Výpisek z nástěnky

Jak se chystám na stěhování, likviduju spoustu věcí, které teď nějakou dobu - a možná že už nikdy - neobnovím. Jednou z nich je nástěnka nad pracovním stolem. Přes tři roky jsem tam připínala všechno, co mě kde zaujalo a chtěla jsem to mít na očích. Což nakonec vůbec nebyla pravda, protože jak tam toho byla hromada, většinu věcí jsem překryla a teď je znovuobjevuju. Je to - kromě knížek, které jsem si kdysi nadšeně koupila, nepřečetla a teď už mě nelákají - myslím nejlepší obrázek toho, jak se vyvíjím. Většinu papírů jsem sundala a hodila do koše, moudra na nich zapsaná už jsem přerostla. Ale jeden si zatím schovávám a tímto bych si ho ráda digitalizovala. 
Jde o výpisek z rozhovoru s Johnem Swartzewelderem, scenáristou seriálu Simpsonovi, který vyšel myslím v newsletteru Martina Kafky. Podle mě je to mě skvělý trik nejen na psaní.

"Velmi těžké je psaní, přepisování je relativně snadné a docela zábavné. Proto používám trik, který mi to celé usnadňuje - píšu své scénáře vždycky co nejrychleji celé, pokud možno hned první den. Vkládám do nich blbé vtipy a šablonovité dialogy. Když pak druhý den vstanu, scénář už je hotový. Je mizerný, ale je to scénář. To nejtěžší mám za sebou. Je to, jako by se mi do kanceláře vplížil brakový skřítek, odvedl příšernou práci a zmizel. Na mě je, abych to opravil. Takže jsem se zbavil velmi těžké práce - psaní - a přes noc ji vyměnil za snadnou - přepisování. Všem spisovatelům radím, aby své scénáře nebo cokoliv jiného dělali podobně."

Taková mantra pro jakýkoliv kreativní proces. Co myslíte? 
💜