezi tím některá jména sama zjistila. A už Seznam Zprávy napsaly, že mezi myslivci, kteří v armádních honitbách stříleli bez poplatku, je i otec výrobního náměstka Vojenských lesů.

Vedení státního podniku se k tomu dosud nevyjádřilo, a podobně postupuje v případu generála Landsfelda.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z letošního května: Prezident Petr Pavel povyšuje Tomáše Landsfelda do hodnosti brigádního generála policie.

Pozvánka přišla z ministerstva

Ačkoli policejní etický kodex naznačuje, že přijímání darů a privilegií může být pro policejní službu problematické, olomoucký policejní ředitel vylučuje, že by v jeho případě šlo o nějakou protislužbu.

„Já vám rozumím, kam tím směřujete, ale vůbec nic takového – jako že recipročně něco za něco – to nebylo. Prostě někdo vám nabídne možnost, kterou jsem s radostí využil, protože pro mě to není ani jakoby dar, je to spíš myslivecký zážitek. Že si můžete ulovit evropského jelena, který je unikátní v tom, že se na našem území vyskytuje takový chov,“ reagoval Landsfeld, který je členem Mysliveckého spolku Fryčovice na Frýdecko-Místecku, kde zastává i funkci předsedy revizní komise.

Vystavení povolenek prý předcházela pozvánka zaslaná z Ministerstva obrany. Kdo přesně mu ji poslal, si už ale olomoucký policejní šéf nevybavuje. Prý je ale o něm známo, že se myslivosti věnuje. „Už si fakt nevzpomínám, jak to bylo. Mně přišla (z ministerstva) ta pozvánka a potom se mi ozval ten, co mě doprovázel. A s tím už jsem potom komunikoval,“ vysvětlil.

Neuvedl žádný konkrétní důvod, proč by zrovna jeho měl někdo k lovu zvěře do vojenského újezdu Libavá zvát. Jen řekl, že s Vojenskými lesy a statky policisté z Olomoucka nezřídka spolupracují. A připomněl také, že újezd Libavá, kde jeleny střelil, je v „jejich služebním obvodě“.

„My s nimi spolupracujeme, když něco potřebují, tak třeba ve smyslu porušování zákona. Já vím, že tam třeba měli problémy s motorkáři, tak se na nás obrátí. To je normální, běžná věc,“ soudí o kooperaci se státním podnikem policejní funkcionář. Stejně tak prý kolegiálně spolupracují s místní Vojenskou policií. A uvedené povolenky podle brigádního generála vyplynuly z těchto vazeb.

Zdarma jen výjimečně

  • Za lov ve Vojenských lesích a statcích se běžně platí. A to podle ceníků za jednotlivé divize, které jsou zveřejněny na webu státního podniku.
  • Kvalita trofeje se boduje podle mezinárodní metodiky CIC (rozhoduje řada parametrů – velikost, síla i tvar, které hodnotí certifikovaný hodnotitel po přeměření trofeje).
  • Cena za odstřel jelena s nejhodnotnější trofejí (nad 230 bodů CIC) může být i přes 500 tisíc Kč. U srnců se běžná cena pohybuje do zhruba 20 tisíc Kč, nejvyšší uváděná je 67 tisíc.
  • Bezpoplatkový lov může ve výjimečných případech povolit ředitel státního podniku, kterým je od loňského jara Roman Vohradský. Před ním tu funkci zastával manažer Petr Král.

Jde o nakládání s veřejným majetkem

Až v samém finále rozhovoru policejní funkcionář připustil, že přijetí povolenek k lovu v takto vysoké hodnotě nebyl z jeho strany dobrý nápad. „Možná dnes bych už to nepřijal,“ uvedl Landsfeld.

Jako nepřijatelné hodnotí chování policejního činovníka zástupci protikorupční organizace Transparency International.

„Přestože bezpoplatkový lov může být povolen i osobě mimo Vojenské lesy a statky ČR, mělo by se předcházet tomu, aby k takovému postupu docházelo pouze na základě přátelství nebo držení veřejné funkce,“ uvedla právnička této organizace Petra Audová.

Jak také zdůraznila, v případě povolení bezpoplatkového lovu jde stále o nakládání s veřejným majetkem, z nějž plyne značná výhoda v podobě možnosti lovu a získání cenné trofeje.

„Taková výhoda by neměla být poskytována netransparentně a klientelisticky. Už vůbec by se pak na takových postupech neměl podílet krajský policejní ředitel, který by již z důvodu svého postavení měl dbát nejen zákonných, ale i morálních standardů,“ doplnila svůj komentář Audová.

Potrestán za alkohol, přesto generál

Než byl Tomáš Landsfeld letos hlavou státu povýšen do hodnosti brigádního generála, dočkal se od bývalého prezidenta v této věci odmítnutí.

Důvody nebyly veřejně oznámeny, ale svého času se spekulovalo, o Landsfeldově prohřešku z roku 2014, kdy byl na silnici přistižen pod vlivem alkoholu.

Bylo to ještě v době, kdy velel policistům na Ústecku, po dechové zkoušce přitom tvrdil, že šlo o zbytkový alkohol z předchozího večera. Tehdejší policejní prezident Tomáš Tuhý Landsfeldovi vyměřil trest šest měsíců zákaz řízení a procentuální snížení platu, které odpovídá pokutě 16 tisíc korun, jak informoval server Aktuálně.cz.

Právě kvůli tomuto prohřešku i někteří bývalí a současní policisté s Landsfeldovým povýšením do hodnosti brigádního generála vyjádřili nesouhlas.

Reklama

Související témata:

Doporučované