Projevy psů jsou různé. Komunikují nejen prostřednictvím štěkání, ale i formou kňučení, vrčení, kňourání a funění. Zpravidla se jedná o reakci na konkrétní situaci nebo o navázání kontaktu s lidmi či jinými zvířaty. Pokud však váš pes štěká často, někdy i bez ustání, měli byste situaci co nejdříve řešit. S trochou trpělivosti a důslednosti se vám jistě podaří tento zlozvyk brzy odstranit.

Co dělat, aby váš pes přestal štěkat? Podívejte se v tomto YouTube videu na kanále Cesar Millan:

Zdroj: Youtube

Štěkání je přirozený instinkt

Přestože je nadměrné štěkání psa pro okolí nejen nepříjemné, ale i značně frustrující, faktem je, že jde o přirozený projev komunikace. Proč psi štěkají a jaké pocity prožívají? Může se jednat o radost, kdy pes zároveň skáče, vrtí ocasem a pobíhá kolem vás. Stejně tak se zvíře může cítit v ohrožení, kdy chce štěkotem na nebezpečí upozornit. V tomto případě má zpravidla pes i naježenou srst, strnulý postoj, napjaté svaly a mnohdy i vrčí.

Psi štěkají také, když cítí nejistotu. Většinou mají pak svěšený ocas, kterým mávají nebo se s ním plácají o zadní nohy. Štěkot je často také projevem vzrušení, které možná znáte, když vezmete do ruky vodítko a pes má radost, že ho čeká venčení. Stejně tak pes často štěká, jakmile cítí frustraci, nudu a samotu. Pokud chcete psa nadměrnému štěkání v nevhodných okamžicích odnaučit, držte se ověřených rad odborníků.

Zjistěte příčinu

Důležité je vždy pochopit, co způsobuje chování zvířete a proč vlastně opravdu štěká. Eliminujete tak podněty pocitů, které ho k nadměrnému štěkání podněcují. Například, když pes štěká na někoho z okna, zatáhněte žaluzie. Pokud se nudí, je nutné psa vyvenčit.

Zachovejte klid

Nejčastější chybou pro utišení štěkajícího psa je neřízené a nejasné okřikování. Základem je, aby vždy páníček zůstal klidný a jasně vyslovil jasný pokyn nebo zvuk, kterému bude zvíře jasně rozumět. V žádném případě nikdy nepoužívejte násilí a psa nebijte! Jediné, co byste ve zvířeti podpořili je strach a úzkost a žádného výsledku byste nikdy nedosáhli.

Jak psa příkaz naučit

Velmi dobré je naučit vašeho pejska povel, který znamená, že se má uklidnit a být absolutně ticho. S výcvikem začněte již od štěněte, práce tak bude snadnější. Nejprve je nutné naučit psa štěkat, např. na povel „štěkej“. Jakmile to zvíře dokáže, odměňte ho pamlskem a stejný pokyn zopakujte.

Následně jej začněte učit další povel, například „ticho“ nebo „klid“, kdy se štěkáním přestane. Opět psa za úspěch odměňte. Časem si pes pokyny osvojí. Vše pak opakujte v situacích, které vašeho psa provokují ke štěkotu. Cílem celého nácviku je, aby si tyto situace zvíře spojilo s vědomím, že nejde o nic výjimečného, protože díky tomu ztratí v těchto momentech potřebu štěkat. 

Související články

Zdroje: www.nutrapluss.cz, www.fera24.cz, www.hobbio.cz