Ázerbájdžán zdvojnásobí dodávky plynu do Evropy

V roce 2022 dohodla Evropská komise s Ázerbájdžánem navýšení objemu plynu dodaného v příštích pěti letech na 20 miliard krychlových metrů. 

Ke zvýšení těžby plynu jsou nutné velké investice, které jsou garantovány dlouhodobými smlouvami, píše Bloomberg. Ázerbájdžán však může zdvojnásobit vývoz zemního plynu do Evropy i bez ohledu na to, že jeho země dlouhodobé prodejní smlouvy nepodepsala, uvedl prezident Ilham Alijev.

V letošním roce se vývoz plynu z Ázerbájdžánu do Evropy zvýší z 8 miliard v roce 2021 na 12 miliard metrů krychlových. Při otevření plynovodu, který spojuje srbské město Niš a předměstí bulharské Sofie, Alijev řekl, že k roku 2027 země plánuje dodávky plynu do Evropy zdvojnásobit.

Nový plynovod mezi Bulharskem a Srbskem je 170 km dlouhý a má roční kapacitu 1,8 miliardy metrů krychlových, která by mohla pokrýt až 60 % srbské spotřeby.

Po vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu se podle agentury na Baku obrátilo celkem deset zemí EU s žádostí o plyn, jednání však neprobíhala uspokojivě. Na dotaz ohledně pokroku v jednáních s evropskými odběrateli odmítl ázerbajdžánský ministr energetiky ještě minulý týden odpovědět.

Alijev řekl, že Srbsko je sedmou evropskou zemí, která nakupuje zemní plyn z Ázerbájdžánu. V příštím roce podle dohody odebere 400 milionů metrů krychlových. Vývoz plynu do Bulharska se také zvyšuje: letos na 1 miliardu metrů krychlových, v roce 2022 to bylo 500 milionů.

Při uzavírání dlouhodobých dohod (na desítky let) jsou evropští odběratelé váhaví kvůli dalším možnostem, jako je například zkapalnělý zemní plyn (LNG). Ve srovnání s plynovody je LNG flexibilnější, při změně poptávky lze plovoucí terminály na LNG odpojit a přemístit jinam.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.